Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Srbija ima dovoljno posla oko procesuiranja svojih državljana

30.10.2011. 23:00
Srbija ima dovoljno posla oko procesuiranja svojih državljana


Srbija ima dovoljno posla na svom teritoriju procesuirati one svoje državljane koji su joj trenutačno dostupni temeljem dokaza koje razmjenjuje s našim Državnim odvjetništvom, a pogotovo za zločine koji su počinjeni na teritoriju Republike Srbije u ratnim logorima, rekla je Lovrin


Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije neće i ne treba škoditi daljnjoj suradnji na procesuiranju ratnih zločina, a Republika Srbija ima dovoljno posla na svom teritoriju procesuirati one svoje državljane koji su joj trenutačno dostupni temeljem dokaza koje razmjenjuje s našim Državnim odvjetništvom, a pogotovo za zločine koji su počinjeni na teritoriju Republike Srbije u ratnim logorima. Oko sedam tisuća ljudi bilo je odvedeno u logore na području Srbije i BiH, rekla je na konferenciji za novinare Ana Lovrin saborska zastupnica u upravo završenom sazivu Hrvatskog sabora, predsjednica GO HDZ-a i stranačke organizacije žena “Katarina Zrinski”.
Lovrin je zajedno sa stranačkim kolegicama – saborskom zastupnicom u prošlom sazivu Nevenkom Marinović i vijećnicom u Županijskoj skupštini i pročelnicom Upravnog odjela za financije Grada Zadra Grozdanom Perić, govoreći po programu HDZ-a na parlamentarnim izborima, naglasak stavila na prava branitelja.
Zakon o ništetnosti potreban
– U Domovinskom ratu smrtno je stradala 12.078 osoba, od toga 8.728 hrvatskih branitelja. Danas je 55.813 ratnih vojnih invalida, od čega 878 stopostotnih. U RH je registrirano oko 500.000 branitelja i najveći dio njih ima braniteljski staž od dvije godine, ali ima i onih s braniteljskim stažem od preko pet godina. Zahvaljujući njihovim žrtvama mi danas uživamo u slobodnoj Hrvatskoj koju možemo dalje graditi kao punu demokraciju i državu vladavine prava i zato smo dužni, i čast nam je, štititi dignitet Domovinskog rata, dignitet hrvatskih branitelja i time dignitet svih građana, kazala je Lovrin napominjući kako u Deklaraciji o Domovinskom ratu, koju je donio Hrvatski sabor, stoji i da je hrvatsko pravosuđe dužno procesuirati sve slučajeve ratnih zločina.
– Hrvatska je potpuno dokazala sposobnost za samostalno procesuiranje pojedinačnih ratnih zločina. Upravo stoga je nedavno donesen Zakon o ništetnosti. Koliko god pojedinci govorili da je nepotreban, štetan ili da zapriječava međunarodnu suradnju u procesuiranju ratnih zločina, to apsolutno otklanjamo. Taj zakon je potreban iz razloga što je Republika Srbija donijela zakon kojim je, protivno svim međunarodnim kazneno-pravnim standardima, odredila svoju kazneno-pravnu jurisdikciju za pojedina kaznena djela. Srbija je u tom svom zakonu rekla da ona određuje svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na području bivše Jugoslavije. Time je Republika Srbija sebi dala pravo nadpolicajca ili nadsuca u procesuiranju ratnih zločina koji nisu počinjeni na njezinom teritoriju gdje njezini državljani nisu, ni počinitelji, ni žrtve. Upravo zato da bismo zaštitili naše branitelje donijeli smo zakon kojim odričemo pravo Srbiji da procesuira naše državljane za počinjena kaznena djela na teritoriju RH.
Osigurati da se ne ukinu prava
 Uz Zakon smo donijeli Deklaraciju o nekim pitanjima suradnje pravosudnih tijela Hrvatske i Srbije da ne bi bilo ni trunka sumnje da ne želimo i ne mislimo i dalje međunarodno surađivati, pa tako i sa Srbijom, na otkrivanju i procesuiranju svakog ratnog zločina, ma koje nacionalnosti bili žrtve i počinitelji. Željeli smo Zakon o pravima hrvatskih branitelja podići na razinu ustavnog zakona upravo zato da sva prava hrvatskih branitelja više nitko samostalno, bez obzira na promjenu političke opcije, ne može mijenjati i ukidati kako se to dogodilo 2000. godine. Nažalost, nismo u tome uspjeli, jer nismo dobili potporu opozicije i nekih naših koalicijskih partnera. U sljedećem mandatu, mi garantiramo, neće biti smanjenja prava hrvatskih branitelja, a nadam se da ćemo to uspjeti podići i na razinu ustavnog zakona, rekla je Lovrin.
– Podizanjem Zakona o pravima hrvatskih branitelja na razinu ustavnog zakona htjeli smo osigurati da se ne ponovi ono što se događalo u vrijeme koalicijske vlasti, a to je da su ukidana i poništavana rješenja i o statusu hrvatskih ratnih vojnih invalida i branitelja, a takvih je bilo oko 4.500 za što je kasnije Vlada u sudskom postupku vraćala novac u ukupnom iznosu od oko milijardu i pol kuna. Htjeli smo, također osigurati da se ne ukinu prava na stipendije, da netko nekakvim upitnicima ne počne opet traumatizirati branitelje s PTSP-om ili da se ne ukine plaćanje pogrebnih troškova branitelja, dodala je Nevenka Marinović.


