Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Zvjezdice” i dalje na čekanju

Autor:

30.10.2008. 23:00
“Zvjezdice” i dalje na čekanju

Foto: Adam VIDAS



Uskoro očekujemo uporabnu dozvolu. Nemam informacije da je naš program odbijen tako da taj dio ne mogu komentirati, kaže sada načelnik Josip Marušić


Program rada Dječjeg vrtića “Zvjezdice” osnivača Općine Zemunik ponovno ne udovoljava zakonskim i stručno koncepcijskim dokumentima u području predškolskog odgoja,  doznajemo od više savjetnice za predškolski odgoj Tončice Kalilić iz Agencije za odgoj i obrazovanje, područni ured Split, koja vodi ovaj predmet.
Ovo je drugi put da je program rada odbijen, što znači da ne može dobiti ni odobrenje od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. U praksi to znači da se datum kada će vrtić primiti svoje prve korisnike odgađa na neodređeno vrijeme!
Podsjetimo kako je vrtić “otvoren” za Dan općine Zemunik krajem kolovoza, pri čemu nisu izostali uobičajeni politički hvalospjevi. Takav folklor nikome ne bi smetao kada bi se obećano održalo. Roditelji su predupis djece obavili u srpnju i bilo im je rečeno da će vrtić biti otvoren u rujnu.
Već se pisalo o ovom slučaju. Tada u Općini Zemunik nisu spominjali kako njihov program ne prolazi kod nadležnih institucija. Načelnik Josip Marušić uvjeravao je nas, a putem nas i javnost, kako su sve suglasnosti dobivene. Kao razlog što vrtić nije otvoren naveo je nedobivanje uporabne dozvole.
– Vrtić još nije otvoren jer nismo dobili uporabnu dozvolu zato što je gospođa kod koje se vodi naš predmet na bolovanju, izjavio je Marušić prije mjesec dana.
– Uskoro očekujemo uporabnu dozvolu. Nemam informacije kako je naš program odbijen tako da taj dio ne mogu komentirati, kaže sada Marušić.
Komentar o drugom odbijanju programa rada dječjeg vrtića nismo dobili ni od bivše v.d. ravnateljice vrtića Snježane Čurković. Na njeno mjesto izabrana je ravnateljica Sandra Milin Bajlo, ali ona još uvijek nije stupila na dužnost, jer traje žalbeni rok na natječaj za izbor ravnateljice vrtića.


 PUNO DJECE, MALO PROSTORA




Jedna od manjkavosti programa rada Dječjeg vrtića “Zvjezdice” jest što je njime predviđen prevelik broj djece na mali broj četvornih metara. Prema Državnom pedagoškom standardu predškolskog odgoja i naobrazbe prostor dnevnog boravka treba imati površinu od tri četvorna metra po djetetu, dok vanjski prostor namijenjen djeci mora imati površinu najmanje 15 četvornih metara po djetetu.
Unutranji prostor “Zvjezdica” ima površinu od 75 četvornih metara na što dio otpada na kuhinju, sanitarni čvor, ulazni prostor. Dakle, prema propisanim kriterijima “Zvjezdice” bi mogle primiti manje od 20 djece. U općini Zemunik spominjali su brojku od čak 40 djece u dobi od tri do šest godina.