Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

[FOTO] Što hrvatski modni dizajneri predlažu za ovu zimu

31.10.2019. 12:33


Biti originalan, biti svoj, »prkositi« odjevnim trendovima – modni su postulati neraskidivo vezani uza svaku modno osviještenu osobu, kako se to danas popularno kaže. Moda je tu da zabavimo, da se igramo, svojedobno je izjavila najpoznatija hrvatska modna agentica – Tihana Harapin Zalepugin i zapravo u svega nekoliko riječi definirala samu srž mode, modne industrije. Naravno, u svom razmišljanju nije bila jedina, slične su se izjave mogle čuti bezbroj puta, počevši od modnih kritičara pa preko modnih kreatora do brojnih drugih modi sklonih pojedinaca. A upravo to – ta »igra«, ta intencija za originalnošću, za iskakanjem iz »okvira« obilježili su prije nekoliko dana zaključen najveći regionalni tjedan mode – Bipa FASHION.HR.


Predstavilo se 13 dizajnera
U svojem je 29-tom izdanju Bipa je predstavila 13 dizajnera, kako već etabliranih, tako i onih manje poznatih široj javnosti. Svoje su modne vizije prezentirali na pisti u već tradicionalno jednom od paviljona Zagrebačkog velesajma koji je gotovo pun tjedan dana ponovo bio u samom centru zanimanja modi sklonih ljudi. Ni desetak redova velikih bina koje su okruživale pistu gotovo da nije bilo dovoljno da primi sve uzvanike, pozivnica za Bipa FASHION.HR i ove je sezone bila jedna od najtraženijih, ne samo u Zagrebu već i mnogo dalje. Što to imaju za reći brendovi/dizajneri Varteksa predvođeni kreativnom direktoricom Martinom Vrdoljak Ranilović, Ivica Skoko, Staša design, Yelena H., Les Émaux, Anthony Avangard, Klisab, Robert Sever, Branka Donassy, Spirit by T.B., Marina Design, Twins i Zoran Aragović (BiteMyStyle) došli su vidjeti brojni zaljubljenici u kulturu odjevanja, i sami, kako se to moglo vidjeti skloni vlastitom viđenju mode. Kako na pisti, koja je ove sezone bila podjeljena u dva dijela odvojena metalnim šipkama s gradilišta, različito dekoriranim u ovisnosti o prezentiranom brendu, tako i u publici, modno se moglo vidjeti svašta. Od ljetnih sandala na guste zimske čarape preko mini, maksi i ultra maksi haljina, hlača, sakoa, kaputa do torbi u koje bi lako mogao stati cijeli ormar ili zimskih jakni od perja na tragu kultnog »Blade runnera«. Poveznica između, da se zadržimo na revijama, kolega dizajnera/ica bila je jedino – »furam svoj film«.


S Bipe na crvene tepihe
Očekivano, neki su brendovi ipak slijedili modne trendove i prezentirali »nosivu« modu poput Varteksa koji je nastupom na Bipi proslavio 100 godina rada ili, primjerice Ivice Skoke koji je ostao vjeran svom modnom izričaju i predstavio kolekciju glamuroznih haljina koje će kao i obično zasigurno s Bipe krenuti u smjeru crvenih tepiha u zemlji i inozemstvu. Vjerojatno i Severove kreacije koje su, za razliku od većine ostalih, doslovno »vrištale« od boja, od volana, »cvijeća«…majstor je svog zanata ponovo, kako se moglo vidjeti a i čuti, zaslužio glasan pljesak i ovacije za svoj rad. Nešto manje »šaren« nego obično ove je sezone bio Aragović no još uvijek dijametralno drugačiji od primjerice Tomislava Bahorića (Spirit by T.B.) koji je svog muškarca odjenuo uglavnom u crne i sive nijanse. Doajenka hrvatske mode Branka Donassy nam je ponudila futurističke kreacije, itekako originalnu i svoju viziju ultra moderne žene, po sudu brojnih modnih znalaca – jednu od najboljih kolekcija događanja. Negdje na njenom tragu, ali samo tragu, djelovali su i mladi/manje afirmirani modni dizajneri, fokusiravši se više na show nego na odjeću koju bi netko jednom trebao i odjenuti, barem kada su u pitanju hrvatske ulice. Ovosezonski je Bipa FASHION.HR zaključen najavom sljedećeg i uobičajenim druženjem u predvorju koje je uključivalo i beskrajno škljocanje mobitela i fotoaparata kao i tijekom svih dana događanja, nove su modne vizije ponajboljih modnih dizajnera/brendova u zemlji nastojali memorirati gotovo svi uzvanici.