Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Na crkveno-pučkoj fešti mnoštvo Medviđara, hodočasnika i feštara

31.08.2021. 11:42


U Medviđi ili po domaću u Medviđoj, u povodu blagdana Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja, Usičenja, odnosno svetog Usika, nebeskog zaštitnika ovog mjesta smještenog u kamenom moru u srcu Bukovice, koroni unatoč, okupilo se na svetoj misi na otvorenom i na obližnjem velikom platou, gdje se tradicionalno blagovala pečena janjetina i lešo jaretina, preko dvije tisuće Medviđara koji žive diljem domovine i inozemstva, hodočasnika i feštara.


Iseljavanje, a Bogom dana zemlja
Svečano misno slavlje na otvorenom kod 166 godina stare crkve Prikazanja Blažene Djevice Marije, uz župnika don Krešu Ćirka, benkovačkog dekana Anđelka Buljata i subraću svećenike predvodio je mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski u miru.
– Tražimo svoje mjesto na ovome svijetu. Ako nam je Bog dao od 7. stoljeća predivno mjesto kopna i mora, mi tražimo po svijetu gdje je naše mjesto. Ali vjerujemo da će Božja ruka biti nad svim hrvatskim narodom gdje se god on našao, kazao je biskup Perić.
Svatko od nas ima potres vjere, kaže on, svatko od nas ima burne dane.


Pomoć u nevjeri
– Vjerujem, ne vjerujem, polu vjerujem, sumnjam. Više ne vjerujem nego vjerujem a opet vjerujem ali pomozi mojoj nevjeri. Kaže Isus, izliječiti ću i tebe od nevjere i sina od vraga. Ali Bogu je važnija vjera. Vjera Ivana krstitelja je stavljena na kušnju. Izdrži Ivane, Božja ruka je nad tobom. Zašto i ja ne bih mogao doživljavati muku svoju s vjerom, nevjerom, sa sumnjom sa svime što prolazi kroz čovjekovu glavu, u mraku, istaknuo je propovjednik, te je nastavio:
– Zazovimo sve hrvatske svece, sv. Nikolu Tavelića, sv. Marka Križevčanina, sv. Leopolda Bogdana Mandića, sve hrvatske blaženike i blaženice, i pet blaženica iz Goražda u BiH, da budemo vjerni do kraja. I kad nas bure nose i muče i kad nas sumnje taru, da ostanemo vjerni Bogu i da nad nama neprestano bdije ruka Božja, zaključio je mons. dr. Ratko Perić,




Šest Erstića, pet Ivana
Svečanom ugođaju već tradicionalno pridonijeli su Janjevci s Kosova, najstarija hrvatska dijaspora, iz Mješovitog župnog zbora sv. Cecilije iz Kistanja kojeg vodi s. Blaženka Delonga, uz pratnju glasovira Vinka Tomića, te s. Marije Palić koja je prije 15-ak dana položila doživotne redovničke zavjete.
Svečev kip u procesiji nosilo je šestero mladih ljudi prezimena Erstić, čak pet Ivana i jedan Ante. Podsjetimo, srpski agresori su 9. veljače 1993. godine ubili 10 civila, sve iz obitelji Erstić.
– Međutim, nisu ih uspjeli satrti da nestanu s ovog bukovačkog kamena. Vrijedni i radišni Erstići i Medviđari žive i živjet će do vijeka, ma gdje bili, rekao je Mirko Erstić kojem su ubijeni majka, otac i najbliža rodbina.
Koroni unatoč, gostoprimstvo domaćina i osjećaj dobrodošlice mogli su se osjetiti na svakom koraku, neopisivo. Bilo je to još jedno sjećanje na život koji još uvijek tinja u Medviđoj, dragocjenom biseru roda hrvatskog u srcu Bukovice.


Ika Jurjević: Božje riječi bez uljepšavanja
Predivno euharistijsko slavlje, predivna i dugo pamtljiva propovijed biskupa u miru mons. dr. Ratka Perića zato jer je govorio Božji nauk, Božje riječi bez uljepšavanja
Hvala našem župniku Don Kreši Ćirku, KUD-u Sv. Ivan Krstitelj – Medviđa. Hvala svim našim Medviđarima i našoj obrovačkoj pročelnici gospođi Gordani Renić na zaista lijepom poklonu i iznenađenju, našem KUD-u Sv. Josip – Obrovac, voditelju Marijanu Kamberu, mladom KUD-u Sv. Josip koji je imao osobitu čast biti nazočan na prekrasnom događaju u srcu ponosne Bukovice, čvrstoj, hrabroj, prekrasnoj našoj Medviđi, kazala je Ika Jurjević, predsjednica KUD-a Sv. Josip – Obrovac.


Mjesto mira i pomirbe
Pred početak misnog slavlja u procesiji je kip sv. Ivana Krstitelja iz crkve sv. Ivana Usika (spomenik kulture RH iz 13./14. st.) prenesen u župnu crkvu Prikazanja BDM gdje će ostati sve do datuma svečevog rođenja, 24. lipnja. A kako je Medviđa na feštu mjesto mira i pomirbe, vjernički puk je iskoristio ovu prigodu i za pomirbu s Bogom te se ispovjedio.