Otpad se odbacuje u divljim odlagalištima, a vode iz septičkih jama ispuštaju se u okoliš

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
I turističko mjesto Privlaka ima velikih ekoloških problema
Općinski teren uz cestu, odmah na ulazu u Sabunike, godinama već uzurpira vlasnik tvrtke Glavan d.o.o. Tamo je parkirano više njegovih kamiona i radnih stojeva, ali na tom predjelu on ujedno i godinama navozi građevinski otpad, žale nam se Privlačanci. Vlasnik Glavana d.o., Ivica Glavan, kaže kako to nije otpad, već da se sve dade ukloniti u pola sata
Arif SITNICA
Zemljište na ulazu u Sabunike koje je u koncesiji Glavana d.o.o. i gdje parkira radne strojeve, ali i odlaže otpad

 Nakon što je u ponedjeljak u Zadarskom listu objavljen članak o ilegalnim odlagalištima otpada unutar i uokolo kamenoloma „Sridnjak“ u Bibinjama te izlijevanjem otpadnih voda iz septičkih jama u okoliš, javili su nam se mještani Privlake koji tvrde kako na području njihove općine godinama već imaju isti problem. Žale se na nekoliko divljih odlagališta građevinskog otpada, ali i fekalija iz septičkih jama od kojih je, tvrde, najveći na općinskom zemljištu na samom ulazu u predio Sabunike.

- Općinski teren uz cestu, odmah na ulazu u Sabunike, godinama već uzurpira vlasnik tvrtke Glavan d.o.o. Tamo je parkirano više njegovih kamiona i radnih stojeva, ali na tom predjelu on ujedno i godinama navozi građevinski otpad. Prije šest godina Općina je financirala sanaciju tog terena, ali je on i nakon toga nastavio svojatati taj teren i tamo i dalje parkira cijeli svoj vozni park, te odlaže sve i svašta, građevinski otpad, zemlju, a odnedavno su tamo i neki dijelovi s bazena iz Turističkog naselja Zaton gdje je njegova tvrtka bila angažirana na poslovima sanacije objekata i bazena. Što je najgore, imamo informacije da tamo ima i za zdravlje štetnog azbestnog otpada od materijala skinutih s nekih krovova i nadstrešnica. Drugi naš sumještanin koji se bavi pražnjenjem septičkih jama nedaleko od te lokacije odlaže svoj otpad, ali iako su tamo dvije rupe u koje bi ih trebao izlijevati, on nerijetko taj otpad izlijeva i uokolo, žale nam se Privlačanci (podaci poznati redakciji, op.a.), a njihovu priču dijelom potvrđuje i načelnik Općine Privlaka Gašpar Begonja, koji je povjerenje mještana za četverogodišnji mandat dobio na posljednjim izborima prije nešto više od godine dana, a s pozicijom i dugogodišnje probleme vezane uz divlja odlagališta.

- Nedavno nam je po dojavi mještana Inspekcijski ured u Zadru Ministarstva zaštite okoliša izvršio nadzor na jednoj lokaciji, nakon čega su nam naložili da uklonimo tamo odloženi građevinski otpad u kojem je bilo i azbesta. Radilo se o dva kamiona građevinskog otpada koji je bio odložen na početku jedne privatne parcele, a nas je odvoz i zbrinjavanje tog otpada koštalo oko 10 tisuća kuna. Moj prethodnik je za sanaciju divljeg odlagallišta u Sabunikama, koje postoji i u evidenciji divljih odlagališta u Zadarskoj županiji, prije šest godina platio oko 400 tisuća kuna, ali se na tom mjestu s vremenom ponovno navezlo podosta raznog otpada, pa i građevinskog, kaže Begonja ističući kako je na toj lokaciji Urbanističkim prostornim planom predviđena poslovna zona, a u sklopu nje i reciklažno dvorište za čiju je projektnu dokumentaciju Općina Privlaka dobila 200 tisuća kuna iz EU fondova. O konkretnom slučaju uzurpacije općinskog zemljišta Begonja govori kako zna o kome se radi te da je tom poduzetniku nedavno upućena obavijest o zabrani odlaganja otpada, ali i poziv za sklapanje ugovora o koncesiji dijela zemljišta u budućoj poslovnoj zoni, kako bi se točno znalo gdje odlaže i naravno, da to i plati.

- U planu nam je sanacija tog terena jer postoji veliki interes naših obrtnika i poduzetnika za najam zemljišta i prostora u poslovnoj zoni, no procjena je da bi nas sanacija koštala 15 do 20 milijuna kuna. Treba znati da je cijena odvoza jednog kamiona otpada oko 1000 kuna. Taj novac mi nemamo, a kako postoji mogućnost da se za tu namjenu aplicira za bespovratna sredstva iz EU fondova, mi ćemo to učiniti ubrzo i nadamo se kako ćemo u povlačenju sredstava i uspjeti, ističe načelnik Privlake dodajući kako su imali i dosta dojava mještana vezanih uz odlaganje otpada iz septičkih jama za obrtnika koji ima koncesiju na jednoj parceli do travnja 2019. Mještani su se žalili, kaže Begonja, da koncesionar odlaže otpad i izvan koncesijskog područja te tako onečišćuje okoliš. Stoga su mu, kaže, uputili opomenu pod prijetnjom oduzimanja koncesije.

Kako bi se uvjerili u stanje na terenu obišli smo spomenute lokacije. Pri samom dolasku mimoišli smo se s vozačem cisterne za pražnjenje septičkih jama i potom zatekli i svježe tragove odlaganja tog sadržaja u jednoj od dvije rupe. No uokolo tih rupa vidljivi su tragovi odlaganja takvog otpada, ali i onog nerazgradivog u kojem ima i plastičnih vrećica i slično. Na dijelu koji godinama koristi tvrtka Glavan d.o.o. zatekli smo hrpe zemljanih naslaga, kamenja, žice pa i dijelove tobogana od bazena u TZ Zaton o kojima su nam mještani pričali. Također, zatekli smo i nekoliko radnih strojeva i teretnih vozila, a jedan kamion s prikolicom punom zemlje i trave stigao je na tu lokaciju u trenutku našeg odlaska. Kontaktirali smo vlasnika tvrtke Glavan d.o.o., Ivicu Glavana, koji nije negirao da zemljište koristi, ali isključivo za parkiranje radnih strojeva i teretnih vozila te nekih predmeta poput dijelova tobogana za bazen i žice, no ističe da to nije otpad te da ih može ukloniti u bilo kojem trenutku i to vrlo brzo.

- To nije otpad. Sve se to dade ukloniti u pola sata. Taj prostor ja koristim i još sam prije 15 godina tražio od Općine da mi ga prodaju, ali su mi rekli da nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, odnosno da Općina nije vlasnik. Do danas sam u više navrata tražio isto, ali bez uspjeha, tvrdi Glavan te demantira načelnika Begonju ističući kako nije ništa dobio iz Općine, niti obavijest o zabrani odlaganja otpada ili korištenja tog terena, kao ni poziv za sklapanje ugovora o koncesiji.

- Ništa nisam dobio. Da jesam, ja bih se odazvao jer i ja to želim. Mogli su me nazvati! Ovo je malo mjesto i svi se znamo, imamo brojeve ili ih lako možemo nabaviti, govori Glavan i dodaje kako mu nije jasno što se to netko njega uhvatio kad uokolo ima divljih odlagališta za koje se dobro zna tko ih je napravio i tko tamo odlaže građevinski otpad.

- Imate tamo iza igrališta lokaciju na kojoj komunalno društvo Artić odlaže građevinski otpad, navoze kad i koliko hoće. Zanimljivo je i to da je voditelj u tom poduzeću otac od dečka koji radi kao komunalac u Općini Privlaka, a nema ni položen ispit koji bi trebao imati za taj posao, napominje pomalo ogorčeno Glavan. Tu informaciju provjerili smo kod načelnika Begonje koji je izričito ustvrdio da spomenuti djelatnik ima višu stručnu spremu i položen državni ispit. Također, napomenuo je kako jest istina da se na toj lokaciji odlaže građevinski otpad, no privremeno te da oni koji to čine imaju obavezu i sanirati ga u vremenu do 30 dana, što i čine.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)