Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Radnik visio deset minuta s uklještenom rukom u stroju

Autor: Suzana Bandić

30.10.2009. 23:00
Radnik visio deset minuta s uklještenom rukom u stroju


Radniku je transportna traka zahvatila ruku i povukla ga izdignuvši ga pola metra iznad tla. Život mu je spasio kolega koji je najprije ugasio traku, a zatim ju prerezao nožem


Mislio sam da je gotovo, da ću umrijeti. Nikada se u životu nisam onesvijestio, ali jutros sam to poželio osjetivši one užasne bolove – rekao je 60-godišnji Jere Galešić iz bolničkog kreveta Odjela zadarske kirurgije koji se jučer ujutro ozlijedio na radu u zadarskoj tvrtci Sojara u Gaženici.
Galošić se ozlijedio kada je u tvorničkom pogonu na ukrcajnom gatu tri s kolegom Slavkom Perićem pregledavao transportne trake jer su očekivali dolazak broda i iskrcaj veće količine robe. U jednom trenutku zahvatila ga je gornja traka te mu je munjevitom brzinom povukla ruku i podigla ga pola metra iznad tla.
– Bilo je strašno. Najprije sam osjetio udarac preko uha i lijeve strane lica, a onda nepodnošljivu bol u lijevoj ruci i ramenu. Našao sam se u zraku da ni sam ne znam kako niti gdje mi je ruka bila. Visio sam tako desetak minuta, a od sigurne smrti spasio me kolega Slavko kojem sam neizrecivo zahvalan. On je najprije isključio traku, a onda je krenuo u potragu za nožem kojim ju je prerezao i oslobodio mi ruku – prisjećao se Galešić dodajući kako su mu u pomoć priskočili i lučki djelatnici začuvši njegovo zapomaganje. I njima je, kaže, neizmjerno zahvalan jer su mu spasili život.
Nakon što su mu kolege izvukli ruku iz stroja i spustili ga na tlo, pozvali su službu Hitne medicinske pomoći koji su na mjesto nesreće došli u rekordnom roku i ozlijeđenog radnika odvezli u zadarsku bolnicu gdje mu je pružena liječnička pomoć.
– Trpio sam bolove punih tri, četiri sata, sve dok mi nisu namjestili rame koje mi je, kako su mi liječnici objasnili, iskočilo iz zgloba. Ne znam hoće li me operirati, ali o tome sada ni ne želim razmišljati već se samo odmoriti – kazao je Galošić koji je u zadarskoj Sojari zaposlen već punih 29 godina, od kojih 20 na transportnoj traci.
Iz prvane službe tvrtke Sojara potvrdili su da im se jedan radnik ozlijedio na radu u pogonu za transport robe, no istaknuli su kako je riječ o nepažnji radnika.
Ozlijeđeni Galešić, pak, ističe kako smatra da greška nije njegova, da je obavljao rutinski posao koji iz dana u dan obavlja već 20 godina te da stoga planira zatražiti odštetu za pretrpljene ozljede i šok.
Inače, Jere Galešić deseti je radnik koji se od početka godine ozlijedio na radu na području Zadarske županije.