Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Predstava »Instrukcija« kreće na gostovanja

31.10.2020. 09:36


Predstava »Instrukcija« autora Eugènea Ionesca napokon je krenula na gostovanja po Hrvatskoj. Ova predstava imala je premijeru još u lipnju u povodu otvaranja kazališnog programa Drame plus pod nazivom »Sve će proći, samo će istina ostati«.
Publika je ovacijama ispratila predstavu na svom posljednjem gostovanju u Rijeci, 14. listopada. Nova izvedba ove zadarske kazališne uspješnice, za sve ljubitelje Ionescovog apsurdnog svijeta, očekuje nas već u ponedjeljak, 2. studenoga, kada će »Instrukcija« zaigrati u Istarskom narodnom kazalištu, na pozornici male scene s početkom u 20 sati.


Otkazana gostovanja
– Nakon brojnih otkazanih gostovanja Drame plus u ovoj turbulentnoj godini, dogovorenih s kazalištima u Hrvatskoj i u inozemstvu, sretni smo što naše predstave napokon gostuju i izvan Zadra. Budući da nije povoljno vrijeme za gostovanja velikih ansambl predstava poput »Zločina i kazne« i »Kabanice«, svjesni smo da će one veće morati pričekati neka bolja vremena, poručuje nam umjetnički voditelj Drame plus Vinko Radovčić. Pojasnio je kako je Drama plus prošle godine dobila poziv za čak osam gostovanja dramske predstave »Kabanica« u Hrvatskoj i inozemstvu, koje su zbog pandemije bili prisiljeni otkazati.
– Sve pozive za gostovanja prebacili smo za 2021. godinu kada se nadamo da će ova pandemija i prestati. Danas smo sretni što imamo i jednu manju produkciju s dvoje glumca iz našeg kazališnog programa za 2020. godinu. Ovo je predstava koja može gostovati i na mnogim manjim pozornicama brojnih kazališta u Hrvatskoj. Danas su za takvim formatima predstava zainteresirani mnogi producenti, a i gledatelji diljem Hrvatske, pojašnjava nam Vinko trenutnu situaciju.
Istaknuo je kako se veseli budućoj suradnji s Istarskim narodnim kazalištem u Puli, Hrvatskim domom na Sušaku u Rijeci, Kazalištem Marina Držića u Dubrovniku i ostalima.
Inače predstava »Instrukcija« progovara o problemima današnjice, s izrazitim naglaskom na sistem obrazovanja i sveprisutnog nasilja unutar istog. Problematika školstva u kojem se izostavljaju osnove, borba učenika protiv nametnutog sistema, spolna nastranost i seksualne perverzije samo su neki od motiva koji prožimaju ovaj komad.


Svevremensko djelo
Djelo je svevremensko jer je Ionesco već u pedesetim godinama prošlog stoljeća točno pretpostavio daljnji (ne)razvoj obrazovnog sistema. Predstava se bavi problematikom školstva u kojem profesori uče djecu nebitnim informacijama i detaljima, dok osnove izostavljaju. Svaki učenik u tom sistemu postaje samo broj i ne obraća se dovoljno pažnje na one kojima je potreban drugačiji pristup usvajanja znanja. Pri tome učenici pokušavaju savladati nametnuto pa se često gradivo uči napamet bez pravog razumijevanja. To je nažalost slika i prilika današnjeg školstva gdje se inteligencija ograničuje rigidnom strukturom i definicijom u kojoj nema iznimke niti mjesta za ono što je drugačije.
Također je važno istaknuti odnos između profesora i učenice koji je također danas vrlo čest, a to je pedofilija. Od Vatikana do hrvatskih školskih klupa, taj problem je sve učestaliji. Ovim djelom želi se ukazati na problematiku među tim krhkim odnosima moći. U ponekim dijelovima drame to se prikazuje na vrlo apstraktan način kroz komične i groteskne elemente, dok u drugim trenutcima situacija među likovima postaje mračna, bolna i jezovita, upravo onako kako to i jest u stvarnosti.
Tematike iznesene u ovom djelu mogu se prenijeti na sva povijesna razdoblja i na sve naraštaje. Sve dok ne nastupi reforma školstva i dok se ne probudi svijest o tim problemima ovo djelo biti će aktualno kao i 1951. godine kada je prvi puta premijerno izvedena.
Predstavu je prema dramskom predlošku Eugènea Ionesca režirao Lovro Ivanković koji u predstavi igra glavnu ulogu profesora dok zbunjenu učenicu igra Nika Ivančić, majstor svjetla je Frane Papić, kostimografiju potpisuje Anita Goreta. Asistent redatelja je umjetnički voditelj Drame plus Vinko Radovčić.