Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Zadarske otočne škole bez prvašića!

31.08.2018. 17:00
Zadarske otočne škole bez prvašića!


Nema prvašića na zadarskim otocima i samo tom jednom rečenicom mogla bi se opisati sva tuga demografske slike današnje Hrvatske, ali i odnos države prema otočnom stanovništvu.
Tako u ponedjeljak u otočnim školama koje administrativno pripadaju Gradu Zadru, niti jedno dijete neće prvi put sjesti u školsku klupu, a od 15-tak "gradskih" škola, učenika još ima jedino na otoku Silbi i Velom Ižu.
– Na Silbi ćemo ukupno ove nastavne godine imati osam, a na Velom Ižu sedmero učenika. Što se tiče Velog Iža baš je to tužno jer smo prije samo desetak godina imali i preko 20 učenika. Nadam se da bi možda na Olibu dogodine mogao biti barem jedan prvašić jer sada tamo imamo jednog predškolca, rekao je Davor Barić ravnatelj Osnovne škole Zadarski otoci.
Niti na jednom drugom zadarskom otoku više nema učenika iako su se škole s godinama obnavljale, pa i za samo jednog učenika kao što je to bio slučaj s jednim od najudaljenijih otoka zadarskog arhipelaga koji administrativno pripadaju Gradu Zadru, a to je Premuda. Podsjećamo, riječ je o dječaku Armandu Smirčiću koji je bio jedini učenik, ali i on je prije osam godina s majkom preselio u Zadar i od tada je premujska škola opet – zatvorena.
Što se pak, tiče ostalih otočnih škola kojima je osnivač Zadarska županija situacija je ipak, puno bolja. Osnovna škola Valentina Klarina u Preku na otoku Ugljanu kao matična škola, upisala je ove godine devetero prvašića. No, u područnim školama situacija je različita, pa će tako u mjestu Kali u školske klupe u ponedjeljak sjesti 13 prvašića, u Kukljici troje, kao i u Lukoranu, dok je u mjestu Ugljan šestero prvašića. Najviše upisanih prvašića je u Poljani – deset, dok nažalost, u Sutomišćici nema prvašića. Što se tiče Dugog otoka u matičnoj školi u Salima dvoje je prvašića, dok je na Božavi troje. Najviše prvašića upisano je u mjestu Neviđane na otoku Pašmanu čak – 18.
Svoju otočnu školu ima i Osnovna škola u Pakoštanima, a to je Područna škola na otoku Vrgadi. Ove godine tamo su upisana dva prvašića.