Samo četiri zadarske srednje škole prijavile se za projekt besplatne podjele voća, povrća i mlijeka

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Počinje besplatna podjela
Namirnice će dostavljati lokalni OPG-ovci kojima će škole plaćati za voće i mliječne proizvode jednom tjedno, a naknadno će im ta sredstva isplatiti Ministarstvo, pojasnio je Ivan Hajdić iz UO za odgoj i školstvo Grada Zadra
PIXSELL
Pilot projekt predstavljen je krajem prošle nastavne godine

Od nove školske godine sve zadarske osnovne škole sudjeluju u programu Shema voća i povrća i Programa mlijeka.

Za oba programa sredstva su osigurana u Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji za plaćanje u poljoprivredi i to iz EU fondova, a svaka škola za sebe mora izabrati dobavljače ovih namirnica.

- Namirnice će dostavljati lokalni OPG-ovci kojima će škole plaćati za voće i mliječne proizvode jednom tjedno, a naknadno će im ta sredstva isplatiti Ministarstvo, pojasnio je Ivan Hajdić iz UO za odgoj i školstvo Grada Zadra.

Shema zdrave prehrane uvodi se kako bi se kod djece, posebice mlađe, od najranijih dana poticale zdrave prehrambene navike.

OŠ Petra Preradovića i ranije je bila uključena u shemu podjele besplatnog voća za učenike, a od ove godine prijavili su se i za mliječne obroke.

- Za shemu voća prijavili smo sve učenike, dakle od prvog do osmog razreda, a za mliječne obroke učenike od prvog do četvrtog razreda, izjavila je Stanka Pera-Martinac, ravnateljica OŠ Petra Preradovića.

Za besplatno voće i mliječne proizvode prijavila se i OŠ Bartula Kašića, čija ravnateljica Katica Skukan kaže kako još uvijek čekaju odluku Grada Zadra zbog financiranja istih.

- Voće će dobivati svi učenici od prvog do osmog razreda, a mliječne proizvode samo učenici razredne nastave jer ove starije u tu shemu nismo mogli uklopiti. Takva su pravila Agencije za plaćanje u poljoprivredi, govori Skukan.

I dok su u većini osnovnih škola prepoznali pozitivnu stranu ovog projekta, kada je riječ o srednjim školama tek su se četiri s područja Zadarske županije prijavile za sudjelovanje u projektu Sheme školskog voća.

Riječ je o Strukovnoj školi Vice Vlatkovića i Poljoprivredno prehrambeno i veterinarskoj školi Stanka Ožanića iz Zadra, Srednjoj školi Gračac i Srednjoj školi Bartula Kašića iz Paga.

Još nije poznato kada će se krenuti s podjelom besplatnog voća i mliječnih proizvoda u školama.

Na razini cijele Hrvatske u projektu sudjeluje 1119 hrvatskih škola, dok se 274 škola još uvijek nije izjasnilo.

Zadarske osnovne škole prošle godine su sudjelovale i u projektu besplatnih obroka putem Zaklade, a koje su primala djeca slabijeg socijalnog statusa.

Natječaj za ovaj projekt trebao bi raspisati Grad Zadar, a kada će do realizacije doći nije poznato, iako je velik broj osnovnih škola koje su lani sudjelovale u ovom projektu izrauile želju da u njemu sudjeluju i tijekom nadolazeće školske godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno