Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

NJENA “DVOJKA” VRIJEDILA JE VIŠE NEGO KOD MNOGIH “PETICA” Mnogi učenici je neće nikada zaboraviti, posebno matematičari s medaljama

31.10.2020. 12:42


Profesorica-savjetnica Aida Vlainić (68) preminula je 29. listopada. Aida je prvo zaposlenje dobila u Pomorskoj školi Zadar nakon koje seli u Ekonomsku školu Zadar u kojoj je imala punu satnicu da bi nakon 10 godina rada prešla u Matematičko-obrazovni centar (MIOC) na pola radnog vremena, jer joj je ta škola bila izazov, to je bila škola u kojoj nije samo imala priliku, nego je tu priliku i iskoristila da pokaže svoje profesionalne potencijale i domete pravog matematičara – rad s darovitim učenicima. U tridesetgodišnjem radu u Gimnaziji Frane Petrića Zadar (ex MIOC) doživjela je svoje najljepše, tako je uvijek govorila, godine života u kojima je »proizvela« mnoge odlične matematičare. Mnogi učenici je neće nikada zaboraviti, a posebno oni koji su na međunarodnim i srednjoeuropskim olimpijadama (Goran Gašparović, Marin Varivoda, Noel Lakić, Daniel Paleka,…) osvajali medalje. Zadrani su znali reći da više vrijedi njena »dvojka«, nego kod mnogih »petica«. Njezini učenici su bez problema polagali matematiku na državnoj maturi i upisivali fakultete STEM područja. Redovito je skromno govorila: »Ta djeca puno rade, a ja sam im samo logistika«. Njezina poruka učenicima je bila: »Ne morate me voljeti, ali me morate poštivati kao što je poštujem svakoga od vas«. Za učenike koji su upisivali prvi razred gimnazije, redovito je dijagnosticirala kakvim znanjem su dospjeli u njene ruke, nadoknađivala je s njima propušteno, upućivala ih na literaturu i u samom početku učila učiti.
Prošla je mnoge kongrese i seminare gdje je nesebično kroz predavanja dijelila svoje znanje mlađima uvažavajući uvijek i svoje starije kolege. Za rješavanje matematičkih problema znala je reći: »Najljepši matematički zadaci su svojevrsna poezija, koja ide uz filozofiju i logiku. Kad rješavam neke zanimljive matematičke probleme, kao da čitam ‘Sto soneta u ljubavi’ Pabla Nerude«.
Uz Svjetski dan učitelja 5. listopada 2017. Aida je promovirana u zvanje profesorice-savjetnice, a tom je prilikom ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla: »Vi ste nositelji promjena i reformi, vaše je mjesto ključno u životu svakog vašeg učenika jer svakoga dana imate zadovoljstvo zajedno s njima graditi njihovu budućnost«.
Da, Aida je sigurno jedan od prosvjetnih neimara kojoj ovaj ministričin kompliment pripada. Neka mi bude dozvoljeno za kraj reći da je Aida jedan od najboljih profesora matematike koje sam doživio u razredu u vremenu dok sam bio prosvjetni savjetnik-nadzornik za matematiku. Njenim ranim odlaskom društvo matematičara je ostalo bez sjajne profesorice koja mnogima treba biti uzor. Mnoge kolege će Aidu pamtiti kao komunikativnu i veselu osobu kojoj je matematika ispunila veliki dio života.
Vinko Bajrović, prof.