Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Fuchs uništava male nakladnike

30.08.2011. 22:00
Fuchs uništava male nakladnike


Nakladnici tvrde da u izradu udžbenika ulažu velika sredstva, a na kraju zbog nepovoljne zakonske regulative ispadaju s tržišta


Promašenom  udžbeničkom politikom Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa srozalo je kvalitetu školskih udžbenika,  pogodovalo monopolu velikih nakladnika, a specijalizirane nakladnike dovelo na  rub propasti. Sada se tržišna  utakmica vodi snagom novca, a najprodavaniji udžbenik smatra se najkvalitetnijim, što je potpuno pogrešno  – poručio je Robert Šipek,  voditelj Grupacije specijaliziranih nakladnika školskih  udžbenika pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK)  na press-konferenciji prigodom međunarodnog simpozija “Udžbenici u Hrvatskoj –  investicija za budućnost ili  povratak u prošlost”.
 Nakladnici tvrde da u izradu udžbenika ulažu velika  sredstva, a na kraju zbog  nepovoljne zakonske regulative ispadaju s tržišta.
Mijenjati zakon
Nezadovoljni aktualnom  politikom oko odabira, pozicioniranja i koncepcije  udžbenika na tržištu, ukupno devet članova Grupacije  (Algoritam, Alka Script,  Element, Klett Verlag,  Kršćanska sadašnjost, Meridijani, Neodidacta, Sysprint i VBZ), traže od ministra Radovana Fuchsa hitnu izmjenu zakona o udžbenicima i ukidanje principa  po kojem u škole ne može  ući udžbenik s manje od 10  posto tržišnog udjela te škola ne smije izabrati više od  jednog udžbenika po predmetu i razredu. Traže i strogu zabranu uporabe kopiranih udžbenika u školama,  koji su – kako tvrde – preplavili škole, te izmjenu  odredbe udžbeničkog standarda kojom se ukidaju radni udžbenici.
– Ukidanje radnih udžbenika veliki je korak natrag,  suprotan trendovima modernog poučavanja u čitavoj Europskoj uniji – tvrdi Šipek,  koji smatra da je tim i nekim  drugim potezima Fuchs onemogućio tržišnu utakmicu  kvalitetom i pogodovao samo najvećim nakladnicima.
Nema bogaćenja
 Šipek tvrdi i kako školski  udžbenici u Hrvatskoj nisu  preskupi u odnosu na proizvodne cijene, a osobno “ne  vidi da se itko obogatio na  udžbenicima, jer nijedan nakladnik nema stometarsku  jahtu niti apartman u New  Yorku”.
Podršku specijaliziranim  nakladnicima dala je Sonja  Hinterreggereuller, direktorica Odjela školskih udžbenika pri austrijskom Ministarstvu obrazovanja, umjetnosti i kulture, koja ne vidi  razloga da država regulira  tržište udžbenika kad ih ne  plaća, niti da se ukidaju radni udžbenici “koji su u Europskoj uniji standard”. Austrija, inače, već 15 godina  učenicima osigurava besplatne udžbenike, koji se ne  moraju vraćati na kraju godine.


Godišnje se gasi desetak knjižara




Marijan Kuduz iz Udruge knjižara upozorio je da se u Hrvatskoj godišnje gasi desetak knjižara, te da je broj malih knjižara pao na trećinu broja iz 2006. godine.
– Knjižari su nekad dobivali rabat od 22 posto, a danas samo 10 posto. Oni svoj posao danas rade samo iz ljubavi, a posao prodaje knjiga i školskih udžbenika preuzeli su razni Todorići i veliki trgovački lanci – zaključio je Kuduz.