Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

HT PREMIJER LIGA Umjesto lagane šetnje na muku stavili sebe i svog trenera

31.10.2020. 09:10


Trebalo je gostovanje Hermes Analitice poslužiti košarkašima Zadra kao svojevrsno zagrijavanje za sutrašnji dalmatinski derbi u koji su htjeli ući s minimalnim utroškom energije, a na kraju je ispalo mučenje koje je trajalo predugih 25 minuta, sve dok gosti inače jako sužene rotacije nisu ostali bez gasa. Momčad koja je dobila tek jednom u šest premijerligaških utakmica dobro je namučila abaligaškog Zadra, vodila čak početkom treće četvrtine, a onda ih je ipak pogodila realnost naišavši na osvetnički pohod domaćeg sastava. Ubacili su Zadrani u završnici u višu brzinu i do kraja utakmice postavili stvari na svoje mjesto upisavši tako šestu pobjedu u hrvatskom prvenstvu.


Onuaku otvorio
U početnih 12:2 nakon četiri minute igre polovicu zadarskih koševa zabio je Onuaku kojem je Mršić u jednoj vrlo izvjesnoj utakmici namijenio ulogu startnog centra. Hermes kao najslabija premijerligaška momčad pokazala se inspirativnom i za inače samozatajnog Cartera koji se u prvoj četvrtini raspištoljio s tri pogođene trice, ali uz sve dobro što su dva Amerikanca donijela Zadar nije uspio zaključiti uvodnih 10 minuta s više od šest razlike (24:18). Mršić je vidno iznerviran dočekao svoje igrače pred početak druge dionice jer su dopustili u zadnjih 60 sekundi trice Filića i Šutala. Nije naravno zadarskog stratega mogao veseliti i neslavan nastavak promašaja s linije za bacanja. U 12 minuta njegovi igrači su penale gađali 1-7, a Kalpićeva trica za 31:23 je prisilila Mršića na neplaniranu minutu odmora. Izostao je pravi angažman u obrani kojeg je priželjkivao prije utakmice i primjetna je bila štednja zadarskih igrača, valjda su razmišljali o splitskim žutima koji stižu sutra u Krešin dom. Reagirao je potom trener Zadra na najbolji mogući način i ubacio 18-godišnjeg Paponju iako je na semaforu stajalo tek dva posjeda plusa (33:27). Istina, proveo je Paponja na terenu tek tri minute, ali je barem momčad za to vrijeme bila u plusu, jer su Mavra i Carter vratili dvoznamenkastu prednost (40:29). No, nisu žilavi Analitičari planirali predati oružje i do poluvremena uspijevaju opstati na tek 10 zaostatka (47:37).


Isključenje Mršića
Veliku zaslugu u tome imala je i uspavana obrana domaćeg sastava koja je na otvaranju treće dionice pokazala da može i gore od gorega. Hermes je u dvije i pol minute potpuno preokrenuo s ludom serijom od 11:0. Mileković je ubacio šest u nizu, dodao je jedan ubačaj Gazić da bi u vodstvo goste doveo tricom Filić (47:48). Cijelo to vrijeme Mršićevi igrači su izgledali poput filmskih statista, valjda su mislili da će simpatična zagrebačka družina pasti sama od sebe iako je realno već tada iscrpila sve svoje resurse i očekivao se prije svega njihov fizički pad. Uz to, očekivano se podigla obrambena ozbiljnost u domaćim redovima i stvari su konačno do smiraja treće četvrtine počele sjedati na svoje mjesto. Veliki udio u bijegu Zadra na 15 plusa (65:50) imao je Worku, ali umjesto da se zadarska klupa smiri u tom pozitivnom valu igre, trener Mršić potpuno iznerviran suđenjem zaradio je isključujuću tehničku nakon verbalnog napada na suca Roka Hordova. Pošto je unaprijed izostao s utakmice pomoćni trener Ivan Perinčić momčad Zadra se našla obezglavljenom pa je ulogu trenera morao preuzeti kapetan Mavra. Nije mu ta uloga teško pala jer s 15 viška pred završnih 10 minuta nije bilo straha za pobjedu. Dapače, podigli su do kraja Zadrani odstojanje na 21 razlike, a najefikasnijim se pokazao Worku sa 20 poena, Carter je ubacio 14, dok je Junaković dodao 13.




ZADAR                             94
HERMES A.                      73
(24:18, 23:19, 20:15, 27:21)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Bez gledatelja. Suci: Leo Roglić, Roko Hordov i Karlo Mirčeta.
ZADAR: Carter 14, Paponja, Palokaj 10, Brala, Vuković 8, Bursać 4, Junaković 13, Worku 20, Mavra 10, Onuaku 10, Planinić, Gilbert 5. Trener: Veljko Mršić.
HERMES ANALITICA: Ćorić, Mileković 8, Filić 6, Kalpić 8, Svoboda 16, Gazić 4, Šutalo 12, Marcelić, Kordić 5, Perić 14. Trener: Zvonimir Mravak.


Split abaligaški gost u nedjelju u 21 sat
Već sutra, u Krešinoj dvorani s početkom u 21 sat, košarkaše Zadra očekuje izuzetno važan abaligaški ogled kontra Splita. Dalmatinski derbi u regionalnoj ligi vratio se ove sezone na regionalni meni nakon više od sedam godina, zadnji odigran datira iz ožujka 2013. kad je Zadar na Višnjiku slavio sa 85:68. Splitski 'žuti' su se vratili u regionalnu elitu poslije dugih sedam ljeta i već su na početku sezone upisali jednu pobjedu, na Gripama protiv FMP-a, dok su izgubili tri utakmice, očekivano od Budućnosti i Cedevite Olimpije, a u 4. kolu kontra Igokee ostali su kratki tek za jedan poen. Stoga je pred Mršićevim igračima nimalo lagan zadatak, štoviše očekuje se ravnopravna utakmica jer i Split se dodatno pojačao sa srpskim krilnim centrom Markom Lukovićem te slovenskim šuterom Blažom Mesičekom. Uz Pavla Marčinkovića koji je bio MVP 4. abaligaškog kola, Antonija Vrankovića, Matea Kedžu, Darka Baju, Tonija Perkovića, Sanija Čampare, Iliju Đokovića (vjerojatno ne igra) i drugih, bivši hrvatski izbornik Ivica Skelin ima itekako konja za utrku sa Zadranima na čijoj je strani pak tradicija. U regionalnim okršajima ova dva kluba Zadar uistinu dominira s 13 pobjeda i tek tri poraza. Zanimljivo, Split nije dobio Zadar u ABA ligi već 16 godina, od 20. ožujka 2004. godine na Gripama (91:81). Zadnje slavlje Splita u Zadru datira još iz vremena Jazina, krajem rujna 2002. su pobijedili sa 102:95.