Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Mesić na svečanosti 65. obljetnice oslobođenja Zadra

Autor:

30.10.2009. 23:00
Mesić na svečanosti 65. obljetnice oslobođenja Zadra

Foto: Zvonko KUCELIN



Vrančić ni danas nije položio vijenac na spomenik partizanima
Predsjednik Republike Stjepan Mesić položio je danas u Zadru vijenac na spomenik partizanima na gradskog groblju, a nakon toga i vijenac na Središnji križ palim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. S njim je bio i gradonačelnik Zadra dr. Zvonimir Vrančić koji nije položio vijenac na spomenik partizanima a pored Središnjeg križa je dr. Vrančić položio vijenac jučer.
Nakon toga predsjednik Mesić je sudjelovao u svečanosti obilježavanja 65. obljetnice ulaska partizana u Zadar.
Na skupu na kojemu se okupilo oko 200 članova antifašističke organizacije u Zadru i pristiglih članova Saveza antifašističkih boraca iz drugih dijelova Hrvatske, predsjednik Mesić se prisjetio događaja iz 1945. godine, rekavši da se u II. svjetskom ratu Jugoslavija raspala, a nakon toga njemački nacisti, talijanski fašisti, a jedan dio i Mađari, su zauzeli dijelove Hrvatske i oduzeli hrvatski teritorij.
“Oni koji danas kažu da se Pavelić morao odreći Dalmacije i drugih hrvatskih dijelova u korist Italije ne razumiju da Italija nikad te krajeve ne bi vratila da je kojim slučajem pobijedila u tom ratu”, kazao je Mesić.
Dodao je kako se “moraju poštivati povijesne činjenice”, među kojima “da je jedino Komunistička partija na čelu s Josipom Brozom Titom organizirala otpor okupatorima”.
“KP i Tito su se odlučili na ustanak i taj ustanak je pomogao da mi dobijemo državu”, kazao je Mesić. I da su svi Hrvati bili ustaše II. svjetski rat bi završio kako je završio ali bi Hrvati nestali, dodao je.
“Upravo hrvatskim sudjelovanjem u antifašističkoj borbi mi smo ZAVNOH-om dobili naznake hrvatske države. Poslije tog rata imali smo federalnu državu u okviru Jugoslavije, a Ustav iz 1974. omogućio je da su republike države s pravom na osamostaljenje. I da nije bilo Miloševićeva pokušaja stvaranja velike Srbije mogli smo lakše ostvariti suverenitet”, kazao je Mesić nazočnima na svečanosti.
Ponovio je kako je notorna činjenica da su komunisti organizirali ustanak na čelu s Josipom Brozom Titom. “U redu je da to priznamo i kažemo da je to najsvjetlija stranica hrvatske povijesti”, ustvrdio je.
Napomenuo je kako je u toj antifašitičkoj borbi bilo zločina kao što ga je bilo i u Domovinskom ratu. Ali gledajući u globalu fašizam i nacizam su u ideji i u izvedbi bili zločin, a Narodna oslobodilačka borba u ideji i izvedbi je bila čista kao što je i Domovinski rat i u ideji i u izvedbi bio čist , kazao je Mesić.
Na svečanosti obilježavanja 65. obljetnice ulaska partizana u Zadar, uz brojne nazočne, bili su i ministar Božidar Kalmeta, saborski zastupnik dr. Milorad Pupovac, zadarski župan Stipe Zrilić, gradonačelnik Zadra dr. Zvonimir Vrančić.
Prije Mesića govorili su preživjeli pripadnici NOB-a Nikola Dobre, Šime Lukin i Vinko Kožul.
Okupljenima se obratio i zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić rekavši da je događaj prije 65 godina označio konačni kraj fašističke okupacije Zadra. Zahvalio je domoljubima u redovima partizana.
To razdoblje ukazuje na slojevitost povijesti Grada Zadra kazao je Vrančić, podsjetivši da je već Londonskim sporazumom a nakon toga i Rapalskim ugovorom iz 1920. Zadar pripao Italiji te se do 1945. godine nalazio pod talijanskom okupacijom i proživljavao tamne trenutke.
Dolazak postrojbi NOB-a označuje odlazak talijanskih okupatora.
U savezničkom bombardiranju Zadar je porušen 84 posto, podsjetio je gradonačelnik Zadra i dodao: “Suverena i slobodna Republika Hrvatska jedina je domovina koju je Zadar ikad imao. Život u potpunoj slobodi i demokraciji ostvarili smo završetkom Domovinskog rata a doprinos Zadra u Domovinskom ratu je dragocjen”.
Nakon boravka u Zadru, predsjednik Republike Stjepan Mesić obišao je pogon tvrtke Ostrea d.o.o. u Stankovcima kod Benkovca.
Odgovarajući nakon svečanosti na upit novinara o prijeporu s dojučerašnjim potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom oko slučaja Podravka, Stjepan Mesić je rekao kako je “očito da se utopljenik hvata za slamku, samo za pogrešnu se slamku uhvatio”. Mesić je ponovio kako je razgovarao s vlasnikom SMS-a Mladinićem kad je Mladinić već realizirao kredit s Podravkom u iznosu od 65 milijuna kuna.