Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U OBNOVLJENOM MASLINIKU JOSIPA GRZUNOVA BERE SE SA ZEMLJE

Autor: Gordana Dragun

30.10.2009. 23:00
U OBNOVLJENOM MASLINIKU JOSIPA GRZUNOVA BERE SE SA ZEMLJE


Ove godine, prema riječima Pere Kolege, samo u Kalima bi se moglo preraditi od 500 do 600 tona. Poslije prošlogodišnje nezapamćene suše očekivao se znatno manji urod. On je i izostao na orkuli, ali je nadoknadio na drobnici


Na inicijativu upravitelja Pere Kolege iz PZ „Maslina” Kali, a u organizaciji Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu – Područnog odjela Zadarske županije održao se protekli tjedan stručno-edukativni skup maslinara na lokaciji Lamjana u Kalima. U masliniku Josipa Grzunova okupili su se maslinari iz Kali, Preka, Kukljice, Lukorana, Ugljana i Pašmana.
Uz prikaz rada raznih strojeva i opreme za berbu, rezidbu, gnojidbu, zaštitu i obradu tla, stručni savjetnici govorili su o agrotehnici u maslinicima, kao čimbenicima koji utječu na kvalitetu maslinova ulja, o nužnosti obnove zapuštenih maslinika te o mjerama agrarne politike koje omogućavaju korištenje povrata kapitalnih ulaganja do 40% vrijednosti investicije.
Ploovi obnovljenih stabala
Veliki napredak posljednjih godina bilježi otočno maslinarstvo, a poglavito se to odnosi na obnovu starih stabala masline, koja formiranjem nižih uzgojnih oblika omogućava maslinarima obavljanje rezidbe i berbe sa tla, uz pomoć raznih pomagala, ali ne i „planinarenje” koje nerijetko završava padom i lomovima.
U masliniku Josipa Grzunova i prije dvanaest godina ova je ista stručna postava održala prikaz obnove, tada starog i zapuštenog maslinika. Poslušani su tadašnji savjeti i danas je to uzoran maslinik sa 80 stabala grambućele, puljizice, drobnice i orkule koji se bere i reže sa zemlje.
Još preko 100 stabala čeka na neprohodnom dijelu otoka na koji se ne može doći nijednim prijevoznim sredstvom.
To je još uvijek najveća boljka otočana iako i u tom pravcu ima velikih pomaka, u što smo se uvjerili i sami nakon posjeta masliniku sa 365 zapuštenih maslina koje je u zakup na 30 godina dobila Poljoprivredna zadruga „Maslina” od crkve.
Ukusno i pikantno ulje
Ovogodišnje maslinovo ulje dobiveno od grambućele i drobnice, vrlo ukusno i pikantno, prerađeno u uljari u Kalima kušali smo na terenu i dali mu visoku ocjenu.
Nikad nije na odmet ponoviti u čemu je osobitost maslinova ulja.
Sva biljna ulja dobivaju se prešanjem sjemenki, samo se maslinovo ulje dobiva iz ploda! Od svih ulja razlikuje se mirisom i aromom, ali i ljekovitošću. Najfinije maslinovo ulje je čisto – ekstra djevičansko i djevičansko ulje. Kažemo kako je to prvo ulje koje se dobiva cijeđenjem ili prešanjem zrelih plodova, dakle, hladnim postupkom i bez rafiniranja, izrazite je arome i bogatstvom prirodnih sastojaka ne može se mjeriti s ostalim komercijalnim uljima. Takvom tehnologijom preradbe pravovremeno ubranih maslina dobiva se ulje zelene boje, svježe, pikantno, gorko i mutno. Potrebno je određeno vrijeme, ponekad i više mjeseci kako bismo odvajanjem bistrog ulja od mutnog dobili ulje visoke kakvoće optimalnih organoleptičkih osobina.
Naš Pravilnik o uljima od ploda i komine masline (NN 63/06) daje definiciju ekstra djevičanskog i djevičanskog maslinova ulja kao proizvoda koji je dobiven izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima i koji sadrži najviše 0,8 g, odnosno 2 g slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska na 100 g proizvoda.
Drobnica zove berače
Berba i prerada maslina su u tijeku. Ove godine, prema riječima Pere Kolege, samo u Kalima bi se moglo preraditi od 500 do 600 tona. Poslije prošlogodišnje nezapamćene suše očekivao se znatno manji urod. On je i izostao na orkuli, ali je nadoknadio na drobnici. Ona poziva svojim bogatim urodom sve maslinara s otoka kao i one „s kraja” koji u nju nisu ušli možda i godinama da joj se vrate i poberu je. Bogato će ih nagraditi.
One maslinare koji su završili s preradom masline upozoravamo kako su glavni neprijatelji maslinova ulja povišena temperatura u skladištu, svjetlost i kisik. Stoga se preporučuje maslinovo ulje čuvati u prostorijama koje nemaju nagle promjene temperature (optimalna temperatura je 15°C). Prostoriju u kojoj se čuva ulje treba držati čistom i prozračnom. Sunčevo svjetlo negativno djeluje, jer potpomaže kvarenje. Povećana količina vlage i pojava plijesni na zidu dovode do bržeg kvarenja. Ulje vrlo lako upija mirise, stoga iz prostorije gdje se ono čuva potrebno je odstraniti kante ili bačve s naftom, bojama, lakovima i sl. Nije uputno u istoj prostoriji držati ni kiseli kupus, kapulu ili krumpir, jer svaka namirnica ima miris koji će ulje lako poprimiti. Najprimjerenije posude za čuvanje maslinova ulja su inoks spremnici ili staklena ambalaža, ako se radi o manjim količinama. Pri kupnji novog posuđa za držanje ulja, trgovcu je potrebno naglasiti kako je ono namijenjeno maslinovu ulju zbog konusnog dna kako bi se tijekom taloženja talog lakše odstranio od bistrog ulja. Čuvanje u kamenicama s drvenim poklopcem je neprikladno zato što stalnim otvaranjem dolazi u dodir sa zrakom koji dovodi do nepoželjnih oksidacijskih promjena u ulju.
Ugodno iznenađeni napretkom otočnih maslinara ne možemo se oteti dojmu da još uvijek nisu zainteresirani za natjecanja koja se svake godine održavaju u našoj zemlji, a koja im mogu potvrditi visoku kvalitetu ulja dobivenog s ovih ekološki najčišćih i nezagađenih prostora.


 PIKANTNO I GORKO




Pere Kolega, upravitelj PZ „Maslina” iz Kali, prezentirao je ovogodišnje ulje, mješavinu drobnice i grambućele „Pikantno i gorko” – zaključili smo, a upravo to se i traži na tržištu maslinova ulja.