Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Grand prix filmu “Alois Nebel”

Autor: Valentina Pletikosić

30.08.2012. 22:00
Grand prix filmu “Alois Nebel”

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Najbolji film 3. Avvantura Festivala Film Forum Zadar, po odluci ocjenjivačkog suda za glavni program, je “Alois Nebel” češkog redatelja Tomaša Lunaka, koji je ujedno nagrađen i za najbolju koprodukciju. 
Na ceremoniji zatvaranja održanoj u novoj zgradi Kazališta lutaka Zadar, nagrade su dodijeljene i za filmove iz programa “1st and 2nd Film”, kratki te eksperimentalni i studentski film. U sedam festivalskih dana održano je 97 filmskih projekcija koje je pogledalo više od 10.000 gledatelja, uglavnom filmova iz europske koprodukcije, većina njih imala je hrvatsku premijeru, a dobitnik nagrade publike “Baikonur”,  njemačkog redatelja Veita Helmera premijerno je prikazan u ovom dijelu Europe.
Naslovi poput venecijanskog pobjednika “Fausta” te pobjednika ovogodišnjeg Cannesa, filma “Amour”, dokaz su kako se još uvijek mladi zadarski filmski festival i po selekciji glavnog programa može svrstati uz bok renomiranim europskim festivalima. Osim filmova veterana europske kinematografije poput Aleksandra Sokurova i Michaela Hanekea, Avvantura Festival Film Forum Zadar i ove nam je godine predstavio brojne mlade filmaše te one koji su nakon godina rada u dokumentarcima, poput Vlatke Vorkapić, pokazali ogroman potencijal u što smo se mogli uvjeriti na projekciji komedije “Sonja i bik”. Nagradu za najbolju glumicu dobila je Alina Levshin (Combat Girls), za najboljeg glumca Karl Johnson (The Pier), a za režiju Portugalac Miguel Gomes (Tabu).
Održano je i nekoliko masterclass radionica te okruglih stolova na kojima se moglo saznati puno o plasiranju debitanskih filmova na tržište, filmskoj glazbi te položaju žena u filmskoj industriji. Sergej Stanojkovski, direktor Avvantura Festivala naglasio je da je cilj zadarskog festivala da postane platforma za filmaše debitante, a taj pristup pohvalio je i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić, inače član žirija glavnog programa igranih filmova.
Nagrada “Tomislav Pinter” za izniman doprinos filmskoj umjetnosti, ove je godine pripala jednom od najvećih predstavnika europske nezavisne produkcije, španjolskom producentu Luisu Miñarru.
Nakon ceremonije zatvaranja prikazan je film “Skylab”, francuske redateljice, scenaristice i glumice Julie Delphy, a organizatori, sudionici te njihovi gosti od ovogodišnje zadarske filmske avanture oprostili su se u Arsenalu gdje je održan koncert Jinxa.