Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Župan Longin i premijer Plenković lobirat će u Kini za infrastrukturne projekte vrijedne preko 13 milijardi eura

31.10.2018. 17:30
Župan Longin i premijer Plenković lobirat će u Kini za infrastrukturne projekte vrijedne preko 13 milijardi eura


Ovih dana ću otputovati u Kinu, što mi je velika čast jer me pozvao premijer Andrej Plenković da idem s njim i nekoliko ministara. Imamo razgovore na najvišem nivou, s predsjednikom države, predsjednikom parlamenta te s više direktora njihovih državnih poduzeća. Radi se o infrastrukturnim projektima, a o svemu ćete biti obavješteni na vrijeme, najavio je župan Božidar Longin u srijedu na 11. javnoj sjednici Kolegija župana.
Kako je rekao kasnije glasnogovornik Ante Župan, Longin putuje u Peking i Šangaj na Hrvatski investicijski forum s najvišim dužnosnicima, s obzirom da su upravo iz Zadra otvorena vrata suradnje s Kinom, a očekuje se da će se najviše razgovarati o izgradnji željeznice. Prema nekim najavama, Kinezi žele u Hrvatsku uložiti 13 milijardi eura.
Prije putovanja župan je na Kolegiju s pročelnicima prošao točke spremne za izglasavanje na Županijskoj skupštini – rebalans proračuna, financiranje u školstvu, nova pravila u javnoj nabavi i drugo.
Na samom početku, prihvaćen je prijedlog izmjena i dopuna proračuna Zadarske županije za 2018. godinu koji će biti poslan Županijskoj skupštini na usvajanje. Prema prijedlogu pročelnice za proračun i financije, Bibijane Baričević, proračun je povećan za devet milijuna kuna u odnosu na prethodni plan te sada iznosi 910.100.000 kuna.
– Važno je naglasiti da su se smanjili prihodi poslovanja za 10,1 milijuna kuna i planirani prihodi od zaduženja za 11,4 milijuna kuna, a istodobno je obveza u rebalansu uključiti sve viškove i manjkove naših korisnika, imamo ih u sustavu riznice 64. Naši najkvalitetniji prihodi su oni od poreza na dohodak, a oni iznose 8,2 milijuna kuna. Utjecaj toga je dijelom novi zakonski okvir, ali i veća gospodarska aktivnost na našem području, istaknula je pročelnica Baričević.
Od ukupno planiranih prihoda i primitaka, 666,4 milijuna kuna, to jest 76%, odnosi se na proračunske korisnike Zadarske županije – ustanove u zdravstvu, srednje i osnovne škole, ustanove u kulturi i ostale korisnike sustava riznice, dok je izvorni prihod same Zadarske županije 110,8 milijuna kuna.
Nikica Miletić, pročelnik relativno novog Upravnog odjela za javnu nabavu i upravljanje imovinom Zadarske županije, izvijestio je o Odluci o uvjetima, kriterijima i postupku za davanje u zakup i privremeno korištenje prostora i opreme u školskim ustanovama Zadarske županije.
– Ovom odlukom bi se jasnije odredila prava i obveze zakupodavaca i zakupnika te odredila nediskriminirajuća i transparentna pravila. Određen je i cjenik ispod koje cijene zakup ne smije ići, a kao takve pokrivaju same troškove korištenja prostora. Detaljno je razrađen proces od provedbe javnog natječaja do ugovora o zakupu. Školske ustanove i đački dom imaju obvezu da se prihod namjenski koristi za razvoj i unaprjeđenje djelatnosti za koju je ustanova i osnovana, kazao je pročelnik Miletić.
Također, župan je usvojio i uputu kojom se uređuje provođenje javne nabave prema Pravilniku o jednostavnoj nabavi roba, radova i usluga kojim je utvrdio pravila, uvjete, postupke i obveze upravnih odjela Zadarske županije u postupku javne nabave. Pravilnik se odnosi i na postupke zajedničke javne nabave sa županijskim ustanovama i proračunskim korisnicima.
– Kao što smo na početku najavili, novi je Odjel osnovan upravo zato da se napravi reda u javnoj nabavi te da budu jednaki kriteriji za sve, a ne samo s ciljem da Županija nešto više uprihodi. Također, cilj je objediniti pojedine javne nabave te tako napraviti maksimalne uštede. Tako da budemo što učinkovitiji i što transparentniji, a s ovom uputom koračamo u tom smjeru, kazao je župan Longin.
Pročelnik za školstvo, Ivan Šimunić govorio je o novim kriterijima i mjerilima za financiranje minimalnog financijskog standarda javnih potreba srednjih i osnovnih škola te učeničkih domova u 2018. godini. Vlada im je ove godine dodijelila oko 46 milijuna kuna, od toga 26 milijuna za osnovne i 20 milijuna za srednje škole. Kriteriji su podijeljeni na raspored sredstava za poznate troškove (prijevoza, grijanja, zdravstvenih pregleda…) te na raspored preostalog „slobodnog“ novca.
Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove, Lovro Jurišić, izvijestio je o nekoliko prijedloga.
Usvojen je, tako, prijedlog Akcijskog plana energetske učinkovitosti Zadarske županije 2017.-2019.. Imenovani su članovi Povjerenstva za provedbu Javnog poziva za prikupljanje prijava pravnih osoba za sufinanciranje mjera e-mobilnosti na području Zadarske županije i Povjerenstva za dodjelu Welcome nagrada za najbolje iznajmljivače obiteljskog smještaja u Zadarskoj županiji u 2018. godini. S obzirom na vrlo mali broj prijava za energetsku obnovu višestambenih zgrada u Županiji, imenovana je radna skupina koja će se pojačano pozabaviti s tim problemom.
Prihvaćeno je i Izvješće o stanju u prostoru Zadarske županije za razdoblje od 2013. do 2016. godine, o kojem je govorio ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje Zadarske županije, Stjepan Gverić. Resorni pročelnik, Olivijo Meštrović je istaknuo da postoji potreba za novim izmjenama i dopunama Prostornog plana Zadarske županije, s obzirom da je to zadnji put učinjeno 2014. i 2015. godine, na što je i sam župan zaključio da je pred ovim resorom veliki posao te da prostorno planiranje treba ići u korak s vremenom.


