Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Nije mu se dalo čekati prijevoz, pa preplivao od Vira do Povljane

30.08.2011. 22:00
Nije mu se dalo čekati prijevoz,  pa preplivao od Vira do Povljane


Mladić iz Povljane, 21-godišnji Luka P. svojim se neobičnim pothvatom, noćnim plivanjem od Vira do Povljane, pokazao kao vrsni plivač, ali je istovremeno izazvao golemu zabrinutost i podigao na noge obitelj, policiju, Lučku kapetaniju i mještane. Nakon što je mladić pronađen u Povljani napravljen je alkotest i pokazalo se kako je bio potpuno trijezan i tako su otpale špekulacije kako je na Viru skočio u more ne znajući što radi. Luka P. je odradio pravi plivački maraton, a plivao je najdužom trasom od Vira prema Povljani, kanalom u kojem su morske struje izrazito jake i gdje plivače vrebaju mnoge opasnosti.
– Da se sve to dogodilo u kontroliranim uvjetima, primjerice, da je mladić plivao po danu i uz pratnju brodice, to bi bio pravi sportski pothvat, ali ovako, to je bilo opasno, rekao nam jedan mještanin Povljane koji o Luki P. ima samo riječi hvale.
– On je dobar i miran dečko i zato nas je sve ovo iznenadio. Mislim da je mu je uz plivačko umijeće pomoglo i to što je jake tjelesne građe, vrlo je snažan, a kako se kaže, mladost ludost ili mladost hrabrost. Najvažnije je da je sve završilo dobro, kaže mještanin Povljane.
Premda je Lukina noćna avantura završila sretno, obitelj ipak nije bila spremna davati izjave za javnost. To ne treba čuditi. Oni su gotovo dva sata bili u potpunoj neizvjesnosti i nisu znali je li im sin živ. Mještani Povljane dobro poznaju more oko Vira i kažu kako je sreća što je temperatura mora bila visoka. Kažu kako bi, da je temperatura mora bila niža, mladić mogao imati velikih problema, posebice jer u blizini nije bilo nikog tko bi mu pomogao.
Prema izvješću Policijske uprave zadarske, Luka P. kojeg policija navodi kao neimenovanog 21-godišnjaka, je s društvom bio na koncertu Jelene Rozge na Viru, a nakon koncerta se u Povljanu trebao vratiti zajedno s prijateljima. Po njih je trebao doći otac jednog od njih. No, Luka P., iz tko zna kojeg razloga, nije imao strpljenja čekati kopneni prijevoz i odlučio je plivati do Povljane. Kada su shvatili da ga nema, Lukini prijatelji i njegov otac su oko 3 sata ujutro i nazvali policiju. Policija je brzo reagirala, a Luku su, uz policiju i Lučku kapetaniju, tražili i  brojni mještani Povljane. Mještani su zajedno s Lukinim ocem obilazili obalni dio otoka Paga u smjeru Vira. I dok se pretraživalo more i obala, jedan je policajac u 4 sata ujutro mladića pronašao u Povljani, nakon što je isplivao iz mora. Neki kažu kako mladić nije bio ni pretjerano umoran.
Ova je avantura završila sretno, ali tako nešto nitko ne bi trebao raditi jer ne kaže se uzaludno hvali more drži se kraja. Dečko je, uz snagu i hrabrost, imao i puno sreće, a na sreću se ne može uvijek računati. More je nepredvidljivo i na moru stalno prijeti neka opasnost, čak i kada je čovjek u čamcu, a pogotovo kada je usred noći sam na pučini, rekao je ribar iz Povljane, blizak s Lukinom obitelji.


Roditelji preživjeli strašan šok


U trenutku kada je Luka pronađen živ i zdrav, obitelj je odahnula, kao i njegovi prijatelji, ali i svi mještani Povljane. No, roditelji koji su, kako kažu susjedi, preživjeli strašan šok i još razmišljaju o opasnostima kojima je bio izložen njihov sin dok je, pod vedrim nebom, sam plivao prkoseći morskim strujama i nepredvidljivim događajima na moru kao što je, primjerice, nailazak broda, grč u nozi, slabost i slično.