Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Panika je neprijatelj u pružanju prve pomoći

30.08.2011. 22:00
Panika je neprijatelj u pružanju prve pomoći


Vještine koje osobe svladaju na tečaju su vrlo korisne i one se ne smiju obezvrjeđivati. Ali njihova pravilna primjena je individualna, jer ovisi o tome je li osoba od koje se očekuje da primijeni prvu pomoć prisebna i koliko je vremena prošlo od polaganja tečaja, kazao je Bore Galac


S elementima pružanja prve pomoći većina je ljudi upoznata, osobito vozači koji su obvezni prilikom polaganja vozačkog ispita položiti i dio koji se odnosi na prvu pomoć. No pitanje je koliko je onih koji će se, kada se pred njima nađe unesrećena osoba, znati postupiti na pravi način, znati se sabrati i prisjetiti se naučenog. Pitanje je i koliko daleko u pružanju prve pomoći nestručna osoba smije ići, jer prelaskom postavljenih granica postoji opasnost od dodatnog pogoršanja stanja unesrećene osobe.
Priručnik “Prva pomoć”
Sve se to da naučiti na tečajevima prve pomoći koje u Zadru provodi Gradsko društvo Crvenog križa Zadar, a koje osim tečajeva prve pomoći za buduće vozače i tečajeva zaštite na radu, redovito provodi i opće tečajeve među učenicima osnovnih i srednjih škola.
– Mi provodimo tečajeve prve pomoći za vozače kao i tečajeve zaštite na radu, a koje provodi licencirani liječnik i ti se tečajevi plaćaju. No, osim toga, Gradsko društvo Crvenog križa Zadar provodi i tečajeve prve pomoći za učenike, a poznato je da svake godine na temelju tih tečajeva provodimo i gradska i županijska natjecanje iz prve pomoći među osnovnim i srednjim školama, kazao je Bore Galac, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zadar naglasivši da su tečajevi za učenike besplatni, a Gradsko društvo svake godine u listopadu i studenom školama upućuje obavijesti i tako traži učenike voljne pristupiti tečaju, a potom i natjecanju iz prve pomoći.
Učenički tečajevi za obuku ekipa započinju već u drugom polugodištu i traju deset sati. Galac je naglasio da Gradsko društvo svim kandidatima dijeli i vrijedne priručnike o pružanju prve pomoći čiji je nakladnik Hrvatski Crveni križ, a riječ je o prijevodu devetog izdanja priručnika “Prva pomoć” izdavačke kuće Dorling Kindersley. Priručnik je dostupan u Hrvatskom Crvenom križu, a moguće ga je kupiti i u knjižarama Algoritma i Medicinske naklade po cijeni od 10 kuna.
Tečajevi prve pomoći
Također je naveo da je zadarsko Gradsko društvo Crvenog križa voljno tečajeve prve pomoći pružiti svima onim građanima koji za to pokažu interes, ali bez okupljanja grupe od najmanje 20 polaznika nemoguće je angažirati liječnika predavača.
– Mi bismo vrlo rado stajali na raspolaganju za sve građane, ali potrebno je da građani pokažu interes. Najbolje bi bilo kada bi nam se obratili predstavnici gradskih mjesnih odbora te prijavili zainteresirane žitelje za koje bismo vrlo brzo organizirali besplatne tečajeve iz prve pomoći, istaknuo je Galac, navodeći da je interes među učenicima prilično dobar, pa su tako na ovogodišnjem natjecanju okupili čak 15 škola, iako je evidentno da su puno više zainteresirani učenici gradskih škola u odnosu na prigradske.
Zahvati koje svatko može svladati na tečaju prve pomoću su, kako je potvrdio i Galac, vrlo korisni, oni mogu spasiti život, spriječiti daljnje pogoršavanje zdravstvenog stanja i ubrzati ozdravljenje unesrećenog. No, ipak, pravilno reagiranje u stvarnoj situaciji ovisi isključivo o tome koliko je osoba prisebna.
– Vještine koje osobe svladaju na tečaju su vrlo korisne i one se ne smiju obezvrjeđivati. Ali njihova pravilna primjena je individualna, jer ovisi o tome je li osoba od koje se očekuje da primijeni prvu pomoć prisebna i koliko je vremena prošlo od njezinog polaganja tečaja, kazao je Galac.