Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vodu će braniti na sudu

30.08.2011. 22:00
Vodu će braniti na sudu


Kada odem u Split, kante se ne prazne, a ako se ne prazne, onda se ne može naplaćivati usluga odvoza kućnog otpada. No najgore je to što zbog neplaćanja računa za odvoz kućnog otpada prijeti isključivanjem vode, a radi se o dvije posve odvojene usluge, kaže Urica Dimitrijević




Sustav prisilne naplate zaostalih komunalnih  potraživanja koje je počelo  provoditi Komunalno  društvo Pag nailazi na prepreke i osporavanja. Naime,  Komunalno društvo korisnicima svojih usluga koji imaju  zaostale račune najprije dostavlja opomenu, a ako se  račun ne podmiri, izdaje se  nalog za isključivanje vode.  Urica Dimitrijević iz Splita  rođena je u Kolanu i u Mandrama ima kuću. Kaže da  čeka na isključenje vode, ali  ne zbog neplaćenih računa  za vodu, nego zbog neplaćenih računa za odvoz  kućnog otpada.
Kršenje zakona
– Došla su dva djelatnika  Komunalnog društva Pag.  Jedan je ostao u autu, a drugi  je izašao i rekao da će mi  isključiti vodu ako danas ne  platim račun. Neću platiti  račun i sada čekam na njihov  pokušaj isključivanja vode,  navodi Urica Dimitrijević.
Urica Dimitrijević smatra  da Komunalno društvo ne  može prijetiti isključivanjem  vode zbog neplaćenog  računa za odvoz kućnog otpada, a pojasnila je i zašto taj  račun ne želi platiti.
– Za odvoz otpada iz kuće  u Mandrama koristim kante  koje su kodirane. Račun bi se  trebao ispostavljati prema  odvozu, a odvoz se evidentira kodom na kantama. U  Mandrama provedem oko  dva mjeseca, a ostali dio godine sam u Splitu. Kada  odem u Split, kante se ne  prazne, a ako se ne prazne,  onda se ne može naplaćivati  usluga odvoza kućnog otpada. No najgore je to što  zbog neplaćanja računa za  odvoz kućnog otpada prijeti  isključivanjem vode, a radi  se o dvije posve odvojene  usluge, kaže Urica Dimitrijević.
Urica Dimitrijević tvrdi da  nema dugovanja za vodu te  čuva sve plaćene račune.
– Neki u Komunalnom  društvu misle da imaju posla  s ljudima koji ne poznaju  zakone i koji ne razumiju  ovu problematiku, no tu se  varaju. Nemam nikakvih dugovanja za vodu jer sve  račune uredno plaćam, a dugovanje za odvoz kućnog otpada je sporno. Suština problema je u tome što mi Komunalno društvo tromjesečno, dakle četiri puta godišnje, ispostavlja račun za  odvoz smeća, a u Mandre  dolazim samo ljeti. Za vrijeme koje provodim u Splitu,  u kući u Mandrama nema  nikog pa nema ni otpada koji  bi trebalo odvoziti, navodi  Urica Dimitrijević.
Urica Dimitrijević se radi  zaštite svojih prava obratila  Hrvatskoj gospodarskoj komori, resornom ministarstvu, sudu, Državnoj inspekciji i Udruzi “Dalmatinski  potrošač” iz Splita.
 Ante Tičić, predsjednik  udruge “Dalmatinski potrošač”, kaže da se Urica Dimitrijević obratila udruzi koja je odmah reagirala i dostavila izvješće i dokumentaciju nadležnim državnim  institucijama, navodeći da  Komunalno društvo Pag krši  odredbe Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o otpadu.
Dostavljena opomena
– Naša udruga djeluje deset godina i štitimo potrošače na svim razinama te  smo imali zaštitu potrošača  od HEP-a, telekomunikacijskih tvrtki i slično. U slučaju  Urice Dimitrijević radi se o  jednostavnom problemu.  Prema zakonu Komunalno  društvo za odvoz komunalnog otpada može naplatiti  po jednom od tri zakonom  predviđena kriterija, a to su  po volumenu objekta, količini odvoza i broj članova  obitelji. Međutim, Komunalno društvo pri obračunu  računa ne uzima jedan nego  dva kriterija i to je protivno  zakonu. Mi ne stojimo iza  potrošača koji ne žele plaćati  račune nego upravo suprotno, želimo ukazati nadležnim institucijama kako  stimulirati potrošače za  plaćanje računa, navodi  Tičić.
U Komunalnom društvu  Pag kažu da objektu u Mandrama, u vlasništvu Urice  Dimitrijević, nije isključena  voda niti joj je bilo tko prijetio.
– Gospođa Dimitrijević  ima nepodmirena dugovanja  i dva naša djelatnika su joj  dostavila opomenu kao što  radimo i u svim drugim  slučajevima kada se radi o  naplati zaostalih potraživanja, rekao je Duško Dragičević, direktor Komunalnog društva Pag.
Urica Dimitrijević navodi  da se s Komunalnim  društvom Pag nalazi u sporu  i kako joj se ni zbog toga ne  može isključiti voda, a to je  potvrdio i Ante Tičić.
– Prema Zakonu o zaštiti  potrošača davatelj usluge, a  to je u ovom slučaju Komunalno društvo Pag, dok  traje spor ne može provoditi  postupak obustave svojih  usluga, navodi Ante Tičić.
U Komunalnom društvu  Pag navode da su svjesni da  se za trajanja spora ne može  isključiti voda i kažu da to  neće napraviti, ali će na sudu  pokušati dokazati da su u  pravu. Urica Dimitrijević, s  druge strane, smatra da će na  sudu dokazati da Komunalno društvo Pag u postupku  prisilne naplate zaostalih potraživanja krši najmanje dva  zakona, Zakon o otpadu i  Zakon o zaštiti potrošača.