Bubanje napamet zauvijek odlazi u povijest, dolaze tableti i interaktivne ploče

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Eksperimentalna kurikularna reforma U Strukovnoj školi Vice Vlatkovića i OŠ Benkovac
Autor: 
Mi smo od tog novca dobivenog od Ministarstva, 180 tisuća kuna, nabavili deset interktivnih ploča, suvremenu opremu za kemiju, biologiju, fiziku, geografiju, robotiku... Za razrede obuhvaćene reformom tiskani su i novi udžbenici u kojima ima 30 posto manje bespotrebnih podataka. Dakle, bit reforme je manje gradiva i potpuna okrenutost učeniku, kaže Tomčić
I učenici će biti sukreatori nastavnog procesa, baziranog na praksi

Dugogodišnji ravnatelj srednje Strukovne škole Vice Vlatkovića Tihomir Tomčić, vjerojatno nikada prije nije s takvim uzbuđenjem i nestrpljenjem čekao početak još jedne školske godine kao sada jer uz Osnovnu školu Benkovac, u njegovoj školi napokon, počinje - budućnost.

Naime, u ponedjeljak 3. rujna počinje nastava i sve se iz temelja mijenja jer počinje eksperimentalna provedba kurikularne reforme. Svi obuhvaćeni reformom dobit će besplatne udžbenike i tablete, stotine tisuća kuna vrijedna nova tehnička pomagala te potpuno novi pristup i način održavanja nastave.

U Strukovnoj školi Vice Vlatkovića dva prva razreda s četverogodišnjim obrazovanjem koji broje sveukupno 41 učenika, imali su tu sreću da "probiju led".

- Ovo je za sve nas veliki izazov i zapravo svi jedva čekamo da počne nastava. Od kad se krenulo s reformom, pa i sada od mnogih, pa i svojih kolega, čujem često kako "nismo dobro pripremljeni". To me jako ljuti jer to slušam posljednjih 20 godina. Kao prvo, to nije točno, a kao drugo ne smijemo tako razmišljati jer onda nikada nećemo ništa napraviti. Sve u životu počinje od prvog koraka i treba biti hrabar, pa iskoračiti - rekao je ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića Tihomir Tomčić.

Ovih dana u školu trebaju stići tableti, a od Ministarstva smo dobili 180 tisuća kuna kako bi škola nabavila sve ono što smatra da joj je najpotrebnije za izvođenje "nove" nastave.

- Mi smo od tog novca nabavili deset interktivnih ploča, suvremenu opremu za kemiju, biologiju, fiziku, geografiju, robotiku... Za razrede obuhvaćene reformom tiskani su i novi udžbenici u kojima ima 30 posto manje bespotrebnih podataka. Dakle, bit reforme je manje gradiva i potpuna okrenutost učeniku. Bubanje napamet će nadam se, zauvijek otići u povijest. Primjenjivat će se nove nastavne metode pomoću kojih nastavnik mora uspjeti u tome da učenik bude samostalan u rješavanju problema i donošenju zaključaka, istaknuo je Tomčić.

Objasnio je još kako, s obzirom na to, da svaki predmet ima svoje specifičnosti primjerice, iz fizike se više neće iz knjige učiti kako se nešto događa, već će se u kabinetu to vidjeti na pokusu, s instrumentima. Tako i iz kemije, robotike... Točno je definirano iz svakog predmeta što na kraju učenik mora znati.

- Ovom reformom i nastavnik je dobio veliku autonomiju u planiranju i izvođenju nastave kako bi našao način i put da dođe do učenika. A, i učenici su ti koji će biti sukreatori nastavnog procesa, a ne više pasivni promatrači kao što je to u većini slučajeva bilo do sada, naglašava Tomčić.

I dok su u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića novim programom obuhvaćena samo dva prva razreda, na području Benkovca od ponedjeljka također, više ništa neće biti - isto. Naime, ova škola ima čak 11 područnih škola, a novi program obuhvaća sve prvašiće, sve učenike petih razreda te učenike sedmih razreda iz fizike, kemije i biologije.

Tako besplatni udžbenici i tableti u OŠ Benkovac stižu za ukupno 250 učenika, a na tabletima će se nastava odvijati i u svim područnim školama, od Raštevića do Bruške.

S obzirom na to da tablete u područnim školama dobivaju samo prvašići, a u područnim su školama mnogi razredi kombinirani, pa prvi i drugi razred čine jedan odjel, ravnatelj Tonći Kuman je zatražio pomoć Grada Zadra i dobio 98 dodatnih tableta.

A, u pomoć je priskočila i Zadarska županija sa 100 tisuća kuna kako bi riješili internetsku infrastrukturu.

- Naša informatička učionica sada će imati projektore, interaktivne ploče i računala. Zapravo, puno novih stvari za izvođenje nastave iz svih predmeta - od epruveta za kemiju - do novog razglasa za glazbeni odgoj – rekao je na kraju ravnatelj Kuman.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno