Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Velik dio članica napustio udrugu Žene u Domovinskom ratu!

31.08.2018. 11:40
Velik dio članica napustio udrugu Žene u Domovinskom ratu!


Prizor u kojemu članice zadarske udruge Žene u Domovinskom ratu okupljenje oko stola mole krunicu za hrvatske rukometaše zacijelo je jedna od zadnjih na kojoj se još dalo naslutiti njihovo zajedništvo. Nakon toga situacija u Udruzi postajala je sve gora, da bi konačno eskalirala ovih dana.
Naime, pomalo je nevjerojatan, ali nažalost točan podatak da je jedna od najpoznatijih zadarskih udruga u dosta nezavidnoj situaciji jer je došlo do raskola zbog kojega su udrugu napustile čak i njezine – osnivačice.
Svoj odlazak jučer nam je potvrdila i Vesna Matešić koja je praktično bila jedno od njenih zaštitnih lica jer je bilo kakav svečani događaj vezan za Domovinski rat bio nezamisliv bez njezinog obraćanja kolegama s bojišnice.
Imala je problematiku branitelja u malom prstu, nastojeći kroz radijske i TV emisije mnoge događaje spasiti od zaborava, a upravo je njena karizma, prema neslužbenim informacijama iz zadarskih udruga, glavni razlog razlaza s rukovodstvom udruge. Nekima je navodno smetalo što je Udruga najviše prepoznata po njoj te još nekim članicama poput Danke Dražine koja je prošla mnoga bojišta, umjesto po formalnom rukovodstvu.
Neke su nam članice potvrdile kako je došlo do sukoba između onih koje su Udrugu već napustile i aktualnog rukovodstva na čelu s Ivanom Haberle, no nitko o tome nije htio službeno govoriti. Kako nam je kazala jedna od njih – ne žele biti dodatni uteg u situaciji kada je Udruga u rasulu.
Nazvali smo stoga najprije njenu predsjednicu Ivanu Haberle, no odbila je svaki razgovor o razlozima odlaska svojih kolegica, potvrđujući odlazak Vesne Matešić i još nekih. Na pitanje je li istina da je jedan ozbiljniji broj članica neć napustio Udrugu, odgovorila je kako su "udruge, kao i stranke, protočne i sve je to normalno". Dodala je kako su za navečer sazvale i izvanrednu skupštinu o kojoj će danas obavijestiti javnost.
Vesna Matešić također nije htjela razgovarati o razlozima odlaska iz Udruge. Potvrdila nam je da je otišla, no očito zbog svega onoga što joj je Udruga značila nije htjela javno govoriti o teškoj situaciji posljednjih mjeseci. Zasigurno joj nije bilo lako odlučiti se na ovaj korak, budući da je bila jedna od vodećih pokretačica brojnih akcija i inicijativa Udruge.
Od njihovih kolega branitelja saznali smo i imena dobrog dijela članica koje su napustile Udrugu, neke od njih čak i prije tri godine. Dio članstva, kako saznajemo, otišao je početkom kolovoza ove godine, što je dodatno oslabilo Udrugu. Dosad je ova situacija ostala iza očiju javnosti, ali i sama izvanredna skupština koju su sazvale za sinoć govori u kakvoj je situaciji Udruga.
Neki branitelji s kojima smo razgovarali smatraju kako je ova katarza zapravo dobra za udrugu Žene u Domovinskom ratu jer su po njima pretjerale sa svojim akcijama koje su često plesale na rubu ukusa. Primjerice, dok su jedne godine u Zadru uvredljivim transparentima dočekale tadašnjeg šefa SDP-a Zorana Milanovića, nakon toga su prosvjedovale i protiv vlade Andreja Plenkovića. Zbog smjene tadašnjeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića čak su mu poručile kako "više neće dobiti njihov glas".
Reagirale su i na emisije HTV-a čijem voditelju Aleksandru Stankoviću su poručile da se "kao žene i vjernice, osjećaju vrlo poniženo" jer im se nije sviđao način na koji je razgovarao s europarlamentarkom Marijanom Petir.
Na njihov način rada prije više su godina upozoravali čelnici zadarskih braniteljskih udruga, poput Marka Čuline Make, koji je naglasio kako je njihova udruga dosta aktivna i dobro radi, ali im je zamjerio ovo:
– Postale su ekstremne i moje je osobno mišljenje da su počele pretjerivati u svojim aktivnostima. Tko radi, taj i griješi, i u tom smislu razumijem tu njihovu potrebu da izraze svoj stav, ali u svemu treba imati mjeru. Vrijedne su i dosta rade, možda bih i ja otišao s njima na ovaj prosvjed da su me zvale, ali sve mora imati svoju granicu i svoje dostojanstvo. Od početka im odajem priznanje za aktivan rad, ali ne treba pretjerivati, treba zaista znati kada treba reagirati, kada ne, a još više na koji način, poručio im je Čulina, kao da je predvidio današnji rasplet događaja u Udruzi.