Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

LHT Metalni lijev, Kali Tuna i Pitter Agencija dobitnici plaketa “Zlatna kuna”

Autor: Damir Maričić

30.10.2012. 23:00
LHT Metalni lijev, Kali Tuna i Pitter Agencija dobitnici plaketa  “Zlatna kuna”

Foto: Vedran SITNICA



Svi dobitnici su izvoznici, bilo usluga ili roba. Jedan je iz turizma, drugi iz ribarstva i marikulture, a treći iz metalske proizvodnje, što sve skupa ipak znači da se i ovdje proizvoditi može


LHT Metalni lijev iz Benkovca, Kali Tuna iz Kali i Pitter putnička agencija iz Tkona na Pašmanu dobitnici su ovogodišnjih Plaketa Zlatna kuna za velika, srednja i mala poduzeća na području djelovanja HGK – Gospodarske komore Zadar, dakle kao najuspješnija trgovačka društva u Zadarskoj županiji.
– Mogao bih ja puno pričati, satima, kad bih znao da će se time nešto promijeniti, a stanje popraviti, a ovako nam ne preostaje ništa nego rad, rad i izvrsnost, kazao je Željko Uzelac, direktor i suvlasnik LHT- Matalnog lijeva Benkovac, zahvaljujući uime svih nagrađenih.
Navedene tvrtke, kao i one s njima u užem izboru za nagrade, upravo su to i činile – radile i njegovale izvrsnost u teškoj gospodarskoj godini 2011. za koju su nagrade dobili. Isto to jedino je što im je preostalo i u ovoj 2012. nimalo lakšoj od prethodne.
Teška vremena
Svečanu sjednicu Gospodarskog vijeća Gospodarske komore Zadar u nazočnosti saborskog zastupnika Božidara Kalmete, župana Zadarske županije Stipe Zrilića, predstojnika Ureda državne uprave Zadarske županije Ive Gregova, gradonačelnika Zadra dr. Zvonimira Vrančića, nakolicine načelnika (Željka Baradića i Davora Lončala iz Poličnika i Stankovaca valja posebno spomenuti) i gospodarstvenika Zadarske županije otvorio je predsjednik Dario Jurin, izbjegavši duži govor i analizu jer će za 20-tak dana održati tematsku sjednicu o gospodarskim prilikama:
– Nakon 2008., najuspješnije u posljednjih 20-ak godina pratimo pad gospodarstva s godišnim manjkom prihoda od 1,3 do dvije milijarde kuna (što je 15 do preko 20 posto prethodnog ukupno dosegnutog prihoda pr.a.), pada efikasnosti, nelikvidnosti, insolventnosti, blokiranih računa, propasti graditeljstva, pada industrije i trgovine… Svjetliji je primjer bar do rujna ove godine bila zaposlenost koja nije slijedila taj pad, a sada je pala jedan posto, te izvoz i vanjskotrgovinska bilanca s rekordnim izvozom i viškom izvoza nad uvozom od 25 posto. I tu je naravno turizam s konstantnim rastom. U teškom smo razdoblju a s novim Zakonom o financijskom poslovanju čekaju nas mnoge predstječajne nagodbe, restrukturiranja i problemi, a svi koji misle da im možemo pomoći slobodni su zvati u bilo koje vrijeme, kazao je Jurin.


 LHT Metalni lijev




Metalni lijev dio je korporacije LHT koji već godinama pronosi slavu Zadarske županije i Benkovca s ugrađenim dijelovima tlačnog aluminijskog ljeva u gotovo sve automobile u Europi na čelu sa sofisticiranim BMW-ima, Mercedesima i Audijima. Sa 13 tlačnih strojeva prerade 5.000 tona aluminija u odljevke koje i obrađuju uz sve vrhunske certifikate koje zahtjeva najsofistriciranija automobilska proizvodnja. Tvrtka je ostavrila 22 milijuna eura prihoda s rastom unatič krozi i sa 330 zaposlenih.
 – Prije četiri gdoine kada smo prvi put dobili ovakvo priznanje za gosišnji rezultat nisam vjerovao. Sada smo jači, kompletniji i kompletiraniji i veći s izvanrednim predispozicijama za budućnost unatoč teškim vremenima.


 Kali tuna


Kali tuna pionir je uzgoja tuna na sjevernoj zemljinoj hemisferi znanjem prenijetim iz Australije od strane dvojice Kaljana iseljenjika 1996. godine. Uzgoj ulov i prerada i plasman na sushi i sashimi tržište Japana temeljni je posao koji je od tadašnjih 36 tona izvoza dorastao do lanjskih 1.600 tona i od šest do 101 zaposlenika.
Tvrtka koncesionira četiri uzgajališta s gotovo 5.000 tona potencijalne proizvodnje ili 80 posto kapaciteta Hrvatske.
– Ovo je veliki poklon i čast nakon izuzetne 2011. gdoine u kojoj smo vrhunski rezultat osim svom radu dužni spoju triju faktora: rastu potražnje nakon katastrofe u Japanu, iznimno snažnog jena i velike količine tuna u kavezima, kazao je direktor Miro Mirković, najavivši nastavak truda na uzgoju vlastitog matičnog stoka i mriješćenja tuna čime bi ovaj posao bio osiguran za budućnost.


 Pittet turistička agencija Tkon


– Tvrtka je prije sveha yacht charter tvrtka osnovana 2002. godine sa 10 plovila i tri djelatnika, sada sa preko 40 djelatnika i 100 plovila, što u vlasništvu što pod upravljanjem, raspoređenim u tri marine od Kornata – Ilirije u Biogradu do istre. Direktor Marin Katičin zahvalio je svim zaposlenima, jer su oni temelj tvrtke, a za njihov posao u čarteru škola ne postoji, već samo praksa i ovladvanje nizom vještina . Biti će nam to poticaj za nove izazvoe koji nas čekaju i s ulaskom u EU čega se ne bojimo unatoč očekivanju snažnije europske konkurencije.