Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

VIDEO: Za što se koristi dvadesetak pit bullova ograđenih žicom i na lancu u blizini šume Musapstan?

31.08.2018. 16:36


Na portalu Oslobođenje životinja mladi Zadranin je objavio fotografije i snimku te pismo u kojem iznosi sumnju da na periferiji grada postoji uzgajalište pasa pasmine pit bull za ilegalne borbe pasa. Na snimci se vidi 20-ak pasa vezanih lancima u žicom ograđenom prostoru s improviziranim kućicama. Autor snimke i pisma navodi kako je u tom rubnom dijelu grada, predjelu Musapstan, u blizini uzgajališta zatekao muškarca u srednjim godinama koji im je na upit što se tu događa odgovorio kako se radi o psima koji se iznajmljuju lovcima za njihove potrebe. Evo što je mladić napisao i snimio:
– U Zadru, gdje trenutno živim, na periferiji je šuma koja se zove Musapstan. Prijatelj i ja smo išli malo do gore prošetati, a i općenito ljudi redovno idu gore u prirodu. Odmah kod te šume su dva nekakva ograđena mjesta s otprilike 20-ak pit bullova na lancima i u katastrofalnim uvjetima.
Prijatelj s kojim sam bio gore je imao prije pit bulla i poznaje tu vrstu psa. Vjerojatno jedan od tamošnjih čuvara nam je prišao pa smo ga pitali što se dešava, da nam sve to izgleda užasno te ga pitali zašto su psi zarobljeni tu?
Čovjek nam je rekao da je psima dobro, da nisu sami te da su to psi koje se iznajmljuju za lov. Prijatelj ga je pitao jesu li možda za borbe pasa ili slično, a on je rekao – ne.
Kasnije smo čuli od Zadrana da ima borbi pit bullova na ovom području i vjerojatno jesu tamo upravo zbog toga. Nemoguće je da to nitko ne zna jer je stvarno na vidljivom mjestu i stalno psi jadni laju, ali vjerojatno gradske vlasti i moćnici imaju prste u tome pa nikom ništa.
Znam da su tamo zarobljeni u lošim uvjetima i da svi sve znaju. Ako budem išao tamo opet snimati još se možda dovodim i u opasnost. Čuo sam i da je policija umiješana u to i da su čak i neki psi tamo u vlasništvu policajaca.
Sad mi kaže jedan stari Zadranin da zna dva inspektora koji su vlasnici nekih pasa tamo i da su ludi za borbama, kaže samo što te borbe pasa nitko ne vidi, prenosi portal Oslobođenje životinja.