Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pritvoren piroman iz Slivnice koji je palio u blizini kuća

Autor: Ana Raić Knežević

30.08.2012. 22:00
Pritvoren piroman iz Slivnice  koji je palio u blizini kuća

Foto: PIXELL



Prema optužnici, Baričević je od 26. srpnja do 26. kolovoza u Kneževićima u dva navrata podmetnuo požare baš u trenutku kada je puhao jak sjeverni vjetar i to u blizini kuća
Protiv 51-godišnjeg  Ante Baričevića iz Slivnice Općinsko državno odvjetništvo u Zadru  podiglo je optužnicu zbog podmetanja požara u zaseoku Kneževići.  Tereti ga se za dovođenje u opasnost  života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.
Prema optužnici, 51-godišnjak je  od 26. srpnja do 26. kolovoza u  Kneževićima u dva navrata podmetnuo požare baš u trenutku kada je  puhao jak sjeverni vjetar zbog čega  je morao biti svjestan da paljenjem  suhe trave i raslinja u blizini kuća  može ugroziti obližnje kuće i ljude u  njima. Tako je 26. srpnja upaljačem  zapalio suhu travu i raslinje uslijed  čega je vatra zahvatila obližnje polje  i vinograd. Požar su ugasili pripadnici DVP-a Posedarje.
I 26. kolovoza upaljačem je zapalio suhu travu i raslinje pored  obližnje hrastove šume udaljene  svega 150 metara od kuća. Otišao je  s požarišta ostavivši vatru bez nadzora, te se ona nošena jakim vjetrom proširila na obližnju hrastovu  šumu i dva drvena stupa električne  energije, a zahvatila je i telekomunikacijske vodove. Potom je došao  do staje sa životinjama u neposrednoj blizini i upaljačem zapalio  baliranu slamu, te izazvao drugi  požar koji se uslijed snažne bure  proširio na staju u kojoj je izgorjelo  200 bala slame. Vatra je zahvatila i  maslinik i hrastovu šumu površine  3000 kvadratnih metara. Sve je to u  potpunosti izgorjelo.
Požar su nakon višesatne borbe  ugasili pripadnici Javne vatrogasne  postrojbe Zadar uz pomoć kanadera  i air traktora.
Ante Baričević je odlukom optužnog vijeća Općinskog suda u Zadru zadržan u Istražnom zatvoru  kako ne bi ponovio kazneno djelo  koje mu je stavljeno na teret.