Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ni Mamić nije mogao spriječiti zadarsku senzaciju

Autor: Davor Petrović

30.10.2012. 23:00
Ni Mamić nije mogao spriječiti zadarsku senzaciju

Foto: PIXSELL



“Večeras je naša fešta, večeras se vino pije…”, orilo se u večernjim satima utorka iz grla igrača Zadra nasred travnjaka stadiona Maksimir, nakon najvećeg iznenađenja osmine finala Kupa. Modri su, naime, imali dva gola prednosti sve do 84. minute utakmice, a na kraju su hrabrim i srčanim gostima morali stisnuti ruku i čestitati na zasluženoj pobjedi. U skladu s očekivanjima, Dinamo je pritisnuo od prve sekunde, a Zadar se posvetio čuvanju vlastite mreže i čekanju prilike za kontru. Jedna takva situacija stigla je 6. minuti kada se Marcel Heister s lijeve strane probio u sredinu i opalio po golu s dvadesetak metara. No, lopta nije idealno sjela na nogu, zbog čega je svoj put okončala s pogrešne strane stative.
Zadarska formula s devetoricom igrača načičkanih u i oko kaznenog prostora i isturenim Stipom Pericom na centru predstavljala je nerješivu enigmu za Modre, koji, doduše, Modri nisu djelovali pretjerano motivirano ni zainteresirano, izgledali su kao momčad koja čeka da suparnik odradi i pobijedi sam sebe. A žilavim gostima tako nešto nije padalo na pamet.
Jedanaest minuta prije kraja prvog dijela Zadar je ostao bez Ivana Tokića kojeg je Samir u jednom duelu zahvatio prstima po oku. Umjesto njega u igru je morao ući Luka Begonja, a glavni sudac Ivo Krečak iz Šibenika tu je situaciju vidio kao prekršaj za Dinamo.
Završnica prvog dijela sa sobom je donijela pad koncentracije u obrani gostiju. Luis Ibanez iz auta je proigrao Fatosa Beqiraja, koji pogađa za 1:0. Samo dvije minute kasnije stigao je novi šok za goste. Rođeni Zadranin Šime Vrsaljko probio se po desnoj strani, ubacio za Čopa, koji glavom pogađa za – 2:0. U nastavku je Dinamo ubacio u nižu brzinu, dopustivši gostima da dođu do daha. U tom je razdoblju nije bilo previše uzbuđenja sve do 77. minuti, kada je Krečakova zadnja loža otkazala poslušnost. Promjena arbitra kao da je dala dodatni impuls Zadru, koji je u 84. minuti utakmici vratio dašak neizvjesnosti i kaznio indolentan i podcjenjivački pristup suparnika. Preciznije, to je napravio sedamnaestogodišnji Perica, poentiravši na asistenciju Josipa Ivančića – 2:1. Samo dvije minute kasnije gosti su sve vratili na početak. Sijevnula je zadarska kontra, Ibanez je pacerski promašio loptu, a Šime Gržan to je iskoristio za uraganski ulazak u kazneni prostor i asistenciju za Pericu. Golobradi je mladić i ovoga puta bio neumoljiv – 2:2.
Dodatnih pola sata igre otvorila je prilika Ivana Krstanovića. Pet minuta kasnije Modre je na drugoj strani spržila još jedna zadarska kontra. Zadnji pas bio je djelo Igora Banovića, a egzekuciju je rutinerski potpisao Ivančić – 2:3. No, njegova sreća nije dugo trajala budući da si je dvama žutim kartonima priskrbio si prijevremeni odlazak pod tuš.
Taj trenutak označio je početak totalne opsade zadarskog gola. Modri su nemilice gurali lopte u kazneni prostor gostiju i tražili put do izjednačenja. Međutim, Gluić je odlučio da neće primiti treći gol, a u nekoliko navrata Fortuna mu je pomogla u ostvarenju tog nauma. U sudačkoj nadoknadi stigla je zadnja prilika za Dinamo, u obliku slobodnog udarca s ruba kaznenog prostora. Ibanez je punom snagom nabio loptu u živi zid, a trideset sekundi kasnije Matoc je označio kraj.


 DINAMO – ZADAR 2:3


ZADAR – Stadion Maksimir. Gledatelja: 300. Sudac: Ivo Krečak (Šibenik) 6, Marko Matoc (Zaprešić) 6,5. Pomoćnici: Fejer (Bjelovar), Kezele (Rijeka). Strijelci: 1:0 Beqiraj (43′), 2:0 Čop (45′), 2:1 Perica (84′), 2:2 Perica (86′), 2:3 Ivančić (97′). Žuti kartoni: Heister, Jerbić, Ivančić, Begonja (Zadar). Crveni karton: Ivančić (105′).
DINAMO: Kelava 5,5, Vrsaljko 5,5, Puljić 5,5, Vida 5,5, Ibanez 5, Alispahić 5, Calello 5, Carrasco 5 (od 56′ Krstanović 5), Sammir 5, Čop 6 (od 78′ Ademi -), Beqiraj 6 (od 71′ Tomečak -).
ZADAR: Gluić 7,5, Sarić 7, Jerbić 7, Prahić 7, Šimurina 7, Vasilj 7, Gržan 7,5, Tokić 7 (od 37′ Begonja 7,5), Muić 7 (od 58′ Ivančić 7), Heister 6 (od 68′ Banović 7,5), Perica 8.




 MAMIĆ UPAO NA TEREN


Uoči početka drugog produžetka Dinamov izvršni predsjednik Zdravko Mamić energično se spustio do terena i pozvao Domagoja Vidu i Sammira. Potom je uslijedilo dvadesetak sekundi monologa za dvojicu modrih reprezentativaca, koji su pažljivo upijali sve što im je govorio prvi operativac kluba. Nije na odmet napomenuti da im se Dinamov trener Ante Čačić nije ni pokušao približiti, a kamo li obratiti. Nakon utakmice Mamić je ekspresno odjurio sa stadiona.