Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

In memoriam: Zdenko Matešić (1934. – 2011.)

30.08.2011. 22:00
In memoriam: Zdenko Matešić (1934. – 2011.)


U prošla dva desetljeća Zdenko je Matešić zadarskom i hrvatskom sportu dao mnogo. Posebno u ta dva desetljeća, u vremenu samostalnosti i neovisnosti hrvatske države kad je i svekoliki sportski život na svojevrstan način valjalo obnoviti. Iako mu je dobar dio svakodnevice uzimala politika, što na gradskoj što na državnoj razini, Matešić je, kojega su svi zvali Profesor, baš svaki dan imao vremena i za sport i za sportaše. Angažirao se izravno u atletici i u rukometu i svojim je angažmanom kao direktor RK Zadar bio pridonio da se u jednom razdoblju zadarski rukomet vine čak do polufinala Kupa EHF-a, dok je zadarsku atletiku ‘pogurao’ prema tronu, kamo i spada Kraljica sportova. Vjerojatno je povremeno i sam Profesor bio nedovoljno zadovoljan stanjem i u rukometu i u atletici, ali nikad se nije predavao i tjerao je druge na angažman jer je uvijek stremio bržemu, jačemu, višemu…
U atletici, a i sam je u vremenu iza Drugoga svjetskoga rata bio atletičar, Matešić je trajao dugo i dugo. U klubu je bio dopredsjednik, inicijator niza aktivnosti, popularizacije atletike i zato mu i pripada komadić zasluga za omasovljenje atletskoga zadarskoga svijeta. Profesor je aktivno sudjelovao u osmišljavanju i u ostvarivanju Olimpijade dječjih vrtića, utrke Nin – Zadar i sličnih manifestacija, borio se na raznim forumina za bolje uvjete, za razvoj atletike. Godine 2004.Hrvatski atletski savez nagradio je Matešića Zlatnom plaketom povodom 90. obljetnice saveza u čijem je Predsjedništvu i u Nadzornom odboru aktivno radio godinama. Godine 2006. Hrvatski olimpijski odbor dodijelio je Profesoru Nagradu Matija Ljubek. U jednom dijelu svoga djelovanja u ASK-u Zadar Matešić je znatno pridonio pripremi teksta za klupsku monografiju povodom 60 godina djelovanja kluba čiji je bio i urednik.
Neizbježno je, makar koliko se banalnim činilo, zaključiti: Zadarski (ali ne samo zadarski) sport smrću Zdenka Matešića, našega Profesora, izgubio je puno.