Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kandidirali se Mikolčević, Bitanga i Prosenica

Autor: Suzana Bandić

30.10.2012. 23:00
Kandidirali se Mikolčević, Bitanga i Prosenica

Foto: Sebastian GOVORČIN



Na natječaj za predsjednika Županijskog suda u Zadru, koji je istekao noćas u ponoć, kako doznajemo javili su se aktualni v. d. predsjednika Vladimir Mikolčević, sudac Marijan Bitanga i sutkinja Sonja Prosenica, a doznajemo kako ima zainteresiranih i iz drugih gradova u Hrvatskoj


Noćas u ponoć istekao je rok za prijave kandidata na natječaj za mjesto predsjednika Županijskog suda u Zadru. Državno sudbeno vijeće pozvalo je još prije 15 dana sve zainteresirane kandidate koji ispunjavaju uvjete za tu dužnost da pošalju svoje prijave. Kako se neslužbeno moglo doznati, to su učinili aktualni v. d. predsjednika Vladimir Mikolčević, njegov prethodnik Marijan Bitanga, sutkinja Građanskog odjela na Županijskom sudu u Zadru, Sanja Prosenica, a doznajemo kako ima i nekoliko zainteresiranih kandidata iz drugih gradova.
Tko će od DSV-a dobiti povjerenje za četverogodišnji mandat znat će se koncem ove godine, nakon što se Vijeće pregleda sve prijave i obavi razgovore sa svim kandidatima koji udovoljavaju uvjetima natječaja.
Zadarski Županijski sud je, podsjećamo, privremenog predsjednika suda dobio još u rujnu 2010. godine, kada se dotadašnji predsjednik Antun Klišmanić povukao na svoj osobni zahtjev, odnosno, kako je tada kazao, zbog skorog odlaska u mirovinu. Zamijenio ga je sudac Marijan Bitanga koji je nešto ranije prešao s Općinskog suda u Zadru, gdje je obnašao dužnost predsjednika na dužnost suca kaznenog odjela Županijskog suda. Bitanga je imenovan privremenim predsjednikom 1. siječnja 2011. godine, a po isteku njegova mandata, 31. prosinca prošle godine, povjerenje DSV-a dobio je sudac Vladimir Mikolčević koji je i danas na toj funkciji. Ovaj natječaj za mjesto predsjednika Županijskog suda u Zadru zapravo je ponovljeni natječaj nakon onog neuspjelog u ožujku ove godine kada je Državno sudbeno vijeće odbilo kandidaturu tada jedinog kandidata Marijana Bitange. Pravi razlog odbijenice nikada nije razjašnjen u javnost, no sudeći po ponovnoj kandidaturi suca Bitange, očito nije bila riječ o nečem ozbiljnijem.
U svakom slučaju, do kraja ove godine znat će se ime novog predsjednika za tu dužnost, a po neslužbenim informacijama najizvjesniji je aktualni vršitelj dužnosti Vladimir Mikolčević.


 KLIŠMANIĆ, PEČINA I ANIĆ U MIROVINU, RADMAN U ISTRAGU




Zadarski Županijski sud u narednih šest mjeseci ostat će bez četiri suca na Kaznenom odjelu i to Milana Pečine, Antuna Klišmanića i Ante Anića koji odlaze u mirovinu te Borisa Radmana koji bi s prvim danom 2013. godine, trebao obnašati dužnost suca istrage.
Po najavama prvi u mirovinu, već 31. prosinca, odlazi sudac Pečina, tri mjeseca kasnije Klišmanić, a tri mjeseca nakon njega Anić. No kako doznajemo, neće biti natječaja za popunjavanje upražnjenih mjesta i to stoga što bi od 1. siječnja 2013. godine svi sudski spisi temeljeni na članku 173. – zloporaba opojnih droga, trebali pripasti Općinskom sudu na rješavanje.