Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Od 634 svjetska projekta, drugo mjesto pripalo zadarskoj Poljani Pape Ivana Pavla II.!

30.10.2011. 23:00
Od 634 svjetska projekta, drugo mjesto pripalo zadarskoj Poljani Pape Ivana Pavla II.!


Druga mjesta prema odabiru stručne komisije u jakoj međunarodnoj konkurenciji od ukupno 634 projekta, dodijeljena Poljani Pape Ivana Pavla II. u Zadru i stambenoj građevini Istranka u Zagrebu
Od 2006. međunarodnu nagradu odnijeli su Zadarske orgulje i Skradinski most, 2008. FN kuća i splitska Riva, a prošle su godine tri hrvatska graditeljska projekta osvojila nagradu za koju se bore projekti iz više od 50 zemalja


Stambena građevina “Istarska” u Zagrebu i Poljana Pape Ivana Pavla II. u Zadru koje su u lipnju u Splitu bile među dobitnicima graditeljske nagrade “CEMEX Hrvatska” na svjetskoj razini su u Meksiku, u okviru jubilarne 20. međunarodne graditeljske nagrade CEMEX, osvojile priznanja u dvije kategorije, priopćila je tvrtka CEMEX Hrvatska.
Na svečanosti održanoj u Monterreyu, u konkurenciji od ukupno 634 projekta drugim mjestima nagrađena su dva hrvatska projekta koja po mišljenju stručne komisije doprinose unapređenju graditeljstva u svijetu.
U kategoriji Stambene građevine nagrađena je stambena građevina Istranka u Zagrebu, a u kategoriji Infrastrukturne građevine nagradu je odnijela zadarska Poljana Pape Ivana Pavla II.
Komisija sastavljena od 18 stručnjaka iz devet zemalja birala je najbolje projekte iz 12 zemalja a kriteriji su bili inovativnost rješenja, koncept, korištene tehnike i estetika objekta.
To je peta godina kako Hrvatska svojim projektima konkurira na međunarodnoj sceni, navodi CEMEX Hrvatska. Od 2006. međunarodnu nagradu odnijeli su Zadarske orgulje i Skradinski most, 2008. FN kuća i splitska Riva, a prošle su godine tri hrvatska graditeljska projekta osvojila nagradu za koju se bore projekti iz više od 50 zemalja u kojima CEMEX posluje. To su Poslovno-stambeni sklop “P10” – Sukoišan sjever iz Splita, zadarska Višenamjenska sportska dvorana “Krešimir Ćosić” te Sveučilišna knjižnica iz Splita.
Projektant Istranke Tomislav Ćurković rekao je da CEMEX treba ustrajati na promociji te nagrade i popularizirati je i dalje među hrvatskih arhitektima. Ono što bismo trebali zajedničkim snagama poticati i CEMEX i svi mi drugi koji možemo utjecati na arhitektonsku politiku jest činjenicu da budućnost arhitekture leži u zelenoj gradnji, niskoenergetskoj gradnji, u održivoj gradnji.
“Vrlo sam zadovoljan što naši projekti nastavljaju uspješno predstavljati hrvatsku graditeljsku tradiciju širom svijeta. Međunarodne nagrade koje i ove godine donose u Hrvatsku pokazuju da budućnost arhitekture i građevinarstva u našoj zemlji nije upitna čak ni u uvjetima ekonomske krize. Čestitam nagrađenima i želim im još mnogo inovativnih projekata, a nadam se da ćemo i ubuduće moći međunarodnoj stručnoj zajednici predstavljati kvalitetne projekte kao u posljednjih pet godina”, rekao je predsjednik Uprave tvrtke CEMEX Hrvatska, Trpimir Renić.


Uglešić: Lijepo je biti među arhitektonskom elitom




Lijepo je danas biti u Meksiku, među arhitektonskom elitom iz cijele Južne Amerike i Europe. Posebno mi je drago da je jedna ovako mala zemlja odnijela dvije nagrade, što predstavlja veliki prestiž u svjetskoj arhitekturi. Nadam se da će odjekom koji ovaj uspjeh zaslužuje u javnosti naša struka doći do izražaja i da će biti još više uvažavana, rekao je projektant zadarske poljane Ante Uglešić.


Međunarodne nagrade odnijele i Zadarske morske orgulje i dvorana “Krešimir Ćosić”


Ovo je već peta godina kako Hrvatska svojim projektima konkurira na međunarodnoj sceni te ostvaruje zavidne rezultate. Od 2006. godine međunarodnu Graditeljsku nagradu odnijeli su Zadarske mosrke orgulje i Skradinski most, 2008. FN kuća i splitska Riva, a prošle su godine čak tri hrvatska graditeljska projekta osvojila ovu prestižnu nagradu za koju se bore projekti iz više od 50 zemalja u kojima CEMEX posluje. To su Poslovno-stambeni sklop “P10″ – Sukoišan sjever iz Splita, zadarska Višenamjenska sportska dvorana „Krešimir Ćosić” te zgrada Sveučilišne knjižnica iz Splita.