Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SPAŠAVAJU KOALICIJU S HDZ-om Maksan: Trebamo dati potporu Kolindi Grabar-Kitarović

31.10.2019. 13:36


Nakon što smo u utorak objavili kako lokalni HDZ-ovi koalicijski partneri, Hrast i HSP Ante Starčevića, na predsjedničkim izborima neće podržati njihovu kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović, nazvao nas je dopredsjednik HSP AS-a Ante Žoni Maksan, navodeći da odluku o tome još nisu donijeli, ali i izjavljujući kako je njegov izbor – Kolinda Grabar-Kitarović.
Naime, na pitanje koga će njihovi članovi podržati na izborima za predsjednika RH, čelnik Županijskog vijeća HSP AS-a Slobodan Dević, toga nam je dana odgovorio sljedeće:
– Zasad smo bliži Škori, ali vidjet ćemo još, čekamo odluku Predsjedništva koja bi trebala uslijediti idućeg tjedna. Kako je naša stranka u koaliciji Hrvatski suverenisti, upravo bismo Škoru podržali u sklopu te koalicije, izjavio je Dević dodajući da nisu istupili iz ove koalicije. Naime, ovih su se dana mogle čuti glasine kako će starčevićanci, upravo zbog ostanka u HDZ-ovoj koaliciji, napustiti koaliciju Hrvatskih suverenista jer lokalni HDZ od njih očekuje glasovanje za njihovu kandidatkinju. Dević nam je pak u ponedjeljak, na opasku kako će HDZ kao šef koalicije vjerojatno poduzeti neke mjere jer im se, kako saznajemo, ne sviđa odluka starčevićanaca o podršci Škori, još izjavio:


«Škoro je vrhunski čovjek«
– Ni nama se puno stvari ne sviđa, ali tako je to u politici. Što se tiče podrške kandidatima, mi smo ti koji će na kraju odlučiti koga ćemo podržati, a zasad smo, kako sam već rekao, bliži Miroslavu Škori, kazao je čelnik županijskih starčevićanaca.
No, moguće je da je HDZ u međuvremenu nešto poduzeo ili su pravaši sami shvatili da ne bi trebali podržavati kandidata suprotnog tabora, odnosno da bi trebali podržati kandidatkinju njihove koalicije. Naime, na pitanje koga će na kraju podržati, Škoru ili Grabar-Kitarović, Maksan nam je odgovorio jednom čudnom rečenicom o tome kako neće podržati »Škoru kao takvoga samoga«.
– Odluku o tome koga ćemo podržati donijet ćemo na nacionalnom Predsjedništvu stranke. Predsjednik Županijskog vijeća stranke je rekao svoje mišljenje i stav Predsjedništva, ali ni u kom slučaju za Škoru kao takvoga samoga ili za nekoga drugoga kandidata jer će Predsjedništvo stranke odlučiti o tome kome ćemo dati potporu. Mi smo na platformi Hrvatskih suverenista zaista gospodinu Škori dali potporu da se kandidira jer on je vrhunski čovjek, ali je u svemu tome i gospođa Kolinda Grabar-Kitarović, a za Milanovića nismo ni u kojem slučaju. Po statutu nam je zabranjeno da uopće možemo koalirati sa SDP-om ili srpskim strankama, to je naša osnova, a u odnosu na gospođu Grabar-Kitarović, odlučit ćemo na Predsjedništvu, kazao nam je Maksan.


Čekaju odluku Predsjedništva
Kako iz njegove izjave opet nije bilo jasno koga će na kraju podržati, još jednom smo mu postavili isto pitanje. Ponavljajući kako će tu odluku donijeti Predsjedništvo, Maksan odgovara:
– Kao Hrvatski suverenisti podršku za kandidaturu ćemo dati i Kolindi Grabar-Kitarović, dali smo i Škori, i tako dalje, a programi i dalje igraju ulogu. Ako smo mogli dati potporu Ruži Tomašić za drugi mandat u Europskom palamentu, onda smatram da čak ne bi trebalo biti problema da naša stranka i Kolindi Grabar-Kitarović dade potporu za drugi mandat jer je obrazovana osoba, zaista osoba koja može voditi Hrvatsku na takav način. Gospodin Miroslav Škoro također je školovana osoba, osoba koja može i koja zna i vidjet ćemo što se događa oko njega. Dakle, mi kao stranka na platformi Hrvatskih suverenista ni u kom slučaju nećemo izgubiti svoj legitimitet, ističe Maksan, ipak napominjući koga bi njegova stranka trebala podržati u prosincu.
– Moje osobno mišljenje je da trebamo dati potporu Kolindi Grabar-Kitarović kao predsjednici u drugom mandatu, poručuje Maksan, kojega smo stoga pitali jesu li ih nazvali iz HDZ-a, s obzirom da sada govore o potpori Grabar-Kitarović. On kaže da ih nitko nije nazvao te da nam je njegov stranački kolega, čelnik županijske organizacije, samo izrekao svoje mišljenje.
Starčevićancima očito nedostaje političkog iskustva jer, koliko god da je riječ o »osobnom mišljenju«, ne može jedan od njih reći da su za Škoru, drugi za Kolindu, jer to zbunjuje birače te ostavlja dojam kako ni sami ne znaju što će.
 




Ako doista imaju 4.500 članova, zašto je Maksan u županiji dobio samo 552 glasa?!


S obzirom da nam je Maksan, pojašnjavajući kome će na predsjedničkim izborima dati podršku, kazao kako su oni "najjača desna stranka u Hrvatskoj", pitali smo ga koliko zapravo imaju članova u županiji. On pak odrješito odgovara kako u županiji imaju "oko 4.500 članova, a u Zadru oko 1200".
No, da ova brojka teško odgovara realnom stanju kazuje poražavajući podatak za HSP Ante Starčevića – kao jedini kandidat svoje stranke na izborima za EU parlament Maksan je u županiji dobio svega 552 glasa! To praktično znači da ni vlastiti članovi nisu glasovali za njega, pa se ne zna je li im gora ta činjenica ili ona da u županiji ipak imaju višestruko manje članova od brojke koju je Maksan nadobudno lansirao u svojoj izjavi. U svakom slučaju, čini se kako je i sam Maksan zaboravio na podatak o ovako malom broju glasova za Europarlament, pa je kao asa iz rukava" ispalio brojku od gotovo 5.000 članova.