"Očekujem pet sigurnih mandata, borit ćemo se za šesti"

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Sabina Glasovac, predsjednica GO SDP Zadar i zastupnica u Gradskom vijeću, nedavno je odradila pola svog mandata i našla se u poziciji da po prvi put, u 17-godišnjoj političkoj karijeri, najveću zadarsku oporbenu stranku povede u borbu za naklonost birača i saborske mandate. Glasovac se uz još troje Zadrana našla na listi SDP-ove koalicije u IX. izbornoj jedinici koju predvodi aktualni ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Do parlamentarnih izbora ostao je svega tjedan dana. U razgovoru za Zadarski list ocjenjuje svoj rad, političke suparnike, očekivanja...

Raspetljali smo zatečeni gordijski čvor

* Kako ocjenjujete svoj rad na čelu gradskog ogranka SDP-a? Ima li noviteta, što je napravljeno?

- Rastemo, napredujemo, demokratiziramo se i otvaramo. U stranku nam pristupa puno mladih ljudi, što me posebno veseli. Dominira pozitivna i progresivna energija. Dugo sam u stranci i moram priznati da nikada više članova nije bilo uključeno u svakodnevni rad i život stranke. Otvaramo prostor za djelovanje svakom članu koji to želi i profiliramo nove ljude. Konačnu i najobjektivniju ocjenu našega rada dat će naši sugrađani na sljedećim lokalnim izborima.

* Lokalni HDZ Vam spočitava da ste upravo Vi s pozicije pomoćnice ministra obrazovanja mogli pridonijeti završetku projekta Mocire? Jeste li? Što se po vašem mišljenju tu dogodilo? Zašto gradnja nije dovršena

- Pravi su se našli spočitavati mi nešto. Ti koji prozivaju dolaze iz stranke koja je svojim "pogodnim" ugovorima, "nenamještenim" natječajima i odabirom izvođača radova upropastila i zaustavila, srećom ne i zapečatila,  sudbinu dvaju ključnih zadarskih projekata - Poliklinike i centra Mocire. Raspetljali smo gordijski čvor koji je zapetljao HDZ oko Poliklinike, raspetljat ćemo ga i za centar Mocire. Izborila sam se da centar Mocire uđe u listu prioriteta kapitalnih investicija u MZOS-u i da se osiguraju sredstva u proračunu. Postojala je politička volja, postojala su i sredstva, ali ne i zakonski okvir za brzi završetak ove priče. Naime, MZOS je samo jedan od partnera koji sudjeluje u ovom projektu. Centar "Mocire" počeo se graditi 2007. godine. Finaciranje 50 % ukupnog iznosa gradnje preuzelo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, 31 % Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i 19 % Grad Zada.

Poliklinika i Mocire

Ugovori o gradnji za oba projekta po principu "ključ u ruke", i za Polikliniku i za centar Mocire, potpisani su u vrijeme HDZ-a. U oba projekta se kao investitor pojavljuje Ministarstvo zdravstva kojemu je tada na čelu bio Darko Milinović. Oba posla su dodijelili splitskoj tvrtci Alkom. Oba projekta su u zastoju zbog tog istog, po njima "najpovoljnijeg i najboljeg" izvođača radova. U prvom, Poliklinici,  je Alkom, navodno, na svoju ruku gradio montažne garaže. U drugom, centru Mocire, "morali" su obaviti naknadne radove jer su se na gradilištu, otvorenom na mjestu nekadašnjeg objekta JNA, pojavili tuneli, za koje "kao" nitko nije znao. Strašno! Sanacija tih podzemnih tunela koštala je 3,8 milijuna kuna. Grad Zadar i tadašnje Ministarstvo zdravlja neredovito plaćaju radove Alkomu, on ulazi u probleme, zaustavlja radove, a kasnije odlazi i u stečaj.

Pokušali smo u nekoliko navrata mirno riješiti spor i sporazumno raskinuti ugovor, kako bismo raspisali novi natječaj, uveli novog izvođača radova i završili centar, no Alkom je uvjetovao sporazumni raskid plaćanjem izvedenih radova na sanaciji tunela. Predstavnici ministarstava, pa čak i Grada Zadra, držali su zakonski upitnim plaćanje radova koji nisu ugovoreni. Dogovora nije bilo i raskid Ugovora o građenju provodi se pod monitoringom Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, a nakon što ugovorene strane nisu mogle postići sporazumni raskid Ugovora o građenju. Vjerujem da će i centar Mocire dobiti svoj sretan završetak kao i Poliklinika te da će otvoriti svoja vrata zadarskoj djeci i osobama s teškoćama koji vape za novim prostorom.

* Slično je i s projektom luke Gaženica. Osim lokalnom SDP-u, gradonačelnik Božidar Kalmeta i zadarski HDZ spočitavaju ga i aktualnoj Vladi. Kako to komentirate?

- HDZ koji je u osam godina uložio u Gaženicu 293 milijuna kuna spočitava SDP-u što je u četiri godine godine u nju uložio dva i pol puta više od njih - 807 milijuna kuna, završio sve infrastrukturne radove i stavio ju u promet. Očito Kalmetu istina boli. Sami procijenite boli li ga više činjenica što se projekt uspješno priveo kraju ili to što su zaustavljene po njihovoj mjeri skrojene moguće malverzacije oko prenapuhane cijene projekta.

