Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kasap: “Mi smo još i odmaknuli objekt od ruba parcele, iako nismo morali!

31.08.2018. 19:00
Kasap: “Mi smo još i odmaknuli objekt od ruba parcele, iako nismo morali!


Nedavno se redakciji Zadarskog lista javio Ante Perić, vlasnik kuće na Putu Bokanjca, koja se nalazi pored građevinskog zemljišta na kojem se gradi buduća kvartovska tržnica na Meladi. Perić živi tu od 1962. Kuća je od tada podignuta za jedan kat, ‘98. je dograđena “crna kužina”, legalizacija je predana, sve je uredno i čeka rješenje.
Međutim, bio nam se potužio jer su mu, prilikom izgradnje kućice koja će, između ostalog, služiti i kao sanitarni čvor, zatvorili tri prozora!


Na međi
– Na tolikom prostoru na kojem se radi pijaca mogli su birati gdje će postaviti kućicu sa sanitarnim čvorom, a oni ju podignu meni ispred nosa, pobunio se Ante Perić, dodavši kako su mu zatvorili tri prozora crne kužine.
Upit vezan za situaciju Ante Perića poslali smo pročelniku Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, Darku Kasapu, koji nam je kazao kako je arhitekt vodio računa da omogući optimalno funkcionranje budućeg polivalentnog trga koji neće biti samo tržnica, a istovremeno da ne ugrozi susjede u smislu da im potencijalno zatvori postojeće otvore ili stvori neke druge probleme.
– Objekt koji spominje gospodin Perić neće biti samo sanitarni čvor, već objekt koji je poteban za minimalne tehničke uvjete funkcioniranje same tržnice (prostor za djelatnike tržnica, za izdavanje utega, spremanje vaga i ostalih materijala), kazao je Kasap.
Postoje određeni zakoni i pravila u gradnji objekata na parcelama, a kojih se Ante Perić nije pridržavao te je svoju kuću izgradio na samoj međi parcela, a kako je i pročelnik Kasap spomenuo u razgovoru, nije niti smio otvoriti prozore na toj strani kuće. Grad, u čijem je vlasništvu teren na kojem se gradi tržnica na Meladi, mogao je tako objekt izgraditi doslovno uz sam zid crne kužine Ante Perića, drugim riječima, mogao je naložiti da mu se zazidaju ti prozori, ali nije htio.
– Mi smo još i odmaknuli objekt od ruba parcele baš iz razloga kako bi mu dali prostora s obzirom da su mu tamo prozori, iako (zakonski) to nismo morali. Projektant kada je crtao ovaj objekt, vodio je računa da se odmakne i ne zatvori te prozore u cjelosti, nego da mogu ostati u funkciji, objasnio je Kasap, dodavši kako je samo pozicioniranje tog malog objekta arhitekt napravio na način da optimalno funkcionira cijeli taj prostor.
– Mogli smo tražiti da se zatvore ti prozori, ali radije smo išli na donošenje optimalnog rješenja, a koje će zadovoljiti i javne potrebe, odnosno Grad i sve buduće korisnike tog prostora, i potrebe samih susjeda. Naravno, da tu nikad nema idealnih rješnja i da uvijek dolazi do određenih kompromisa, kazao je Kasap.


Tržnica gotova do kraja rujna
Završetak tržnice na Meladi očekuje se krajem rujna 2018. godine, ukoliko ne bude nekih izvanrednih situacija, nastavio je Kasap.
– Očekujem da bi najkasnije to tada sve trebalo biti gotovo. Za sada nema nikakvih problema, radovi idu prema planu, kazao je.
Podsjećamo, na površini od 700 metara kvadratnih nalazit će se suvremena tržnica kapaciteta 25 prodajnih mjesta sa svom opremom – skladišnim prostorom, sanitarnim čvorovima, parkiralištem za iskrcaj robe. Osim tržnice, prostor će služiti i kao višenamjenski kvartovski trg koji će se u poslijepodnevnim satima koristiti za različita javna događanja. Cijena projekta je 490.000 kuna, a izvođač je tvrtka Stipčević d.o.o.