Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Vitalnost i razvoj zadarske plesne scene

30.08.2011. 22:00
Vitalnost i razvoj zadarske plesne scene


Festival je pokrenut s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za školovanje mladih plesača van Hrvatske. Ocrtava vitalnost i razvoj zadarske plesne scene – Sanja Petrovski


U ponedjeljak  navečer je u Zadru u crkvi  sv. Dominika započeo festival suvremenog plesa “Monoplay 3”. Producent ovogodišnjeg kao i prijašnjih  izdanja ovog jedinog festivala plesnog sola u Hrvatskoj izraslog iz projekta Artikultura 2009. godine je Zadarski plesni ansambl predvođen Sanjom Petrovski.  Kao umjetnički ravnatelji i  osnivači festivala “Monoplay” navode se Sanja Petrovski i Petra Hrašćanec  dok su pokrovitelji Grad Zadar i Zadarska županija.
– Festival je pokrenut s  ciljem prikupljanja  novčanih sredstava za školovanje mladih plesača van  Hrvatske. Ocrtava vitalnost  i razvoj zadarske plesne scene i služi kao most suradnje  unutar hrvatske i međunarodne plesne zajednice. Ove  nam se godine predstavlja  13 plesača kroz dva dana  festivala. Prvi dan je presjek  zadarske nezavisne scene, a  drugi jedan rezerviran za  gošće iz Zagreba, članice  Podmlatka Studija za suvremeni ples. Također, zadarskoj publici predstavlja  se  skupina “de facto”, njihova sugrađanka Petra  Hrašćanec i Saša Božić, renomirani europski režiser i  dramaturg s cjelovečernjom  predstavom “Love will tear  us apart”. Održat će se i  premijera predstave “Solo  one” autorice Natali Radelić  kojoj je ovo prvi nastup u  Hrvatskoj, kazla nam je uoči  početka festivala Sanja Petrovski.
Dakle, zadarska je publika  u ponedjeljak imala priliku  vidjeti Josipu Štulić s izvedbom naslovljenom “Transalpexpress”, Anđelu Herendu “JanuŠka”, Marina Lemića “Wanna be on top?”,  Sanju Petrovski “Divertissment”, Stošiju Zrinski  “Cat”, Mateu Bilosnić “Solo  1”, te predstavu Saše Božića  i Petre Hrašćanec “Love will  tear us apart”.


Izvođači




Josipa Štulić (Transalpexpress) rođena je u Zadru 1988. godine. Proplesala se u Zadarskom plesnom ansamblu s kojim sudjeluje u brojnim predstavama i produkcijama, a bavi se i pedagoškim radom. U Zagrebu se usavršavala  u sklopu klaseva i plesnih radionica Plesnog centra  TALA i Liberdancea te kao članica studija za suvremeni  ples Fronesis. Trenutno studira suvremeni ples u  Salzburgu na Experimental Academy of Dance.
Anđela Herenda (JanuŠka) je rođena u Zadru gdje je  stekla osnosvnu plesnu naobrazbu u DHM-u i Glazbenoj  školi B. Bersa. U ZPA sudjeluje kao plesač i koreograf.  Lani je diplomirala na Codarts – Rotterdam Dance  Academy gdje je surađivala s nizom eminentnih plesnih  umjetnika kao što su Georg Reischl, Andre Gingars,  Michele Pogliani, Ivan Scauvliege, Jenson Van Daele…  Trenutno radi kao slobodni umjetnik.
Marin Lemić (Wanna be on top) rođen je 1986.  godine u Zadru gdje je plesno školovanje započeo u  Glazbenoj školi B. Bersa. U Zagrebu se usavršava u  Studiju za suvremeni ples i Zagrebačkom plesnom  ansamblu. Od 2008. godine usavršava se na plesnoj  akademiji Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.  Studij završava 2011. godine surađujući s mnogim  svjetski poznatim koreografima.
Sanja Petrovski (Divertisment) je rođena 1957.  godine u Šibeniku. Klasično plesno obrazovanje je  stekla na Internacionalnoj školi Ane Roje i Oskara  Harmoša, a suvremeni ples, moderni balet, jazz dance,  biomehaniku, butoh, fizički teatar kroz niz radionica i  seminara u Hrvatskoj i Europi. Radi kao plesni pedagog  u Glazbenoj školi B. Bersa. Sa Nives Šimatović Predovan 1991. osniva Zadarski plesni ansambl u kome  djeluje do danas.
Stošija Zrinski (Cat) je rođena 1979. godine u Zadru.  Od 2002. godine slobodni je umjtnik. Plesno se  neformalno obrazovala kroz projekte i treninge ZPA-a,  studija Vem, ansambla Kelkope, UPPU Puls-a… Dugogdišnji je plesač, pedagog i koreograf ZPA.
Matea Bilosnić (Solo 1) svoje plesno obrazovanje  započinje kao članica ZPA. Edukacija nastavlja u  Salzburgu na Experimental Academy of Dance gdje je  ove godine uspješno završila drugi stupanj.
Petra Hrašćanec (Love will tear us apart) je plesno  školovanje započela u Zadru, a nastavila u Zagrebu.  Godine 2004. u Salzburgu se upisuje na Experimental  Academy of Dance. Radi u ZPA i Zagrebačkom plesnom  ansamblu, te je suosnivač umjetničke organizacije  “dance_lab collective” . Susrela se i radila s nizom  poznatih pedagoga i koreografa, te sudjelovala u predstavama u zemlji i inozemstvu. Njezini poznati autorski  radovi su “Sjedi, 1”, “Amaretto”, “Windows 2004.”
Martina Granić (Outlove) je 1979. rođena u Zadru.  Pleše od 2000. godine i usavršava se kod mnogih  plesnih pedagoga. Trenutno pleše u podmlatku Studija  za suvremeni ples u Zagrebu.
Ena Ban (Ni 2 grama stresa) je rođena 1986. godine  u Zagrebu. Pleše u Plesnom studiju IDA, Bedekovčina.  Članica je podmlatka Studija za suvremeni ples u  Zagrebu.
Irena Tomašić (3u1)  članica je podmlatka Studija za  suvremeni ples u Zagrebu od 2007. godine. Redovito  sudjeluje u produkcijama Podmlatka te u drugim predstavama.
Nikolina Komljenović (Here’s to now) kazališna je  umjetnica Kazališta Aruša. Samouko je i alternativno  obrazovana u području cirkuskog, plesnog i kazališnog  izričaja. Članica je podmlatka Studija za suvremeni  ples.
Natali Radelić (Solo one) je plesač, koreograf i  plesni pedagog. Diplomirala je na SEAD-u 2000.godine.  Živjela je i radila u Austriji i Njemačkoj surađujući s  velikanima suvremenog plesa kao što su Susan Quinn,  Donna Jewel, Michael Weger, Corinne Eckenstein…  Ovo je njezin prvi nastup u Hrvatskoj.