Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Perinčićev sastav lakoćom preko neraspoloženih Puntamičana

31.08.2021. 07:12


Čast da kao prve seniorske momčadi zaigraju na Memorijalnom turniru Tomislav Knežević pripala je dvama zadarskim premijerligašima, Zadru i Sonik Puntamici. Gradski obračun u ranoj predsezoni očekivano je otišao na stranu momčadi s Višnjika koja je dominirala cijelim susretom u Jazinama i tako se plasirala u današnje finale koje će igrati protiv pobjednika kasnijeg polufinalnog ogleda između belgijskog Oostendea i Šibenke.


Furiozni Zadar na otvaranju
Definitivno je bilo zanimljivo po prvi put uživo vidjeti s kakvim materijalom uoči nove sezone raspolažu Ivan Perinčić s jedne i Stipe Kuliš s druge strane. Poznato je da se na Višnjiku zadržao gro momčadi od prošle trofejne sezone, dok je u taboru »Zelenih« došlo do kako bi to Amerikanci voljeli kazati totalnog rebuildinga momčadi. Kuliš je ostao bez čak osmorice lanjskih vedeta (Vladović, Petani, Vručinić, Rašić, Runjić, Cvitković, Zovko, Gospić), i taj ogromni krater u svlačionici je barem zasada zakrpan sa šest novih individua: Petrom Marićem, Gabrijelom Marićem, Markom Juričem, Ivanom Tomasom, Markom Prskalom, te Ukrajincem Zvijem Kolomoiskyem. Od starosjedioca su ostali u Jazinama tek Marino Šarlija, Dino Palčić i Filip Jošić tako da se nakon uvodnih minuta nazrijelo lagano prošetavanje košarkaša Zadra ovim polufinalem. Tricaški raspoložena Perinčićeva momčad doslovno je zatrpala koš Puntamičana u prvoj četvrtini. Na semaforu je početkom druge dionice svijetlilo 28:11 za igrače u plavim dresovima koji su ubacili pet trica. Po dvije su pogodili Mavra i Jordano, jednu je stavio i Vuković, dok je na suprotnom kraju terena uspijevao tek tandem Marića ponešto ubaciti. Naravno, čim je Perinčić povukao svoje glavne igrače na klupu došli su i »Zeleni« malo do zraka, pa je zaostatak smanjen sa 17 na 12 poena (30:18). Uzvratili su na tu mini seriju Sonika ubačajima Junaković, Luković i Brala za najvećih dotad 18 viška (38:20), no konačno i Kuliševi igrači pronalaze ruku izvan perimetra (Prskalo i Tomas) zaprijetivši abaligašu primicanjem na »samo« 10 minusa (40:30).


Potpuni potop »Zelenih«
Ipak, u završne tri minute prvog poluvremena povratak startera Zadra na parket je potvrdio da je je prevelik kvalitativni jaz između ova dva sastava. Serija 10:0 u koju je Luković ugradio četiri poena, a po tricu su ubacili Jordano i Mavra donio je sastavu s Višnjika pred odlazak na odmor okruglih 20 viška (52:32), a Perinčićeve igrače je krasio iznimno precizan vanjskim šut (8-15) te čak devet skokova više u odnosu na protivnika (22-13). Nastavak je donio još konkretniji Zadar, posebno se to odnosilo na obranu koja je dopustila Soniku zabiti tek šest poena, i to u prve tri minute treće dionice, pa je i razlika otišla u nebeske visine (70:38). Priliku su u tom završnom periodu dobili i Zadrovi Tomislav Buljan i Antonio Sikirić, kojima je s Paponjom, Bralom i Drežnjakom na parketu u nekoliko minuta pošlo za rukom iskreirati bijeg na plus 40 (78:38), dok je faktografski vrijedno spomena da su preteških nogu Kuliševi igrači prvi ubačaj u četvrtoj četvrtini zabili nakon proteka šest i pol minuta, a kombinirano s trećom četvrtinom suša je »Zelenih« potrajala nevjerojatnih 13 i pol minuta. U listu strijelaca kod Zadra su se upisali svi igrači, a prednjačio je Jordano s 12 ubačaja gađavši tricu četiri od četiri dok je vrijedan spomena učinak kapetana Mavre (devet poena i sedam asistencija). Kod »Zelenih« jedini dvoznamenkast je bio Tomas s 11 koševa.




ZADAR 88 – SONIK P. 42


(28:11, 24:21, 18:6, 18:4)
ZADAR – Dvorana Jazine. Bez gledatelja.
ZADAR: Vuković 9, Paponja 7, Junaković 6, Mavra 9, Bursać 6, Jordano 12, Carter 9, Buljan 6, Drežnjak 7, Sikirić 3, Brala 6, Luković 8. Trener: Ivan Perinčić.
SONIK PUNTAMIKA: Palčić, Tomas 11, P. Marić 6, Jurič, G. Marić 8, Prskalo 5, Šarlija 6, Kolomoisky 3, Pavin, Zelanto 3, Manojlović, Keserović. Trener: Stipe Kuliš.


Raspored utakmica


Jučer
Polufinale
Zadar – Sonik P. 88:42
Šibenka – F. Oostende (igrano kasnije)


Danas
18 sati
Za 3. mjesto
20 sati
Finale
22 sata
Dodjela nagrada i zatvaranje turnira