Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Vozači oprez! S novom školskom godinom veći broj djece na cestama

31.08.2018. 12:23
Vozači oprez! S novom školskom godinom veći broj djece na cestama


U ponedjeljak, 3. rujna, započinje nova školska godina pa će policijski službenici PU zadarske, u skladu s Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa, tijekom rujna, provesti akciju „Poštujte naše znakove“.
Akcija je usmjerena na zaštitu djece, osobito najmlađe, koja po prvi put samostalno sudjeluju u prometu.
I ove školske godine, zadarska policija će, u suradnji sa zaposlenicima škola, organizirati predavanja i razgovore s učenicima prvih i drugih razreda osnovnih škola kako bi djecu, roditelje i nastavnike upoznali s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja djece u prometu.
Isto tako, tijekom rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici pojačano će nadzirati promet u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole.
Dosadašnja iskustva pokazuju da su djeca jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu. Ranije su najviše stradavala kao pješaci, a danas kao putnici u vozilima.
Djeca sudjeluju u prometu u različitim ulogama: pasivno, kao putnici u vozilu ili kao korisnici javnog prijevoza te također i aktivno, kao pješaci i biciklisti. Moramo biti svjesni da djeca tek uče pravila ponašanja u prometu.
S porukom „Oprez, djeca u prometu“, upućujemo apel svim vozačima da u blizini škola upravljaju svojim vozilima s pojačanim oprezom i maksimalno smanjenom brzinom, kako bi se izbjegle prometne nesreće i neželjene posljedice.
Djeca mogu biti nesmotrena kad su u prometu te uglavnom stradavaju zbog krivice i odgovornosti odraslih, a statistika pokazuje da u prometu ponavljaju pogreške roditelja čega moramo biti svjesni i podučavati ih oprezu.
Djeca tek stječu svoja prva iskustva kao pješaci. Teže predviđaju reakcije drugih sudionika u prometu i zato se odjednom mogu naći u opasnosti.
Odrasli, kao vozači, povećanom pažnjom i smanjenjem brzine, a kao roditelji, svojim primjerom i prometnim odgojem djeteta mogu znatno pridonijeti sigurnosti djece u prometu.
Potrudimo se svojim ponašanjem i pažnjom kao roditelji, nastavnici ili vozači, djeci olakšati prve samostalne korake u prometu na cestama.
Također podsjećamo i vlasnike ugostiteljskih i trgovačkih objekata na zabranu prodaje alkohola i duhanskih proizvoda djeci i maloljetnicima.
Savjeti roditeljima i vozačima:
– krenuti na vrijeme u školu,
– pokažite djetetu kako se prelazi cesta: stani, pogledaj lijevo i desno bez obzira na tijek prometa
– sa djetetom nikad ne pretrčavajte cestu, posebno ne izvan pješačkog prijelaza,
– upozorite dijete na opasna mjesta, ima ih na pločniku (ulazi i izlazi iz garaža…),
– postupno upozoravajte dijete na "sezonske" opasnosti: mrak zbog kraćeg dana, slabija vidljivost, kiša, klizav kolnik, klizavo suho lišće…,
– djeca-pješaci su uočljiviji ako koriste reflektirajuće tvari (školske torbe, odjeća, obuća),
– prijevoz djece vozilima prilagoditi zakonskim uvjetima (sjedalice, pojas),
– dijete mlađe od 14 godina ne smije samostalno upravljati biciklom na cesti
– vozači, oprez u zonama škola,
Pozivamo i roditelje koji dovoze svoju djecu vozilima u školu, da parkiraju vozila tako da ne ugrožavaju drugu djecu, a prilikom prelaska ceste da koriste obilježene pješačke prijelaze.
Svoj djeci, roditeljima i nastavnicima želimo sretan i siguran početak školske godine!, stoji u priopćenju PU zadarske.