Kazalište lutaka ostvarilo oko pola milijuna vlastitih prihoda
Kazalište lutaka Zadar je u 6 mjeseci imalo 146 predstava s oko 20.000 posjetiteljima te ostvarilo više od pola milijuna vlastitih prihoda, izvan županijskog proračuna. Kazalište je to prikupilo od predstava, najma, dramsko-lutkarskih radionica, zbora, donacija, projekta Kulturalizacija i od sredstava Grada Zadra te Ministarstva kulture, o čemu je na Kolegiju župana izvijestila ravnateljica Kazališta lutaka, Iris Pavić Tumpa, podnoseći županu polugodišnje programsko i financijsko izvješće.


Trajektna luka Tkon projekt vrijedan 32 milijuna kuna
Općini Novigrad je odobreno 15 tisuća kuna za sufinanciranje prijevoza pitke vode, a Županijskoj lučkoj upravi Zadar odobrena su sredstva za sufinanciranje projektne dokumentacije za dogradnju i sanaciju triju luka: Luke Pakoštane – uvala Dugovača, Luke Vrgada u općini Pakoštane i Luke Silba – Žalić. Krešimir Laštro, pročelnik za more i turizam, govorio je još i o davanju suglasnosti Županijskoj lučkoj upravi Zadar za raspolaganje imovinom u svrhu nabave usluga za realizaciju projekta izgradnje trajektne luke Tkon.
* Radi se o velikom projektu od 32 milijuna kuna, sredstva su osigurana iz EU fondova, a u tijeku je natječaj za izvođenje radova. Ova suglasnost se odnosi na usluge vođenja projekta, stručnog i projektantnog nadzora te na promotivne aktivnosti, kazao je Laštro.