Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kukoč: Visoka linija treba iznijeti veći teret

30.08.2011. 22:00
Kukoč: Visoka linija treba iznijeti veći teret


Ovo je dobra selekcija koja bi mogla imati puno neočekivanih napadačkih rješenja. U vanjskoj liniji ima igrače koji individualno puno toga mogu rješavati – kaže Toni Kukoč
Toni Kukoč vikend je proveo “na zelenom”,  kako golferi zovu svoj teren. Naravno, valja iskoristiti lijepo vrijeme dok ga još ima… No, iako je  u SAD-u, Kukoč se i dalje može  smatrati pridruženim članom  stručnog stožera košarkaške reprezentacije.
– Redovito se čujem s Jokom, prije dva-tri dana smo  posljednji put razgovarali.  Ovdje u pravilu daju dosta  internacionalne košarke na  televiziji, što s obzirom na  broj bivših, sadašnjih i budućih NBA igrača koji na  svim turnirima sudjeluju, nije ništa čudno, pa očekujem  da će i u slučaju Eurobasketa  biti tako. Sigurno ću “uhvatiti” utakmice naše reprezentacije, i dogovor je takav da  se nakon toga ponovo čujemo – kaže Toni, koji je uvodni  tjedan priprema, u Osijeku,  bio uz reprezentaciju.
Napadačka rješenja
– Na Eurobasketu će u velikoj prednosti biti ekipe koje su dugo zajedno, kao na  primjer Španjolci, isto tako  će oni koji kroz tjedan dana  budu “hot”, vrući, kako se to  u američkoj košarci kaže,  imati veće šanse da odu do  kraja. Što ne znači da naša  reprezentacija nema šansi,  ne želim to reći… Ima, ima  šansi, to je dobra selekcija  koja bi mogla imati puno  neočekivanih napadačkih  rješenja. U vanjskoj liniji  ima igrače koji individualno  puno toga mogu rješavati,  ali opet mislim da bi na  ovom natjecanju visoka linija trebala iznijeti veći teret  nego do sada. To su sve talentirani momci, dobri  igrači, koji bi trebali preuzeti  veću odgovornost, i dobar  dio naše igre trebao bi se  bazirati na njihovim mogućnostima. Čak ne mislim  da bi izostanak Ukića trebao  biti presudni hendikep, igra  će biti drugačija bez njega, i  mogao bi iskočiti netko od  igrača na koje nitko nije ozbiljno računao prije početka  priprema.
Francuska 1999.
Posljednji put je kao igrač  Kukoč sudjelovao u nekoj  reprezentativnoj akciji još  1999. godine, na Eurobasketu u Francuskoj, kad se  nismo proslavili. Naša je selekcija tada eliminirana u  drugoj fazi natjecanja, izgubili su odlučujuću utakmicu  za prolaz od Njemačke, a  “torpedirao” nas je Dražan  Tomić, Hrvat s njemačkom  putovnicom, s 32 poena. Tomić se još dugo, dugo nakon  toga ispričavao kad god bismo se sreli, pristojan čovjek.  A Kukoč je nakon te akcije  znao kazati: “Što je, nemate  koga drugog pljucati…?”,  kad bi se njegovo ime spomenulo u kontekstu igara za  reprezentaciju. Iako je u  NBA igrao još sedam sezona.
– Nije to baš neko natjecanje kojeg bi se s radošću  trebalo sjećati… Došlo je do  smjene generacija, ja sam  ostao kao jedini od starijih, i  trebalo nam je više od  dva-tri tjedna priprema, koliko smo proveli zajedno da  bismo bolje izgledali. Kao  jedina utjeha ostaje to što  smo u prvoj utakmici turnira pobijedili kasnije europske prvake Talijane –  kaže čovjek koji je (i) na  tom natjecanju upisivao  sjajni “all round” učinak s  14.5 poena, 6.3 skoka, 6.3  asista i 1.7 osvojenom loptom, i u svim je statističkim  kategorijama predvodio  našu reprezentaciju.


Ukić: Pripreme nisu mjerilo


Ozlijeđeni Roko Ukić rehabilitira nogu i Eurobasket će pratiti na televiziji.
– Kako sad stoje stvari – na parket bih se trebao vratiti za nekih mjesec  dana, što odgovara i inicijalnim procjenama – kaže Roko, koji nije bio u  prilici temeljitije pratiti pripreme svojih (nesuđenih) suigrača.
– Vidio sam jedino utakmicu s Francuskom, koja je bila najslabije  izdanje reprezentacije u pripremnom periodu. Bilo je i boljih i lošijih igara  u tom periodu, ali rezultati u tom dijelu nisu baš neko mjerilo na samom  natjecanju. Znali smo mi prije osvajati jake pripremne turnire, pa bi u  službenim utakmicama gubili od istih suparnika koje smo lakoćom  pobjeđivali. Sve što nas zanima saznat ćemo u idućih petnaest dana.
Roko je prognozama na tragu većine ljubitelja košarke.
– Uvijek je to klasična priča, prema sastavima najjači su Španjolci, Francuzi  i Rusi, Litva kao domaćin ulazi među favorite, a mislim da i Njemačka s  Nowitzkim i Kamanom može ama baš svakoga pobijediti – dodaje Ukić.




Danas


14.15: Španjolska – Poljska (A)
14.15: Srbija – Italija (B)
14.30: Crna Gora – Makedonija (C)
14.30: Belgija – Gruzija (D)
16.45: Turska – Portugal (A)
16.45: Francuska – Latvija (B)
17.00: Grčka – BiH (C)
17.00: Slovenija – Bugarska (D)
20.00: Litva – V. Britanija (A)
20.00: Njemačka – Izrael (B)
20.00: Hrvatska – Finska (C)
20.00:  Rusija – Ukrajina (D)


Dosadašnji plasmani


Poljska2009: 6.
Španjolska2007: 6.
SiCG2005: 7.
Turska2003: 11.
Švedska2001: 7.
Francuska1999: 11.
Španjolska1997: 11.
Grčka1995: 3.
Njemačka1993: 3.


Prvaci Europe


Poljska 2009: Španjolska
Španjolska 2007: Rusija
SiCG 2005: Grčka
Turska 2003: Litva
Švedska 2001: Jugoslavija
Francuska 1999: Italija
Španjolska 1997: Jugoslavija
Grčka 1995: Jugoslavija
Njemačka 1993: Njemačka