Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Imena zauvijek upisana u srcima

Autor: Velimir Brkić

30.10.2008. 23:00
Imena zauvijek upisana u srcima

Foto: Velimir BRKIĆ



Cilj naše udruge je da svi poginuli u Zadarskoj županiji budu upisani na spomen-obilježje spomen-parka “Glas hrvatske žrtve – Zid boli”. Koristim i ovu prigodu da pozovem obitelji poginulih civila Domovinskog rata da se jave u udrugu jer je krajnji rok za upis do 14. listopada 2009., odnosno pet godina od otvaranja spomen-parka, upozorila je Krcić


Osamdeset osam članova Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije poklonilo se u spomen-parku “Glas hrvatske žrtve – Zid boli”, na zagrebačkom groblju Mirogoju, svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskoga rata.
Spomenik na Mirogoju se neizravno nadovezuje na Zid plača iz zagrebačke Selske ulice.
Prema procjenama Saveza udruga u Domovinskom ratu je poginulo oko 13 tisuća branitelja i civila. Sadašnji popis u spomen-parku sadržava 11.000 žrtava.
– Pri otvaranju spomenika prije dvije godine nitko od  civilnih žrtava Domovinskog rata iz Zadarske županije nije bio upisan na spomen-obilježje. U hvalevrijednoj suradnji s brigadirom Miodragom Demom iz Poličnika, načelnikom zagrebačkoga Odjela za branitelje, zasad smo upisali 90-ak imena poginulih civila čije su obitelji članovi naše udruge, rekla je Ljubica Krcić, predsjednica udruge.
– Cilj naše udruge je da svi poginuli u Zadarskoj županiji budu upisani na spomen-obilježje spomen-parka “Glas hrvatske žrtve – Zida boli”. Koristim i ovu prigodu da pozovem obitelji poginuli civila Domovinskog rata da se jave u udrugu, jer je krajnji rok za upis do 14. listopada 2011., odnosno pet godina od otvaranja spomen-parka, upozorila je Krcić pošto je pozvala sve da pomognu u prikupljanju podataka o poginulim civilima Domovinskog rata, kako bi svi stradalnici mogli biti upisani na spomenik na zagrebačkom groblju Mirogoj.
Nakon svete mise u zagrebačkoj katedrali u spomen-parku položili su cvijeće i zapalili svijeće.
– Obitelji su pored spomen-obilježja čitali imena svojih najmilijih koji su svoje živote utkali u temelje slobodne Hrvatske. Bilo je izuzetno dirljivo kad je 88 obitelji poginulih na spomen-obilježjima pročitalo imena svojih poginulih u Domovinskom ratu. I zato smo bili u spomen-parku. Zbog budućnosti. Činjenica je da smo kao narod htjeli izboriti državu na miran način, ali nažalost to nije tako ispalo. Ovo spomen-obilježje s dijelovima “Zida boli” postalo je mjesto na kojem se s dužnim poštovanjem prisjećamo svih hrvatskih branitelja i civila čija imena su ovdje ispisana. Neka to bude mjesto paljenja svijeća, molitvi, ali i našeg zajedničkog sjećanja na sve njih. To je najmanje što smo za njihovu žrtvu mogli učiniti, nastojati ih oteti zaboravu i njihova imena trajno upisati u povijest jednog naroda. Neka im je vječna slava i hvala, naglasila je Krcić pošto su položili svijeće i zapalili svijeće i na posljednje počivalište prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.


 88 BUKETA CVIJEĆA




Kako je već postalo tradicionalno, Udruga civilnih žrtava Domovinskog rata Zadarske županije uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana svim svojim članovima daruje bukete cvijeća kako bi ih mogli položiti na grobove svojih najmilijih, koji su dali svoje živote za slobodnu i neovisnu državu Hrvatsku. Jučer je u atriju Providurove palače, na ulazu u prostorije Udruge, podijeljeno 88 buketa cvijeća. Članovi udruge sa suzama u očima govorili su kako je ovaj hvalevrijedan čin tek djelić onog o čemu skrbi čelništvo udruge.