Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Borik i Maraska i dalje u minusima

30.10.2010. 22:00
Borik i Maraska i dalje u minusima


Do sada su financijska izvješća Zagrebačkoj burzi podnijeli Borik i Maraska, ovdašnji gotovo tradicionalni gubitaši
Suprotno ustaljenim višegodišnjim običajima kada su na Zagrebačku burzu prva izvješća o poslovanju s područja Zadarske županije slali Ilirija, Turisthotel ili neko od zadarskih poduzeća koja posluju s dobiti, ove su godine Borik i Maraska, kao tvrtke tradicionalnije u gubicima i s gotovo redovitim kašnjenjem u izvješćima, prve dostavile izvješća burzi. Izvješća se odnose na aktualnu predaju podataka o devetomjesečnom poslovanju (kumulativ) odnosno trećem kvartalu 2010. godine.
Maraska smanjila minus
Najtradicionalnija zadarska tvrtka, na neki način rodno mjesto ovdašnje industrije imala je 85,4 milijuna kuna prihoda u devet mjeseci, odnosno 34,4 u trećem kvartalu. To je rast od 12 posto u prihodima, što je u ovim vremenima više nego dobro. No, na žalost, rashodi i dalje premašuju prihode odnosno iznosili su za devet mjeseci 89,5 milijuna. Time je gubitak u poslovanju iznosio 3,1 milijun kuna, ali je to iznimno smanjenje gubitaka u odnosu na lanjsko isto razdoblje kada su gubici iznosili 5,4 milijuna. Štoviše u trećem je kvartalu s rashodima od oko 34 milijuna zabilježena određena tekuća dobit. U izvješću uprave iznosi se trud na konsolidaciji troškova, no temeljni razlog da su gubici i dalje neizbježni su veliki financijski rashodi zbog prethodne zaduženosti i vraćanja kredita.
Borik je devetomjesečno poslovanje završio s gubitkom od 5,2 milijuna kuna, što je rezultat prihoda od 78,9 milijuna, odnosno rashoda od 84,1 milijuna kuna.
Borik uvećao gubitak
Naizgled je u Boriku došlo do drastičnog pada djelatnosti jer je lani u istom razdoblju prihod iznosio 133 milijuna kuna, a gubitak bio gotovo simboličnih 200.000 kuna. No samo prividno jer je u prihodovnoj strani Borik tada ušao financijski “prihod” od 57 milijuna kuna. Kad su u pitanju sami poslovni prihodi oni su lani u ovom razdoblju iznosili tri milijuna manje od ove godine. Tvrtka je u trećem kvartalu iskazala značajnu dobit od preko 13 milijuna kuna, ali je gotovo jednako toliko (12,4 milijuna) otišlo na financijske rashode, kamate i ostalo.
U upravi kažu kako je sve skupa posljedica recesije u svijetskim razmjerima, ali da valja sačekati rezultate do kraja godine kada će se vidjeti efekti turističke godine. Neuobičajena konstatacija u turizmu u kojem se do kraja godine ne očekuju poboljšice već sva “pozitiva” obično završi s trećim kvartalom kao poantom djelovanja u hrvatskim posebice jadranskim uvjetima. No Borik ipak ima dijelom cjelogodišnje poslovanje i najdugotrajniju sezonu na našem području pa ostaje vidjeti što će donijeti zadnji kvartal. U svakom slučaju, kao i kod Maraske, također tvrtke s traumatičnim pretvoreno-privatizacijskim prethodnim iskustvima, financijski rashodi zbog prošlih vremena iznimni su.