Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadarski akademski slikar Mirko Marušić jedini hrvatski predstavnik na Rome Art Week-u

31.10.2018. 07:48
Zadarski akademski slikar Mirko Marušić jedini hrvatski predstavnik na Rome Art Week-u


Akademski slikar Mirko Marušić je kao jedini akademski slikar iz Hrvatske sudjelovao na Tjednu umjetnosti u Rimu/Rome Art Week (RAW).
Riječ je o događaju na kojem se isključivo izlažu slikarski radovi suvremene umjetnosti. Među brojnim talijanskim akademskim slikarima, u poznatoj rimskoj galeriji „Vittoria“, Marušić se predstavio s dvije slike „Lov“ i „Susret“ koje pripadaju seriji slika „Animalizam i fetišizam“ predstavljenih u zadarskoj galeriji „ZadArt“ tijekom mjeseca rujna.
– Iako je Tjedan umjetnosti u Rimu završen u subotu, 27.listopada, moje slike ostaju u galeriji „Vittoria“do daljnjega, kaže Marušić.
O seriji slika „Animalizam i fetišizam“ koje je predstavio na svojoj izložbi u galeriji „ZadArt“ već prije nam je rekao kako ga je fascinirala neprestana živost i borba za prevlast kako bi se osvojila dominacija nad čoporom podsjeća na ljudske osobine koje su često tema današnjice u politici.
– U mojim slikama životinje predstavljaju sve oblike društvenih različitosti kao što su rasa, klasa i spol i portretiraju mogući ljudski brutalitet, žestoki apetit za ciljem i pokoravanje pred mehaničkim načinom života. Životinje postaju alegorija koja predstavlja aspekte ljudskog ponašanja, rekao je na Mirko Marušić.
Mirko Marušić je rođen je 1991. godine u Rimu. 2005. godine upisuje Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru, gdje stječe prvu likovnu edukaciju. Sudjeluje u postavljanju mnogih izložbi u Kapetanovoj Kuli, pri Hrvatskom Akademskom Društvu Likovnih Umjetnika i u prostorima Zajednice Talijana Zadar.