Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Važno je cijepiti se protiv gripe

Autor: Teuta Babajko Jamičić

30.10.2008. 23:00
Važno je cijepiti se protiv gripe

Foto: Vedran SITNICA



Osnovni cilj edukacijske kampanje je povećanje svijesti zdravstvenih djelatnika i javnosti o važnosti sprečavanja gripe cijepljenjem, o dostupnosti cjepiva kao i mogućnosti cijepljenja od listopada do kraja siječnja


Uoči sezone gripe, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, prvi put je organizirao edukacijsku kampanju o važnosti cijepljenja protiv gripe. Osnovni cilj edukacijske kampanje je povećanje svijesti zdravstvenih djelatnika i javnosti o važnosti sprečavanja gripe cijepljenjem, o dostupnosti cjepiva kao i mogućnosti cijepljenja od listopada do kraja siječnja.
Kako bi se realizirali navedeni ciljevi, Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizirao je predavanja za liječnike i druge zdravstvene djelatnike uključene u provedbu cijepljenja u brojnim hrvatskih gradovima. Tako su predavanja već održana u Čakovcu, Rijeci, Zagrebu, Slavonskome Brodu, Puli, Dubrovniku i Splitu, a u Zadru je najavljeno za utorak, 4. studenoga.
Predavanje će se održati u zadarskom hotelu “Kolovare” u 19 sati, a inicijator sastanka je dr. Zoran Škrgatić, ravnatelj zadarskog županijskog Zavoda za javno zdravstvo.
Kako su nositelji predavanja epidemiolozi županijskih zavoda za javno zdravstvo, dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemilogiju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, pojasnio je kako je cilj ove edukacijske kampanje unaprjeđenje naobrazbe zdravstvenih djelatnika, prije svega liječnika opće, odnosno obiteljske medicine, ali i svih onih koji su uključeni u cijepljenje protiv gripe.
– Osim obrazovanju, predavanja će doprinijeti i boljem povezivanju cjepitelja s djelatnicima epidemioloških službi. U tom smislu, epidemiolozi su pripremili kratka izlaganja s informacijama o procjeni veličine rizičih skupina u svojoj županiji i procijepljenosti u prijašnjim sezonama, kao i informacijama o distribuciji cjepiva za ovogodišnju sezonu te drugim epidemiološkim podacima, kaže dr. Alan Medić.
Tehnički organizator predavanja je tvrtka Pharmagent d.o.o., a pokrovitelji Imunološki zavod d.d. i švicarska farmaceutska tvrtka Novartis Vaccines, koji u suradnji proizvode cjepiva protiv gripe Fluimun i Fluad.
U cilju što bolje obaviještenosti građana, Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokrenut će web stranice na domeni www.Gripa.hr na kojima će biti relevantni podaci o gripi i važnosti njezina sprječavanja. Stranice će se razvijati postupno, a u pripremi su i posebni sadržaji za zdravstvene djelatnike, čije su ideje i sugestije u vezi sa sadržajnošću dobrodošle.