Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ŠKOLA I COVID-19 Koronavirus »ukrao« i svečani prijem prvašića

31.08.2020. 08:14


Za točno tjedan dana pola milijuna hrvatskih učenika vratit će se u školske klupe, ali taj povratak bit će znatno drugačiji od dosadašnjeg, kao što će se i prijem novih učenika u školski sustav održati na potpuno novi način. Naime, uobičajeno je da se za učenike prvih razreda osnovne škole organiziraju priredbe te da s djecom dolaze njihovi roditelji, ali zbog epidemije COVID-19 Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je preporuku da se priredbe ne organiziraju. Umjesto toga školama je omogućeno planiranje zajedničkog dolaska učenika i jednog roditelja u školu radi upoznavanja djece i roditelja s učiteljem i to za svaki razredni odjel u posebnoj prostoriji ili na otvorenom. I za taj dolazak sa samo jednim roditeljem vrijede posebna pravila, jer ako će roditelj s djetetom ulaziti u učionicu, trebalo bi za to planirati posebno vrijeme, kada u školi nema ostalih učenika i uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, a roditelji se u prostoru škole ne bi trebali zadržati dulje od 15 minuta.
Učitelji prvi dan mogu iskoristiti i za održavanje roditeljskog sastanka te dogovoriti mogućnosti međusobne komunikacije na daljinu jer se ne preporučuje ulazak roditelja u škole. I roditeljski sastanci za sve ostale učenike odvijat će se »online«, a ove školske godine u mnogim će školama utihnuti i školsko zvono, jer se preporuča da učenici ne dolaze istovremeno na nastavu, kao i da se odmori učenika ne odvijaju u isto vrijeme.


Smanjiti rizik zaraze
Detaljno razrađen prvi dan škole za prvašiće dio je jučer objavljenog dokumenta s Modelima i preporukama za rad u uvjetima povezanima s COVID-19 u školskoj godini 2020./2021. Riječ je o opsežnom dokumentu Ministarstva znanosti i obrazovanja u kojem se predlažu modeli i nude preporuke za odgojno-obrazovni rad i izvođenje nastave u vrtićima i školama. Dokument pojašnjava razliku između tri modela nastave, A, B, i C, odnosno nastave u školi, mješovite i »online« nastave, a o primjeni jednog od tih modela odlučuje škola u suradnji s osnivačem i nadležnim lokalnim stožerom. S obzirom na činjenicu da veći broj učenika u školi znači ujedno i veći rizik od prenošenja infekcija, za škole koje su do sada radile u jednoj smjeni, predlaže se rad u dvije smjene, a u jednoj smjeni nastava se organizira većinom u manjim i područnim osnovnim školama.
Jučer objavljen dokument nalaže i da prije 7. rujna, odnosno prvoga dana nastavne godine, učenici trebaju biti obaviješteni o vremenu dolaska u školu te pridržavanja svih uputa kao i o učionici u kojoj će se za njih izvoditi nastava, a upute koje su propisane vezano uz prijevoz, ulaz i izlaz kao i sve druge, primjenjuju se od prvoga dana. S obzirom da će učenicima prvog dana biti podijeljeni i udžbenici, potrebno je razraditi protokol njihovog preuzimanja, a trajanje nastave prvoga dana moguće je prilagoditi specifičnostima prostora i broja učenika te je poželjno da s učenicima bude samo razrednik, a ne i drugi učitelji.
Škola može prvoga dana planirati i izvođenje nastave što ovisi o odluci svake škole. Objavljene upute propisuju i kako će izgledati ocjenjivanje i vrednovanje u novoj školskoj godini, kakva su zaduženja nastavnika, ali i preporuke za roditelje te obveze osnivača. Na osnivačima je obaveza osiguranja maski za lice, sredstava za higijenu, čišćenje i dezinfekciju, ostavljena im je mogućnost ugradnje ventilacije u učionicama, a mogu u skladu s mjerama osigurati postavljanje pregrada na stolovima kako bi se smanjio rizik od zaraze između učenika.