Na listi se vrednuje utjecaj Zadra

* A sad malo o aktualnim izborima. Sve političke stranke i nezavisne liste objavile su svoje kandidate. Iz pozicije igre otvorenih karata, kako ocjenjujete listu SDP-ove koalicije u IX. izbornoj jedinici i zastupljenost Zadrana u odnosu na protukandidate?

- Lista je rodno, dobno  i regionalno  uravnotežena. Na listi su predstavnici četiriju stranaka, različitih profesionalnih profila, nekompromitirani ljudi. Nosi ju Ranko Ostojić, čovjek koji se i u ovoj izbjegličkoj krizi pokazao kao veliki borac, heroj i izvrstan operativac. Pozicioniranjem čak četvero kandidkinja/kandidata među prvih devet, od toga dvoje među prvih četvero na listi, jasno je da se konačno vrednuje utjecaj Zadra i Zadarske županije. Vjerujem da će nakon pobjede na parlamentarnim izborima neki od kandidata preuzeti izvršne funkcije te da će svi zadarski kandidati postati zastupnici.

Listu naših političkih oponenata predvode "domoljubi" koji su poslušno služili Sanaderu, nakon toga patili od amnezije, ništa nisu čuli, vidjeli ni znali, a sad bi ponovno na Sanaderov način vladali. Listu im nosi Tomislav Karamarko, čovjek koji je kao kukavica pobjegao glavom bez obzira od sučeljavanja sa Zoranom Milanovićem i poslužio se Zadrom kao utočištem. Društvo  mu prave optuženik i osumnjičenica, Kalmeta i Rimac, dobro poznata lica s USKOK-ovih i DORH-ovih web stranica. Uz to, još je ponizio zadarski HDZ jer im je od 12 prijedloga kandidata za listu uvažio samo dva. Od ta dva samo je jedan iz Zadra. Nikad gore! Vrh stranke ih je unaprijed osudio na to da u naredne četiri godine, kao ni prethodne dvije, HDZ neće imati svog zastupnika iz Zadra. To je već sad jasno, ma koliko oni šutjeli o tome. A bio je kandidata...

* Neke ankete SDP-ovoj koaliciji u IX. izbornoj jedinici predviđaju dva mandata manje nego na posljednjim izborima? Koliko su realne? Koliko mandate očekujete?

- 2003. osvojili smo dva mandata, 2007. četiri, a 2011. šest mandata. Ne samo da Hrvatska raste, nego i podrška SDP-u u IX. izbornoj jedinici evidentno raste. Očekujem pet sigurnih mandata. Borit ćemo se za šesti.

Najvažniji cilj i dalje nova radna mjesta

* Ukoliko bi SDP-ova koalicija uspjela osvojiti još jedan mandat, što bi ta nova-stara Vlada mogla učiniti za našu regiju? Koliko bi i u čemu Zadar konkretno profitirao?

- U mnogočemu. Mi ćemo i dalje uvoditi red, otvarati prostor za rad i omogućavati daljni rast. Nastavit ćemo zapošljavanje mladih kroz mjere aktivne politike. Od 2012. do 2015. godine u Zadarskoj županiji zaposleno je 9.873 mladih. Mladi i otvaranje radnih mjesta bit će nam prioritet i u idućem mandatu. Infrastrukturni radovi u luci Gaženica su u potpunosti gotovi, Nova luka je puštena u promet,  a vrijednost izvršenih radova je 1,1 mlrd. kuna, od toga je 807 milijuna kuna uloženo u mandatu ove VRH.  Do 2017. ćemo završiti zgradu Terminala u Gaženici te integrirati s lukom ostale djelatnosti, od cruising turizma, zračne luke Zadar do gospodarskih zona u okolici Zadra. Realizirat ćemo projekt Centra za gospodarenje otpadom, istovremeno sanirati odlagalište u Diklu. Bit ćemo, kao i do sada,  potpora Sveučilištu u projektu Sveučilišnog kampusa. Nastavit ćemo investirati u sustav odvodnje i cestogradnje u Gradu Zadru i županiji, izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture u koju je do sada na našem području uloženo 7.738.712,50 kuna za četiri projekta koje je na javni natječaj prijavila Županijska lučka uprava Zadar...

Unatoč lošoj i bezidejnoj zadarskoj lokalnoj vlasti, ulagat ćemo kao i do sada u naš grad i županiju zbog naših sugrađana jer su oni to zaslužili. Za razliku od naših oponenata, nama je najvažnije otvarati nova radna mjesta i omogućiti ljudima pravo na pristojnu plaću. Kalmeta ne želi dati odgovor koliko je radnih mjesta otvorio u pola svog mandata na mjestu gradonačelnika? Jer je odgovor nula. A Karamarko, ako želi biti premijer, neka najprije odgovori na pitanja koliko je puta bio na sjednici Sabora, je li redovito primao plaću te je li pošteno prema svim onim ljudima koji rade, a ne primaju plaću, primati nezarađenu plaću kao što je on to činio.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno