Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

MARIJA MAZIJA: “Liga 10 nikome nije donijela ništa dobroga”

31.10.2019. 09:20


Marija Mazija je dugo vremena bila na klupi Ženskog košarkaškog kluba Zadar. Ove sezone prvi puta nakon dugog niza godina ne obnaša tu funkciju. Trenutno je pomoćnica glavnom treneru Toniju Matešiću, ali i trenerica u mlađim kategorijama. A baš u koordinaciji mlađih kategorija, ove sezone mnogo je posla.
– Igramo pet liga i to je zahtjevno. No, cilj nam je podignuti klub na još veću kategoriju. Krećemo i s U13 selekcijom, što je bio jedan od zahtjeva Hrvatskog košarkaškog saveza. Uskoro očekujem i sastanak sa svim klubovima koji u svojim školama košarke imaju curice. Želja nam je da pokušamo naći zajednički jezik, da se objedinimo i da djevojke igraju tu ligu U13 i da se kroz nju druže i ostaju u košarci i u sportu – objasnila je Marija Mazija, koja se s Tonijem Matešićem i Josipom Sesar uhvatila rada s mladim djevojkama. Zadar je u svojoj prošlosti dao velik niz igračica koje su postale reprezentativke i osvajale niz trofeja. I u ovom trenutku velik broj igračica koje su ponikle u Zadru igra u velikom broj hrvatskih i europskih klubova. U ovom trenutku prva ekipa, odnosno seniorke Zadra imaju težak put ka ostanku u ligi.


Deset
– Od ove sezone deset klubova čini Prvu ligu i sigurno da nam neće biti jednostavno izboriti ostanak. Ali mi smo ponosni na sebe jer u svojim redovima imamo gotovo sve domaće igračice, a i Ivana Dujić je već kao naša i smatramo je Zadrankom. I mi, stručni stožer, i djevojke ćemo sigurno dati sve od sebe da ostanemo u ligi.
Mazija se dotakla i same odluke o smanjenju lige i s njom se, blago rečeno, ne slaže. I čini se da ima itekako dobre argumente, jer ova liga se pokazala do sada sve samo ne zanimljivom.
– Igramo u novom sustavu i ta odluka je donijeta prošle godine. I tada sam bila izrazito protiv te odluke i smatrala sam da ona neće nimalo doprinijeti popularizaciji ženske košarke. Prije svega trebala se složiti jedinstvena A2 liga, a to se nije dogodilo. S ligom od deset klubova trebala je doći kvaliteta, a došlo se do ogromnog nesrazmjera kvaliteta između jednog dijela ekipa i ostatka lige.
Zadarska trenerica je nastavila u istom dahu…


Kvaliteta
– Kvaliteta se ne može stvoriti tek tako, kada većina igračica od 23 godina pa i mlađe koje imaju tu kvalitetu, odmah odlaze u inozemstvo. Često u talijansku A-2 ligu, koja je dosta atraktivna našim igračicama. Vidjeli smo u ovim uvodnim kolima ogromne nesrazmjere u rezultatima i to nije dobro. Moraju se donijeti neke druge odluke, jer je ženski sport, a pogotovo ženska košarka na niskim granama i treba se okrenuti stvaranju, jer samo jaki omladinski pogoni mogu izvući kvalitetu i tako se može dizati ženska košarka. U ovom trenutku imamo četiri-pet klubova koji su pokupovali sve, a svi mi koji gajimo domaće igračice, moramo se trgati da ostanemo u ligi. Mislim da će se još mnogo pričati o ovoj odluci i da ona nikome ne donosi ništa – zaključila je Mazija.
 




Druga liga – jug, 3. kolo (ž)


KAŽL 84
ZADAR II 40
(27:15, 20:11, 22:7, 15:7)
Suci: A. Pepur, M. Koharević.
KA ŽANA LELAS: Jakelić 6, Ljubić, Nejašmić 15, Jakšić, Papak 3, Bešlić 6, Lokiva 10, Zovko 14, Pavić 20, Šošić 2, Ljuboš 8.
ZADAR II: Dražić 1, Špinderk 9, Nekić 11, Pleslić 2, Domijan 13, Perić 4, Mikulić.
Redoslijed: 1. KAŽL 3-0, 2. Vodice 2-1, 3. Salona 2-0, 4. Zadar II 1-2, 5. Gospić 1-1, 6. Otočac 0-3, 7. Karlovac 0-2.