Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

FOTOGALERIJA: Medviđari od vika do vika slave svetog Usika

31.08.2018. 08:39
FOTOGALERIJA: Medviđari od vika do vika slave svetog Usika


Medviđari od vika do vika slave svetog Usika… pjevalo se na otvaranju pete po redu Smotre folklora "Bukovico, Medviđa te krasi" održane kod crkve Prikazanja Blažene Djevice Marije u Medviđoj, dragocjenom biseru roda hrvatskog u srcu Bukovice.
– Smotra folklora se održava u povodu velikog crkveno-pučkog okupljanja i fešte, blagdana Glavosijeka sv. Ivana Krstitelja, Usičenja slave sv. Ivana Glavosijeka, odnosno svetog Usika, nebeskog zaštitnika ovog mjesta, tek 20-ak kilometara od mora, kazao je Ivica Šarić, predsjednik KUD-a Sv. Ivan Medviđa – Biograd na Moru, organizatora smotre.
Na ovoj impresivnoj manifestaciji sudjeluje nekoliko tisuća ljudi iz domovine i dijaspore.
– Unatoč radnom danu okupili su se Medviđari koji 364 dana u godini gotovo samozatajno žive izvan mjesta rođenja, rođenja svojih očeva i djedova. Dakako i brojni prijatelji Medviđe i hodočasnici, ističe Šarić.
Naime, tradicionalni je to dan u godini kad su se okupili Medviđari iz biogradskih Torova, zadarske Ploče, Vrane, Sikova, Raštana, Rijeke, Slavonije i drugi razasuti po Lijepoj našoj i svijetu.
– Medviđa danas nije samo centar Bukovice, već je i centar Hrvatske, pa i centar svijeta, jer malo je onih koji ne znaju za ove susrete u Medviđoj, svake godine, 29. kolovoza, a kojima eto već petu godinu posebno značenje daju i ovi folklorni susreti koji dodatno krase cijeli ovaj dan, naglasila je ugodna glasnogovornica – blagogovornica Danica Žepina, koja je u ime KUD-a Sv. Ivan pozdravila sve nazočne te recitirala pjesmu o Medviđi.
Osim KUD-a Sv. Ivan Medviđa nastupili su i KUD-ovi: Vukšić iz Vukšića, Nikola Tavelić iz Lišana Ostrovičkih, Sveti Donat iz Zadra, Srce Zagore iz Kaštel Gomilice, Runovići iz Runovića kod Drniša, Dusina iz Vrgorca i Podbablje iz Podbablja kod Imotskog te pjevačka skupina Zvuci zavičaja, bend Čevulje iz Škabrnje i narodni guslar Dane Jurić iz Dubravica kod Skradina.
– Ovom smotrom folklora želimo pokazati da je moguć život i opstanak na ovom području, u Medviđoj, u srcu Bukovice. Ako su mogli naši pretci u teškim uvjetima onoga vremena može se i danas, mišljenja je Ivica Šarić.
Smotru je otvorio Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca, dok je program vodio Mihovil Mijo Brkić, novinar Radio Benkovca. Prethodno je koncelebrirano misno slavlje u zajedništvu sa župnikom don Krešom Ćirkom i subraćom svećenicima predvodio Mile Bogović, ličko-senjski biskup.
A da u Medviđi uz misno slavlje nemali značaj imaju folkloraši i opće pučko okupljanje, i te kako potvrđuje obližnji veliki plato sa šatorima s pićem i jelom, ponajviše s pečenom janjetinom i jaretinom.
Ovdje se jelo, pilo, pjevalo i igralo do kasno u noć. Gostoprimstvo domaćina i osjećaj dobrodošlice mogli su se osjetiti na svakom koraku, neopisivo.


Mnogi su pomogli
Osim, kažu, malih pokrovitelja, gradova Benkovca i Biograda na Moru te njihovih turističkih zajednica sponzori su: Duo peka Tome Kneza, T.O. Marin Biograd, caffe bar Balun, Ante Mitrović Mali, Damir Birkić, Damir i Goga Pešić, Robi Zrilić, Željko Mršić, Ivka Mršić, Mario Škara, Ivanka Lukić, Grozda Knez, Maria Zrilić, Petra Mikulić, Jela Stipanović, Katica Kazia, Marko Kutija, Stipe Škara, Ante i Svemirka Birkić, Ivica Mršić, Hrvoje Erstić, Marin Šarić, Neven Ražnjević, Goran Katuša, Luka Adžić, Branko Kresović, Dinko Adžić, Nikola Mršić Tesla.
Za lešo jaretinu i piće za folkloraše brinuli su se: Ivan Pilipović, Jure Genda i Anđela Genda.