FOTOGALERIJA: Medviđari od vika do vika slave svetog Usika

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
GLAVOSIJEK SV. IVANA KRSTITELJA
Osim KUD-a Sv. Ivan Medviđa nastupili su i KUD-ovi: Vukšić iz Vukšića, Nikola Tavelić iz Lišana Ostrovičkih, Sveti Donat iz Zadra, Srce Zagore iz Kaštel Gomilice, Runovići iz Runovića kod Drniša, Dusina iz Vrgorca i Podbablje iz Podbablja kod Imotskog te pjevačka skupina Zvuci zavičaja, bend Čevulje iz Škabrnje i narodni guslar Dane Jurić iz Dubravica kod Skradina
Lišanski KUD i Mile Nimac, diplar i zdravičar

Medviđari od vika do vika slave svetog Usika… pjevalo se na otvaranju pete po redu Smotre folklora "Bukovico, Medviđa te krasi" održane kod crkve Prikazanja Blažene Djevice Marije u Medviđoj, dragocjenom biseru roda hrvatskog u srcu Bukovice.

- Smotra folklora se održava u povodu velikog crkveno-pučkog okupljanja i fešte, blagdana Glavosijeka sv. Ivana Krstitelja, Usičenja slave sv. Ivana Glavosijeka, odnosno svetog Usika, nebeskog zaštitnika ovog mjesta, tek 20-ak kilometara od mora, kazao je Ivica Šarić, predsjednik KUD-a Sv. Ivan Medviđa – Biograd na Moru, organizatora smotre.

Na ovoj impresivnoj manifestaciji sudjeluje nekoliko tisuća ljudi iz domovine i dijaspore.

- Unatoč radnom danu okupili su se Medviđari koji 364 dana u godini gotovo samozatajno žive izvan mjesta rođenja, rođenja svojih očeva i djedova. Dakako i brojni prijatelji Medviđe i hodočasnici, ističe Šarić.

Naime, tradicionalni je to dan u godini kad su se okupili Medviđari iz biogradskih Torova, zadarske Ploče, Vrane, Sikova, Raštana, Rijeke, Slavonije i drugi razasuti po Lijepoj našoj i svijetu.

- Medviđa danas nije samo centar Bukovice, već je i centar Hrvatske, pa i centar svijeta, jer malo je onih koji ne znaju za ove susrete u Medviđoj, svake godine, 29. kolovoza, a kojima eto već petu godinu posebno značenje daju i ovi folklorni susreti koji dodatno krase cijeli ovaj dan, naglasila je ugodna glasnogovornica - blagogovornica Danica Žepina, koja je u ime KUD-a Sv. Ivan pozdravila sve nazočne te recitirala pjesmu o Medviđi.

Osim KUD-a Sv. Ivan Medviđa nastupili su i KUD-ovi: Vukšić iz Vukšića, Nikola Tavelić iz Lišana Ostrovičkih, Sveti Donat iz Zadra, Srce Zagore iz Kaštel Gomilice, Runovići iz Runovića kod Drniša, Dusina iz Vrgorca i Podbablje iz Podbablja kod Imotskog te pjevačka skupina Zvuci zavičaja, bend Čevulje iz Škabrnje i narodni guslar Dane Jurić iz Dubravica kod Skradina.

- Ovom smotrom folklora želimo pokazati da je moguć život i opstanak na ovom području, u Medviđoj, u srcu Bukovice. Ako su mogli naši pretci u teškim uvjetima onoga vremena može se i danas, mišljenja je Ivica Šarić.

Smotru je otvorio Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca, dok je program vodio Mihovil Mijo Brkić, novinar Radio Benkovca. Prethodno je koncelebrirano misno slavlje u zajedništvu sa župnikom don Krešom Ćirkom i subraćom svećenicima predvodio Mile Bogović, ličko-senjski biskup.

A da u Medviđi uz misno slavlje nemali značaj imaju folkloraši i opće pučko okupljanje, i te kako potvrđuje obližnji veliki plato sa šatorima s pićem i jelom, ponajviše s pečenom janjetinom i jaretinom.

Ovdje se jelo, pilo, pjevalo i igralo do kasno u noć. Gostoprimstvo domaćina i osjećaj dobrodošlice mogli su se osjetiti na svakom koraku, neopisivo.

Mnogi su pomogli

Osim, kažu, malih pokrovitelja, gradova Benkovca i Biograda na Moru te njihovih turističkih zajednica sponzori su: Duo peka Tome Kneza, T.O. Marin Biograd, caffe bar Balun, Ante Mitrović Mali, Damir Birkić, Damir i Goga Pešić, Robi Zrilić, Željko Mršić, Ivka Mršić, Mario Škara, Ivanka Lukić, Grozda Knez, Maria Zrilić, Petra Mikulić, Jela Stipanović, Katica Kazia, Marko Kutija, Stipe Škara, Ante i Svemirka Birkić, Ivica Mršić, Hrvoje Erstić, Marin Šarić, Neven Ražnjević, Goran Katuša, Luka Adžić, Branko Kresović, Dinko Adžić, Nikola Mršić Tesla.

Za lešo jaretinu i piće za folkloraše brinuli su se: Ivan Pilipović, Jure Genda i Anđela Genda.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.7 (3 glasova)