Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

EKOLOGIJA Vranskim jezerom uskoro će zaploviti solarni brod

31.10.2020. 09:24


VRANSKO JEZERO – Vranskim jezerom uskoro će zaploviti ekološki solarni brod. Naime, jučer je u novouređenom Info centru u Biogradu potpisan Ugovor za nabavu solarne brodice između PP Vransko jezero i brodograditelja Agena Marin d.o.o. Biograd n/M, vlasnika Mladena Peharde.
Brod će se nabaviti u sklopu projekta »Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero«, koji je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, nabavlja se solarna brodica. Cijena ponude s porezom na dodanu vrijednost iznosi 352.143,75 kuna. Brodograditelj se obvezao naručenu robu isporučiti u roku od 150 dana od dana potpisa Ugovora.
Solarna brodica je sasvim ekološko, komercijalno plovilo kojeg pokreće sunčeva i električna energija. Znači, nema troškova goriva i servisa i što je najvažnije, zagađenja. Ova atraktivna brodica retro dizajna, pod nazivom Solar Ferry, prvi put je predstavljena prošlog vikenda na Biograd Boat Show-u. Namijenjena je za prijevoz putnika na kraćim relacijama i za panoramske vožnje. Dugačka je osam i pol metara, a smještajni kapacitet joj je do 12 putnika.
– Brodica ima liniju parobroda iz 20-ih godina prošlog stoljeća i vidim ju kao idealno turističko plovilo. Ima više osobina, od kojih je ekonomičnost postignuta kroz samu konstrukciju broda, s obzirom da je građen u vakuum infuziji, a materijal je baziran u najvećem dijelu na recikliranoj PET ambalaži. Baterije se vrlo lako pune u bilo kojoj lučici, jer imaju mogućnost spajanja na 220 volti, a ovisno o opterećenju broda, mogu osigurati vožnje od pet do osam sati s jednim punjenjem. Predviđena putna brzina je 5,5 čvorova, dok solarni krov ima snagu između 1.500 i 2.000 vati, pojasnio je vlasnik Agene Marin, Mladen Peharda, koji neumorno osmišljava nove modele i prototipe.
– Posebno mi je drago da smo ugovor o izgradnji potpisali s lokalnim brodograditeljem koji je svoju kvalitetu i inovativnost potvrdio na globalnoj razini. Nakon znatnog kašnjenja u izgradnji, napokon su u tijeku završne pripreme za ishođenje uporabne dozvole za Luku Crkvine, a čija uporaba je preduvjet da nakon više od dvije godine boravka na suhom zaplovi naš električni turistički brod Danguba. Na proljeće će po prvi puta u povijesti ploviti veliki turistički električni brod i solarna brodica za čiju izgradnju smo upravo potpisali ugovor, navodi ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Vransko jezero Danijel Katičin.
Potpisivanju ugovora su uz nekoliko predstavnika medija, sudjelovale i direktorica TZO Pakoštane gđa. Danijela Vulin te predstavnica TZ Grada Biograda n/M gđa. Ivana Kulaš.
U sklopu istog projekta nabavljen je električni vlak koji od srpnja 2020. godine prometuje na području Parka, pa se s ovom novom solarnom brodicom upotpunjuje atraktivna ponuda u Parku prirode Vransko jezero. Sve aktivnosti koje se provode u sklopu Projekta međusobno su povezane, a cilj im je povećanje privlačnosti i edukativnih sadržaja u Parku prirode Vransko jezero. Time se daje izravan doprinos ostvarenju općeg cilja projekta – održivom korištenju odredišta prirodne baštine i društveno gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.


» Brodica ima liniju parobroda iz 20-ih godina prošlog stoljeća i vidim ju kao idealno turističko plovilo. Ima više osobina, od kojih je ekonomičnost postignuta kroz samu konstrukciju broda, s obzirom da je građen u vakuum infuziji, a materijal je baziran u najvećem dijelu na recikliranoj PET ambalaži
Mladen Peharda