Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

MORH ne provodi istragu o slučaju kornatske tragedije

30.08.2011. 22:00
MORH ne provodi istragu o  slučaju kornatske tragedije


U izjavi novinarima ministar obrane Davor Božinović rekao je kako vjeruje da će sudski postupak koji se – zbog odgovornosti za pogibiju vatrogasaca na Kornatu – vodi na zadarskome Županijskom sudu protiv bivšega vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Dražena Slavice rasvijetliti uzroke njihove pogibije


Na otoku Kornatu  iznad Šipnata, uvale gdje se prije  četiri godine dogodila najveća vatrogasna tragedija u Hrvatskoj,  mnogobrojni okupljeni su jučer  odali počast dvanaestorici poginulih vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Za poginule vatrogasce podno mjesta na kojem se  dogodila tragedija u memorijalnoj  kapelici sv. Florijana služena je  misa zadušnica.
Među nazočnima, osim obitelji  poginulih vatrogasaca, njihovih  prijatelja i kolega, bili su i ministar  mora, prometa i infrastrukture  Božidar Kalmeta, ministar obrane  Davor Božinović, izaslanik hrvatskog predsjednika Ive Josipovića  Zlatko Gareljić te saborski zastupnici Neda Klarić, Ante Kulušić,  Ana Lovrin i Ranko Ostojić.
U izjavi novinarima ministar  obrane Davor Božinović rekao je  kako vjeruje da će sudski postupak koji se – zbog odgovornosti  za pogibiju vatrogasaca na Kornatu – vodi na zadarskome Županijskom sudu protiv bivšega vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Dražena  Slavice rasvijetliti uzroke njihove  pogibije.
MORH ne provodi istragu o  slučaju kornatske tragedije, a u  sudskom postupku MORH i  Oružane snage u potpunosti surađuju, izjavio je Božinović odgovarajući na pitanje da komentira  četverogodišnja nagađanja o ulozi  vojske u istrazi o uzrocima vatrogasne tragedije.
“Nema pitanja na koje MORH  do sada nije odgovorio, niti onih  na koje se neće odgovoriti ako to  od ministarstva bude zatraženo”,  istaknuo je Božinović.
Na pitanje da komentira teoriju  po kojoj su vatrogasci na Kornatu  stradali od zaostale bombe NATO-saveza, koju je javnosti u  izjavi za medije nedavno ponudio  i jedini preživjeli vatrogasac s  Kornata Frane Lučić, ministar  obrane ustvrdio je kako nema  “indicija koje bi opravdale takve  tvrdnje”.
Ministar Kalmeta rekao je da je,  kao i proteklih godina, došao odati  počast poginulim vatrogascima te  podijeliti bol s obiteljima. Nije  želio komentirati sudski postupak  koji se vodi na zadarskome Županijskom sudu, samo je kratko  rekao kako se nada da će on  raščistiti sva otvorena pitanja u  slučaju kornatske tragedije.
A obitelji vatrogasaca poginulih  30. kolovoza 2007. još traže odgovore na pitanje – što je bio uzrok  njihovoj pogibelji. Ni jučer, polažući vijence na križeve podignute od kornatskog kamena u  spomen na svoje sinove, očeve i  muževe, ne vjeruju u teoriju eruptivnog požara koju je stručna  skupina tijekom istrage o kornatskoj tragediji ponudila kao  uzrok pogibije vatrogasaca.