Marinović: Godišnje šest milijarda za branitelje




– Za prava branitelja na godišnjoj razini izdvaja se preko šest milijarda kuna, od čega više od 80% otpada na mirovinska prava hrvatskih ratnih vojnih invalida i njihovih obitelji i hrvatskih branitelja. Trajna novčana prava u ovoj svoti čini 12,5%, stambeno zbrinjavanje 1,1 posto, a prava iz zdravstvenog osiguranja čine oko jedan ili jedan i pol posto. U našem programu stoji da ćemo takvu sustavnu brigu osigurati i nadalje. Medijski je nedovoljno prezentirana uloga Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja, osnovan 2006., u cilju ostvarivanja prava na stipendije tijekom srednjoškolskog obrazovanja, studija i dijela doktorskih studija. Ukupno je stipendiju ovog fonda koristilo 41.031 korisnika i za to je utrošeno 240.570.000 kuna. U Zadarskoj županiji je samo u 2010. godini dodijeljeno 379 srednjoškolskih i 221 studentskih stipendija te jedna za poslijediplomski studij. Dvadesetak tisuća korisnika koristilo je pravo na isplatu naknade za školske knjige, rekla je Nevenka Marinović.


U 2010. u Zadarskoj županiji umrlo 74 branitelja


– Od 500.000 hrvatskih branitelja 24.165 je žena. S područja Zadarske županije u Domovinskom ratu sudjelovalo je 21.842 hrvatskih branitelja, smrtno je stradalo 300 branitelja, a hrvatskih ratnih vojnih invalida ima 3.145. Bez oba roditelja danas je 107 djece. U 2010. u RH je umrlo 315 hrvatskih ratnih vojnih invalida i 1.872 hrvatska branitelja, u Zadarskoj županiji umrlo je 74 branitelja, iznijela je Marinović.


Perić: Zadržati prava branitelja u proračunu


– Grad Zadar konstantno sudjeluje u pomoći udrugama proizišlim iz Domovinskog rata, potpomažu se njihovi programi i dodjeljuju se poslovni prostori bez naknade tim udrugama. Grad Zadar financijski je pomogao odlazak naših branitelja u Haag na prosvjed. Nikad od 1993. nismo smanjivali prava branitelja, a sve su udruge bile kooperativne u ovoj situaciji financijske krize kada su prava ostvarivale s određenim vremenskim pomakom. Nastojat ćemo i dalje, uz sva ograničenja koja imamo, sva ta prava zadržati u proračunu, rekla je Grozdana Perić.