Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Projekt stoljeća” čeka dogovor investitora

30.08.2011. 22:00
“Projekt stoljeća” čeka dogovor investitora


Otvorenje Centra odgođeno je do daljnjega, točnije dok se ne postigne dogovor oko financiranja između investitora, dakle Grada Zadra, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta


Otvaranje Centra za odgoj, obrazovanje,  rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama  Mocire, koji je još 2007. godine počela graditi splitska  tvrtka Alkom, zadužena i za  radove na poliklinici na zadarskoj Relji, prolongirano  je u više navrata. Prve ovogodišnje najave govorile su  da će Mocire biti spremne za  useljenje do rujna, no zbog  pronalaska spornih tunela,  odnosno bunkera i cisterna  bivše JNA, otvorenje Centra  je odgođeno do daljnjega,  točnije dok se ne postigne  dogovor oko financiranja 3,8  milijuna kuna između investitora, dakle Grada Zadra,  Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te Ministarstva  znanosti, obrazovanja i  sporta.
Preprojektiranje
Joso Nekić, pročelnik  Upravnog odjela za odgoj i  školstvo u Gradu Zadru, pojašnjava da su radovi na  Centru za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj  osoba s posebnim potrebama Mocire završeni, no čeka  se izgradnja sportske dvorane. Dvorana se ne može  graditi zbog pronađenih tunela bivše JNA.
– Otvaranje Mocira je prolongirano zbog pronalaska  spomenutih tunela, jer se na  njihovu mjestu trebaju graditi temelji za novu sportsku  dvoranu. Zbog tunela treba  preprojektirati glavni projekt, pa tražiti njegovu potvrdu, a potom i građevinsku  dozvolu. Preprojektiranje  podrazumijeva i geomehanička mjerenja tla, za što sve  skupa u konačnici treba izdvojiti još dodatnih 3,8 milijuna kuna, govori Joso Nekić, dodajući da je cijela  priča zapela na dogovoru investitora, dvaju ministarstava i Grada Zadra oko financiranja dodatnih troškova u iznosu od 3,8 milijuna  kuna.
Inače, cijeli projekt centra  Mocire prema temeljnom  ugovoru stoji 45 milijuna  kuna. Pedeset posto financira Ministarstvo zdravstva i  socijalne skrbi, 31 posto Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te 19 posto  Grad Zadar. Zbog pronalaska tunela JNA, gdje se  treba graditi sportska dvorana, cijena projekta skočila  je za dodatnih 3,8 milijuna  kuna. Prema Nakićevim riječima, temeljni ugovor dobit će aneks zbog nepredviđenih troškova, koje bi investitori trebali međusobno  podijeliti. Tko će i koliko  platiti zbog novih financijskih troškova, kako navodi  Nakić, još nije poznato.  Čeka se dogovor investitora.
Premosnica
– Temeljni ugovor dobit će  aneks za financiranje i dodatne radove koji stoje 3,8  milijuna kuna. Sada je cijela  priča zapela na dodatnom  financiranju, no vjerujem da  će se investitori nekako dogovoriti tko će i koliko platiti. Glavni projekt se mijenja, treba pronaći način  kako premostiti podzemne  tunele, gdje će biti temelji za  novu sportsku dvoranu,  kaže Nakić, pojašnjavajući  da su na gradilištu pronađena tri tunela, od kojih je  samo jedan sporan jer se  nalazi na mjestu gdje treba  graditi temelje za dvoranu,  veličine oko 600 metara četvornih.
Sportska dvorana, prema  glavnom projektu, gradi se  sa sjeverne strane objekta.  Realizacija cjelokupnog projekta se odužila. Kad se izvođači dogovore oko financiranja, Nakić očekuje da  radovi ne bi trebali trajati  duže od pet mjeseci. Dakle,  realizacija centra Mocire  prebacuje za u sljedeću,  2012. godinu.
– Mocire su, usudio bih se  reći, projekt stoljeća. Tragično je što realizacija projekta toliko kasni, no s druge  strane, kad se Mocire realiziraju, osobe s posebnim  potrebama, i to ne samo one  iz Zadarske županije, tu će  naći svoje mjesto. Moramo  biti strpljivi. Kad se investitori dogovore i radovi  počnu, sve skupa bit će gotovo za najviše pet mjeseci.  Opremanje objekta je posebna stavka, vjerujemo da  za to neće trebati više od  milijun kuna. Troškovnik  već imamo, kad objekt bude  gotov, ići se se na javnu  nabavu i u što kraćem vremenu opremiti objekt, zaključuje Joso Nekić.