Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ne puštajte u svoje domove nepoznate osobe i ne dajte im novac na ruke

31.10.2019. 09:44


Ne puštajte u svoje domove nepoznate osobe koje vam se predstavljaju kao policajci, socijalni radnici, bankari, osobe koje vam žele nešto prodati, nude usluge masaže ili su došli naplatiti neku uslugu, režiju ili nešto slično. Ne dajite nikome novac na ruke bez računa i sve što vam se učini sumnjivo prijavite na broj 192. Anketa koju smo proveli među osobama treće životne dobi pokazala je da je razlog zbog kojeg oni nasjedaju na prevare u nedovoljnoj informiranosti i činjenici da su prevaranti sve domišljatiji, na jučerašnjem predavanju u prostorijama Matice umirovljenika kazala je Ivana Marić, policijska službenica i voditeljica lokalnog preventivnog projekta »Sigurnost osoba treće životne dobi« kojeg je nositelj Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije. Projekt se provodi još od 2013. godine u partnerskoj organizaciji PU zadarske, Zadarske županije i Matice umirovljenika Zadarske županije.


Najučestalije vrste prijevara
Marić je istaknula kako su na samom početku među umirovljeničkom popuacijom proveli anketu i dobili rezultate da edukacija koju provode utječe na promjenu njihovih stavova te da je razlog jučerašnjeg druženja nastavak aktivnosti s ciljem zaštite osoba treće životne dobi od raznih prevaranata.
Kao najučestaliju prijevaru na koju upravo starije osobe nasjedaju Marić je istaknula prijevaru sa zlatnim lančićem, masažerima i lažnim predstavljanjem. Istaknula je i kako prevaranti biraju žrtve, ponekad ih i danima prate i onda im nastupe na najprikladniji način mameći od njih empatiju, suosjećanje i razne vrlo domišljate metode uvjeravanja u priču koju im »prodaju«.
– Pokazalo se da osobe treće životne dobi puštaju u svoje domove osobe koje im dođu na vrata predstavljajući se kao socijalni radnici, bankari ili policajci i daju im novac bez računa, a da prije toga nisu provjerili u ustanovama za koje te osobe tvrde da su njihovi djelatnici jesu li oni to zaista i bez da zatraže od njih iskaznice, osobne karte, značke i slično, kazala je Marić naglašavajući kako nitko od tih djelatnika im ne bi na takav način došao te da im isto tako ne bi tražili novac bez da im isporuče račun ili daju uplatnicu, a njezin kolega Marin Mrkić ispričao je i detalje iz nekoliko konkretnih slučajeva.
– Imali smo slučaj na otoku gdje je umirovljenica ostala bez cijele ušteđevine u iznosu od oko 300 tisuća kuna. Taj slučaj smo uspješno razriješili, a pokazalo se da je počinitelj državljanin BiH koji je ženu na taj čin privolio putem telefonskog poziva predstavljajući se kao direktor banke i to upravo one u kojoj ima štednju, a do podataka je došao vještom i domišljatom manipulacijom. Dakle on nikada nije došao na područje Zadarske županije, a pokazalo se kako je riječ o verziranom prevarantu koji od toga živi. Bio je na odsluženju zatvorske kazne, a ovo djelo je počinio tijekom slobodnog vikenda na koji su ga pustili. Nazivao je ljude sa područja Zadarske županije i tako došao do žrtve, pojasnio je Mrkić navodeći kako je prevarant uspio pronaći dvojicu pomagača u BiH koji su lošijeg imovinskog stanja da mu pomognu u realizaciji prijevare. To su, kazao je, učinili tako što su rent-a-car automobilom došli u mjesto gdje žena živi, i predstavili se kao policajci za koje joj je prethodno prevarant i rekao da će doći preuzeti njezin novac, a sve s ciljem da joj daju pravi jer je utvrđeno u banci da ona ima i lažnih novčanica. Novac im je ispred lokalne trgovine predala u najobičnijoj papirnatoj vrećici.
Umirovljenike koji su došli poslušati predavanje zanimalo je je li žena uspjela dobiti novac natrag na što im je Mrkić odgovorio kako to može jedino kroz kazneni postupak koji treba pokrenuti protiv počinitelja. Upozorio je kako prijevare sa zlatnim lančićem rade također uigrani prevaranti koji se pojavljuju u paru – jedan kao istovremeni nalaznik lančića sa žrtvom, a drugi kao zlatar.


Trik s lančićem
– Ispadne da su zajedno našli lančić i onda on kaže kako ne bi bilo u redu da on sam uzme taj lančić koji realno vrijedi oko 1000 eura. Onda nudi žrtvi da mu da 300 eura jer da mu je to dosta i savjetuje da proda i zadrži za sebe ostatak. U to nailazi »zlatar« koji tvrdi da lančić vrijedi puno više i tako žrtva povjeruje u priču te da 300 eura za nešto što zapravo vrijedi 15-20 kuna, kazao je Mrkić upozoravajući na činjenicu da se takve stvari ne događaju samo drugima te da je svatko potencijalna žrtva.
Upozorili su i na prijevare s masažerima koje se također odigravaju u paru i to u pravilu dviju žena koje se predstavljaju kao medicinske sestre. Model po kojem dolaze do novca je da jedna masira žrtvu, a druga odlazi tražiti novac koji osobe treće životne dobi još uvijek imaju praksu držati po ormarima ili u ladicama. Spomenuli su i slučaj gdje je žrtva dala u ruke prevarantu »bankaru« i to samo kako bi ih odnio nekome pokazati radi sigurnosti da nema lažnih novčanica. U tom slučaju žrtva je, kako su kazali, nasjela jer su joj kao garanciju ostavili »vrijedan medaljon i dijamant«, a kad nisu vratili novac pokazalo se kako je riječ o običnom staklu i bižuteriji.
– Imali smo i lažne djelatnike iz Elektre koji su dolazili naplaćivati struju na način da su zahtijevali da osoba plati iznos zadužen do kraja godine kako joj ne bi uskratili uslugu. Toliko su domišljati da se ponekad služe i imenima stvarnih zaposlenika. Radio sam jedno vrijeme u Zagrebu i obavljajući svoj posao potpisao mnoge dokumente. U postaju u kojoj sam radio javila se žena i tražila me na telefon, ali su joj rekli da trenutno nisam tu, pa je eto i u tom slučaju prevarant uspio, kazao je Mrkić pozivajući nazočne da im ne bude teško nazvati policiju u bilo kojem trenutku ako osjete da bi mogli postati žrtvom kaznenog djela ističući kako je poziv besplatan te da nema nikakvih posljedica za prijavitelja ukoliko se pokaže i da je sve u redu. Marić ih je pozvala da svima koje poznaju prenesu informacije koje su čuli i podijele letke tiskane u preventivne svrhe.