Pravila prijevoza
Kao jedan od najvećih problema osnovnoškolskih ustanova pojavila se organizacija programa produženog boravka u kojem se kao i na nastavi ne smiju miješati učenici različitih razreda, a upute Ministarstva kao rješenje nude osnivačima ustrojavanje novih razrednih odjela produženoga boravka i zapošljavanje učitelja, ali samo ako škola ima odgovarajuće prostorne uvjete, a iznimno, može se omogućiti izvođenje produženoga boravka za dva ili više razrednih odjela u jednoj prostoriji isključivo uz uvjet da je između učenika svakoga razrednog odjela pregrada i to ako škola ima veći prostor. Detaljno su razrađena i pravila prijevoza učenika te ukoliko je potrebno može se osigurati veći broj autobusa ili drugih vozila za organizirani prijevoz djece u školu i iz škole kako bi se ispunile propisane mjere i smanjio rizik od zaraze. U organiziranom prijevozu preporučljivo je razraditi raspored sjedenja djece pri čemu jedan učenik svakoga dana sjedi na istom mjestu u dolasku i odlasku iz škole.
Učenici iz iste obitelji mogu sjediti jedan do drugoga. Isto tako, poželjno je da učenici istoga razrednoga odjela budu jedni uz druge uz poštovanje epidemioloških mjera.
Ulazak i izlazak iz ustanove uz obavezno pranje ruku, kao i odvojen ulazak učenika različitih razreda predviđa i preodijevanje učenika, kao i preobuvanje, a savjet je da škola nabavi i nazuvke ukoliko učenici zaborave rezervnu obuću te ukoliko škola nema garderobu, obuća u kojoj su učenici došli, trebala bi stajati u vrećicama.
U najnovijim preporukama ministarstva navodi se i da će se za najmlađe učenike uspostaviti nastavu na daljinu, odnosno Škola na Trećem, a za starije učenike izradit će se videolekcije koje mogu biti izvedene sinkrono i asinkrono kada takav oblik nastave bude potrebno uvesti zbog epidemioloških uvjeta, kao i da su učenici obavezni dolaziti u školu, a roditelji opravdati izostanak djeteta s nastave.
 




Zabranjen izlazak učenika


Ono što će biti zabranjeno izlazak je izvan prostora ustanove za vrijeme odgojno-obrazovnog rada. Učenici pohađaju nastavu u jednoj učionici izuzev nastave tjelesne i zdravstvene kulture koja se dok god je to moguće izvodi na otvorenom, a kada se koristi sportska dvorana, ona se tijekom jednog nastavnog sata ili blok-sata može koristiti samo za jedan razredni odjel nakon čega je potrebno čišćenje dvorane, svlačionica i sanitarnog prostora. Također i učionica za praktičnu nastavu u strukovnim školama dezinficira se prije ulaska učenika drugog razrednog odjela, kao i didaktička oprema koja se koristi u više razrednih odjela, odnosno ona koju će nastavnik nositi sa sobom iz jednog u drugi razred s obzirom na to da se nastava kabinetskog tipa neće odvijati.
 


Nastava plesa s dva metra razmaka


Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke i za organizaciju nastave plesa u plesnim školama, a prema njima nastava se može održavati u zatvorenim prostorima, no treba osigurati najmanje 7 kvadratnih metara neto površine poda po osobi, odnosno 10 kvadratnih metara bruto površine. Tijekom nastave plesa u zatvorenom prostoru preporučuje se da se drži razmak od 2 metra, a u dijelovima nastave kada se obavlja intenzivni aerobni trening, preporučuje se razmak od 4 metra. Osim ruku, nužno je dezinficirati i opremu i to odmah nakon korištenja, a polaznici prilikom plesa moraju imati vlastiti ručnik kojim se prekriva svaka podloga na kojoj se sjedi, leži ili vježba. Početak školske godine u uvjetima epidemije promijenit će i pravila ponašanja u učeničkim domovima. Osnovno pravilo je da će u istoj sobi boraviti učenici istog razrednog odjela ili obitelji te da se kreveti razmaknu na udaljenost od 1,5 metara. Epidemiolozi kažu da ako su u sobi smješteni učenici koji nisu iz istog razrednog odjela, u sobi ne bi trebalo biti smješteno ukupno više od troje učenika. U sobe ne smiju ulaziti učenici iz drugih soba, a ako je ulazak nužan, koristi se maska. Posebna pravila vrijede i za korištenje blagovaonica gdje se također treba voditi računa o razmaku, a između učenika jedne sobe u odnosu na učenike drugih soba najmanje 2 metra. Razmak je nužno osigurati i u zajedničkim prostorijama i u njih bi učenici trebali ići prema unaprijed utvrđenom rasporedu prema sobama. Zadržavanje u hodnicima i na stubištima potrebno je skratiti koliko je moguće u cilju izbjegavanja grupiranja, a upotrebu zajedničkih toaleta treba organizirati tako da isti korisnici grupirani prema sobama koriste točno određeni toalet. Učenici ne moraju nositi maske u sobama, blagovaonici i u sanitarnom čvoru, ali u ostalim zajedničkim prostorijama maske će se nositi. Svako jutro i večer mjerit će tjelesnu temperaturu, a posjeti domovima do daljnjeg su zabranjeni.


 


POVRATAK PAPUČICA
 
Ulazak i izlazak iz ustanove uz obavezno pranje ruku, kao i odvojen ulazak učenika različitih razreda predviđa i preodijevanje učenika, kao i preobuvanje, a savjet je da škola nabavi i nazuvke ako učenici zaborave rezervnu obuću te ako škola nema garderobu, obuća u kojoj su učenici došli trebala bi stajati u vrećicama