Taksist većinski vlasnik Luke Zadar d.d.

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
gazenica

Krak afere oko raščišćavanja stečaja financijskih fondova Zvon 1 i Zvon 2 u posrednom vlasništvu Mariborske nadbiskupije ponovno je dotakao Zadar. U ovoj aferi teškoj nekoliko stotina milijuna eura koliko Nova Ljubljanska banka (NLB) traži od ovih fondova su i potraživanja prema tvrtci koja je bila većinski vlasnik Luke Zadar d.d.

Dugo se ovdje nagađalo tko je zapravo većinski vlasnik Luke Zadar d.d. kad je nekoliko prijašnjih najvećih dioničara prodalo dionice maloj firmi Manus d.o.o. u vlasništvu Veljka Bubića s adresom u Zemuniku. Kasnije se ispostavilo da je 15 milijuna eura za 53,6 posto dionica Luke Zadar d.d. zapravo dala NLB, posredstvom crkvenog fonda Zvon 2.

Bubić je nedugo zatim zapao u poslovne teškoće, zbog poslova s Tankerkomercom, oko terena u Gaženici, te poslova u BiH, pa su Slovenci najprije tvrtku Manus prebacili u Varaždin, odredili joj prokurista, a potom je Manusove udjele u Luci preuzela više-manje fiktivna slovenska tvrtka I.J. Storitve u formalnom vlasništvu umirovljene financijske stručnjakinje Roze Mlakar.

Proljetos je rješenjem Općinskog suda u Varaždinu određena ovrha nad poslovnim udjelima u Storitveu, a nedavno je tu tvrtku preuzeo mariborski taksist Danijel Robnik, točnije suvlasnik tvrtke Taxi Plus. Vlasnik dionica zadarske luke više nije Storitve nego Robnikova tvrtka Diluculo d.o.o. s adresom u Zagrebu. Prema pisanju najutjecajnijeg slovenskog lista Dnevnik Robnik je do 53,6 posto dionica Luke Zadar d.d. došao otkupivši 19 milijuna eura potraživanja koje je slovenska tvrtka Storitve imala prema Manusu (to je onih 15 milijuna eura kedita NLB-a odnosno od crkvenog fonda uvećanog za kamate). Robnik je je slovenskim medijima potvrdio da je on sada većinski vlasnik, no nikakvih kontakata prema Zadru još nije imao.

Da se radi o čudnim transakcijama u kojima nekakve male fantomske tvrtke odigravaju krupne poslove očito je po tome što je ta tvrtka Diluculo d.o.o. osnovana prije godinu dana, i to u Ravnom u blizini Gline kod Siska. Osnovali su je Josip Blažević i Zorica Novaković koja ima još takvih malih tvrtki, uglavnom zajedničkih s poslovnim ljudima iz Slovačke i Ukrajine. Sve registrirano u okolici Gline. Tajnovita poslovna žena ima, sudeći po podacima ranije objavljenim u javnosti, stanovite veze s Josipom Klemmom.

U lipnju ove godine je Robnik, ili netko već u njegovo ime, kupio tu firmicu, prebacio joj sjedište u Zagreb, a onda je Duliculo otkupio potraživanja Storitvea prema Manusu. To se tako radi, jasno, zbog porezenih propisa, ali i da se zametne trag tko je zapravo kupac. Vrlo su male šanse da je taksi poduzeće iz Maribora skupilo 19 milijuna eura da bi postalo većinski vlasnik Luke Zadar.

Tko sve vuče konce iz sjene još se ne zna, poznato je samo da Luka Zadar uredno posluje, unatoč općoj gospodarskoj krizi i smanjivanju prometa nema gubitaka, nema ni dugova, redovno isplaćuje plaće za stotinjak zaposlenih. Očekuje se da će uskoro dobiti rješenje o novoj prioritetnoj koncesiji.

Na kraju mali podsjetnik - Luka Zadar d.d. nema ništa s gradnjom nove trajektne luke u Gaženici, no projekt gradnje novog terminala za kontejnere i osuvremenjivanje teretne luke vezani su, jasno, uz sasvim drukčiju poziciju novouređene luke i povećavaju joj vrijednost. Otuda toliki interes za dionice Luke Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno