Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

I Zadar dobio balerine na vodi

30.10.2010. 22:00
I Zadar dobio balerine na vodi


Sinkronizirano plivanje ili “balet na vodi” pripada skupini konvencionalnih sportova. Sastoji se od estetski oblikovanih, koreografski postavljenih ritmičko-plivačkih pokreta, položaja, figura i sastava koji se izvode uz glazbenu pratnju


Škola sinkroniziranog plivanja jedan je od novih programa u ponudi zatvorenog plivališta Višnjik i, iako je započela s radom prije tek tjedan dana, već ima osam djevojčica.
Djevojčice idu u niže razrede osnovnih škola i treniraju dvaput tjedno, u dvije smjene (utorkom i četvrtkom od 9 do 10 te od 14.30 do 15.30 sati).
 – Nakon što je u srpnju održana ljetna školica sinkoriniziranog plivanja u suradnji s trenerima i plivačicama HAKSP “Mladost” iz Zagreba, u rujnu smo započeli s upisom djevojčica koje idu u osnovne škole. Do sada se javilo osam djevojčica, ali još uvijek upisujemo tako da se sve zainteresirane mogu javiti i doći trenirati, rekle su Nevia Marinović i Marija Kurta, trenerice sinkroniziranog plivanja.
Obje su istaknule da su djevojčice od prije upoznate s treniranjem u bazenu jer su gotovo sve trenirale plivanje, pa im ovi treninzi dođu kao ritmika. Djevojčice koje su plivale na bazenu rekle su da su jako zadovoljne treningom te da uče nešto novo i plešu u vodi, što im se jako sviđa.
 – Djevojčice su super! Oduševljene su i jedva čekaju treninge! Zadovoljne su jer tijekom naših treninga i plivaju, ali i plešu, rekla je Marija Kurta, trenerica koja je svoje znanje stekla trenirajući u Klubu sinkroniziranog plivanja “Mladost”. Dodala je da djevojčice i trenerice očekuje uvježbavanje koreografije za božićnu reviju na kojoj se nadaju da će nastupiti i plivačice HAKSP “Mladost”.
Inače, sinkronizirano plivanje ili “balet na vodi” pripada skupini konvencionalnih sportova. Sastoji se od estetski oblikovanih, koreografski postavljenih ritmičko-plivačkih pokreta, položaja, figura i sastava koji se izvode uz glazbenu pratnju.
 – U jednadžbi specifikacije uspješnosti u sinkroniziranom plivanju dominantne sposobnosti koje treba imati plivačica su: koordinacija, cjelokupna snaga tijela, izdržljivost, brzina, pravovremenost pokreta, fleksibilnost kao i kreativnost, gracioznost, sposobnost izražavanja glazbe pokretom, mimika lica i dramatičnost, objasnila je Nevia Marinović. Dodala je da je ovaj sport kombinacija plivanja, ritmičke gimnastike, baleta i plesa u vodi te je izuzetno privlačan djevojčicama.
Sinkronizirano plivanje pruža niz mogućnosti kojima se motoričkim izrazom potiče stvaralaštvo i mogućnost umjetničkog izraza, kreativnosti, stvara se pozitivna slika o vlastitom tijelu, razvija se samosvijest, potiče socijalizacija i međusobna usklađenost unutar skupine. U okviru svih mogućnosti koje pruža, sinkronizirano plivanje možemo predstaviti kao sport kojim se djevojčice mogu baviti profesionalno, amaterski ili rekreativno.