Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

NAPOKON PRIZNANJE Sanja Petrovski: »Nisam ja izabrala ples, ples je izabrao mene«

31.10.2019. 09:50


Sanja Petrovski, pedagoginja na Odjelu za suvremeni i klasični balet Glazbene škole Blagoja Bersa te osnivačica i voditeljica Zadarskog plesnog ansambla, predložena je za Nagradu Grada Zadra. U preko 40 godina umjetničkog rada Petrovski je educirala generacije plesača, s ansamblom predstavljala Zadar na najrazličitijim mjestima, sudjelovala u osnivanju Festivala suvremenog plesa Monoplay te edukativne platforme STREAM, a njeno je ime u Zadru postalo sinonim za suvremeni ples. Javno priznanje svoga grada dobiva tek sad, iako je već ranije bila među prijedlozima. No, nikad nije kasno.


Instant svijet ne podržava sustavno znanje
Petrovski kaže da je za nagradu saznala od medija.
– Svaki put kad se prepozna vrijednost plesa, pomiču se njegove granice, pa je tako i s ovim priznanjem. Ono nije važno zbog mene osobno, već smatram to javnim dobrom. To je priznanje ne samo meni, već svima s kojima sam radila i surađivala proteklih godina. Svakome je drago kada ga netko pohvali, koliko god to banalno zvuči, no priznanja dodaju potreban zamah da se lakše izdrži tempo i zahtjevnost posla u sredinama koje nemaju dosljednu i potrebnu logistiku na raspolaganju, govori Sanja Petrovski dodajući da se ne čudi što suvremeni ples, kao nešto na čemu se radi dugo i sustavno, nije u pravoj mjeri prepoznat u ovom »instant svijetu« gdje se vidi uglavnom uspjeh koji dolazi preko noći.
– No sjajnih plesnih umjetnika ima, također i prave, probrane i kritične publike. Suvremeni ples je dio suvremenog teatra i kao takvog cijene ga svi poznavaoci i ljubitelji suvremene kazališne umjetnosti. Suvremeni ples je najmlađa umjetnost i kod nas nema takvu ‘prođu’ kao vani. Teško je biti plesač jer su potrebne godine i godine sustavnog rada, zahtijeva jako puno truda, a to sve ide vrlo polako. Svijet realitija i brze slave ne podržava sistematsko znanje i sustavan rad, ističe Petrovski.
Sljedeće godine slavi se pola stoljeća suvremenog plesa u Zadru.
– Smatram da je zadarska plesna scena vrlo bogata, ne samo kvantitativno, već i kvalitativno. Kada govorim o plesu, mislim na umjetnički izričaj koji u Zadru ima poseban prepoznatljivi pečat i originalnost. Naši ljudi su uspješni po cijelom svijetu kao pedagozi, plesači i koreografi, ističe Petrovski.


Slobodna u pokretu – slobodna u mislima
Ples je za nju, kako kaže, bio poziv.
– Kao dijete, imala sam neizrecivu sreću što je u moje selo došla Ana Roje, otvorila internacionalnu baletnu školu i priuštila mi ne samo izuzetno plesno obrazovanje, već i svestrano kulturološko iskustvo koje takve osobe donose sa sobom. Plesači, koreografi, glumci, slikari, glazbenici, književnici iz cijeloga svijeta koji su tamo gostovali, utjecali su na izgradnju moje plesne estetike i pogled na umjetnost. A tada sam naučila ono što uvijek pokušavam primijeniti u svojoj pedagoškoj praksi – za djecu je dobro samo ono što je najbolje. Ples je za mene poziv, nisam ja odabrala baviti se plesom, već je ples odabrao mene. Bavim se svim aspektima plesa kao pedagog, plesač, koreograf i producent. Kreativnost koja se time održava i razvija, mogu slobodno reći, ima i terapeutski efekt. Baviti se tijelom, biti slobodan u pokretu, samim time i slobodan u mislima, izražavati svoju kreativnost kroz najinspirativniju umjetnost, čini vas zadovoljnim i ispunjenim. Ne kažem da je lako, ali je divno, ističe Petrovski.
Sanju je, između ostalih, za Nagradu Grada Zadra predložila Glazbena škola Blagoja Bersa.
– Godinama sam blisko vezana za Glazbenu školu i moram reći da su tamošnji profesori umjetničkih predmeta izuzetno odgovorni prema svom poslu, tako da posebno cijenim kad me netko iz te struke pohvali, podrži ili, evo, predloži za nagradu, zaključuje Petrovski.
 




Iz životopisa


Rođena je 1957. godine u ŠibenikU, a klasično plesno obrazovanje stekla je u Internacionlnoj školi Ane Roje i Oskara Harmoša u Primoštenu, dok suvremeni ples, fizički teatar i biomehaniku na radionicama i seminarima u Hrvatskoj i inozemstvu. Petrovski je plesala za splitski HNK, a potom dolazi u Zadar i zapošljava se na Plesnom odjelu Glazbene škole. Zadarski plesni ansambl osnovala je s kolegicom Nives Šimatović Predovan 1991. godine i do danas je umjetnička voditeljica. S Petrom Hrašćanec je osnivačica i umjetnička voditeljica prestižnog festivala suvremenog plesa Monoplay. Magistar je hrvatskog jezika i književnosti, te plesni kritičar na portalu Plesnascena.hr.​