Građani zatečeni činjenicom da je gradski UO za graditeljstvo izdao građevinsku dozvolu za zemljište koje je predmet sudskog spora

Slika korisnika mkvanja
Na Puntamici 54 građanina u sudskom sporu za povrat oduzete imovine još za bivše države
Planirana gradnja uredit će i unaprijediti stanje u prostoru, a Grad Zadar će dobiti novi proizvod premium kamp City Urban s cjelogodišnjom ponudom kapaciteta i svim pratećim sadržajima premium proizvoda koji podrazumijevaju restoran, bar, bazene, wellness, sadržaje za djecu i animaciju. Navedeno će povećati zaposlenost, između ostalog i naših građana, a ulaganja se izvode u okviru planiranih poslovnih aktivnosti tvrtke Borik d.o.o. na toj lokaciji, navodi Uprava Borika d.o.o.
Sve nekretnine koje nisu bile uključene u postupak pretvorbe i privatizacije predstavljaju vlasništvo Republike Hrvatske

Radovi na području kampa Borik, odnosno rasčišćavanje terena u sklopu kojeg je u proteklih desetak dana uklonjeno više crnogoričnih stabala, uznemirilo je građane u tom dijelu grada. Jedne brine nova sječa stabala koja je zbog rekonstrukcije gradskih prometnica u posljednje vrijeme uzela maha u svim dijelovima grada. Druge, Puntamičane, među kojima je više od 50 obitelji, pak, brine sama gradnja na terenu na kojem im je još za bivše države oduzeta imovina te već gotovo dva desetljeća vode sudske sporove kako bi povratili svoju djedovinu ili barem dobili obeštećenje.

Gradilište je još 12. listopada ograđeno, a sukladno zakonu istaknuta je i građevinska dozvola koju je izdao Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra. Građevinski zahvati koji su započeli, kako smo doznali, trebali bi podići ponudu i kategoriju auto kampa na 5 zvjezdica. To su nam i potvrdili iz Uprave tvrtke Borik d.o.o u vlasništvu austrijskog FMTG Development GmbH navodeći kako je riječ o uređenju postojećeg auto kampa u već postojećim gabaritima .

- Planirana gradnja uredit će i unaprijediti stanje u prostoru, a Grad Zadar će dobiti novi proizvod premium kamp City Urban sa cjelogodišnjom ponudom kapaciteta i svim pratećim sadržajima premium proizvoda koji podrazumijevaju restoran, bar, bazene, wellness, sadržaje za djecu i animaciju. Navedeno će povećati zaposlenost, između ostalog i naših građana, a ulaganja se izvode u okviru planiranih poslovnih aktivnosti tvrtke Borik d.o.o. na toj lokaciji, navodi Uprava Borika d.o.o. osvrćući se i na građane koji vode sudski spor. Kažu kako ova investicija neće ni na koji način utjecati na to kako će biti odlučeno na sudu o njihovim zahtjevima u okviru pokrenutih postupaka, kao ni na vlasničko-pravni status tih nekretnina. Podsjećaju da su predmetne zemljišne parcele u naravi auto kamp od 1963. godine te da se od tada neprekidno i koriste s tom namjenom.

- Sukladno odredbama Zakona o turističkom i drugom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije, sve nekretnine koje nisu bile uključene u postupak pretvorbe i privatizacije predstavljaju vlasništvo Republike Hrvatske. U tom smislu će u konačnici ti odnosi i biti riješeni, a postupak je u tijeku. Slijedom odredbi tog zakona predmetna će zemljišta i nadalje ostati u funkciji auto kampa. Zahtjevi građana rješavaju se temeljem odredbi Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske, komunističke vladavine i neki od njih su doista još uvijek u tijeku. Taj zakon međutim točno određuje na koju vrstu naknade imaju pravo građani koji su podnijeli zahtjeve, pri čemu svoje stajalište o tome nećemo iznositi kako ne bi ni na koji način utjecali na rad državnih tijela koja o tome odlučuju. Isto očekujemo i od svih ostalih sudionika tih postupaka, stoji u odgovoru koji potpisuje Uprava Borik d.o.o.

Kako neslužbeno doznajemo, od ukupno 54 građanina koji su pokrenuli sudski spor za povrat oduzete imovine, nedavno je njih troje dobilo nepravomoćne presude u svoju korist, no ne za povrat imovine u naravi, već novčanu protuvrijednost koja iznosi 16 kuna po metru četvornome. Osim tih postupaka, u tijeku je i nekoliko koje je protiv tvrtke Borik d.o.o. započeo Hrvatski fond za privatizaciju, a po prestanku rada te ustanove preuzela RH te i grad Zadar sukladno izmjenama zakona. No nedavno je Grad Zadar u postupku za vlasništvo nad površinom od 81000 metara četvornih (obuhvat auto kampa op.a.) tu nekretninu prepustio državi, a u Upravnom odjelu za gospodarenje gradskom imovinom pojasnili su i zašto.

- Još 2007. godine Hrvatski fond za privatizaciju uputio je tužbu protiv tadašnjeg društva Borik d.d. i to za sve nekretnine koje to društvo nije unijelo u pretvorbu, a gdje je bilo upisano kao korisnik. Kako je Hrvatski fond za privatizaciju prestao sa radom 31. ožujka 2011.godine, mjesto tužitelja preuzela je Republika Hrvatska. Stupanjem na snagu Zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije u parnici koja je tekla između RH i društva Borik, sud je pozvao Grad Zadar na preuzimanje parnice, a što je Grad i učinio. Kako su tužbom bile obuhvaćene sve čestice zemlje koje to društvo nije unijelo u pretvorbu, tako se Grad Zadar našao u ulozi tužitelja i za čest. zem. 65/1 k.o. Zadar, a koja čestica predstavlja kamp. Nesporno je utvrđeno da čest. zem. 65/1 u naravi predstavlja kamp koji se kao takav i koristi pa je RH temeljem članka 6. st. 1. zadržala svojstvo tužitelja, dok je Grad Zadar tužitelj na svim ostalim nekretninama, pojašnjavaju iz UO za gospodarenje gradskom imovinom ističući kako je navedeno razlog što se Grad Zadar povukao iz parnice za čest. zem. 65/1 k.o. Zadar.

Puntamičani koji vode sudske sporove ostali su zatečeni činjenicom da je gradski UO za graditeljstvo izdao građevinsku dozvolu za zemljište koje je predmet sudskog spora, no iz tog UO do završetka ovog članka nismo uspjeli dobiti odgovor temeljem koje zakonske odredbe je građevinska dozvola izdana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (5 glasova)